PREDSJEDNIK NAC. SKUPŠTINE MAĐARSKE

'Za vrijeme prethodne vlade odnosi Hrvatske i Mađarske dotakli su dno...'

Željko Reiner
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Koever rekao je u srijedu u Vukovaru da su hrvatsko-mađarski odnosi "u proteklom vremenu dotakli dno", izrazivši nadu kako je to razdoblje prošlo te da sada slijedi nastavak prijašnjih dobrih dobrosusjednih odnosa između dvije države.

"Za vrijeme prethodne hrvatske vlade odnos prema mađarskoj vladi je bio jako loš što smo mi smatrali vrlo nedostojnim. Nismo razumjeli kako Mađarska može postati predmetom hrvatskih unutarnjopolitičkih prepucavanja", rekao je u izjavi novinarima Koever, napomenuvši kako je Mađarska jako puno pomogla Hrvatskoj pri njezinom osamostaljenju ali i pristupu EU.

Koever i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u srijedu su u Vukovaru otvorili Mađarsku kuću dok su službeni razgovori dvojice predsjednika parlamenata predviđeni za četvrtak u Hrvatskom saboru.

Po Koeverovim riječima, nova etapa u razvoju odnosa između Mađarske i Hrvatske ne znači da se razlike moraju "pomesti pod tepih".

"Naime svaka vlada, i hrvatska i mađarska, moraju zastupati interese vlastite zemlje ali nije svejedno u kojem tonu razgovaramo i s kojim namjerama", poručio je rekavši kako Mađarska na Hrvatsku računa kao partnera u srednjoeuropskoj suradnji.

Reiner je rekao da je zakon koji je nedavno usvojen u Mađarskoj dodatno poboljšao položaj hrvatske manjine u toj zemlji te izrazio nadu da će uskoro hrvatski predstavnik u mađarskom parlamentu imati i pravo glasa. Vjerujem s obzirom na razvoj događaja u Mađarskoj koji ide ka sve većem poštivanju manjina, da će uskoro i do toga doći, izjavio je Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:59