ISTEKAO ROK

ZA VRUĆI STOLAC GLAVNOG TUŽITELJA STIGLO PET PRIJAVA Kandidirao se i istaknuti odvjetnik koji brani i Zdravka Mamića, ali nije među favoritima

Veljko Miljević
 Tomislav Kristo / CROPIX

U Državnoodvjetničko vijeće do utorka popodne stiglo je pet prijava za glavnog državnog odvjetnika, potvrđeno nam je u DOV-u. Je li to i konačni broj prijava, znat će se krajem ovog tjedna dokad je DOV odlučio čekati prijave poslane poštom u posljednjim danima natječaja čiji je rok istekao u petak 10. travnja.

U DOV-u ne žele otkriti imena kandidata sve dok ne istekne rok za primanje prijava. No, iz neslužbenih izvora doznajemo imena četvero od petero kandidata. Dvoje su iz sustava DORH-a, a dvoje iz odvjetničke branše. Kao što je Jutarnji list krajem prošlog tjedna i najavio, za dužnost glavne državne odvjetnice natječe se prva zamjenica bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića i trenutačna vršiteljica dužnosti glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek. Svoju je prijavu u petak, posljednjeg dana natječaja, kako neslužbeno doznajemo, podnijela osobno. Drugi kandidat koji dolazi iz sustava DORH-a zamjenik je županijskoga državnog odvjetnika iz Splita Nikša Wagner.

Odluka u zadnji čas

Za glavnog državnog odvjetnika mogu se kandidirati i pravnici koji ne rade u sustavu DORH-a ako zadovoljavaju propisane uvjete. Treći kandidat je istaknuti zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, u novije vrijeme poznat kao odvjetnik Zdravka Mamića, ali i kao odvjetnik Branimira Glavaša na ponovljenom suđenju za osječke ratne zločine. Miljević nam je jučer potvrdio kandidaturu. “Odlučio sam to u zadnji čas i prijavu poslao poštom u petak. Višestruko zadovoljavam i opće i posebne uvjete za glavnog državnog odvjetnika koje propisuje zakon. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati”, rekao nam je jučer Miljević. Njegova je kandidatura posebno zanimljiva ako se ima u vidu da je neposredno nakon Jelenićeve ostavke Miljević samoinicijativno javno priznao da je i on mason, štoviše da je član lože Velikog Orijenta i da u njoj zauzima visok stupanj.

Zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević još je krajem prošlog tjedna potvrdio Jutarnjem listu da se kandidirao. U odvjetničkoj karijeri bavio se pretežno predmetima iz građanskog i trgovačkog prava.

Šipek kod premijera

Zagrebački županijski državni odvjetnik Jurica Ilić, koji se sve do kraja prošlog tjedna, uz Zlatu Hrvoj-Šipek spominjao kao jedan od mogućih favorita za Jelenićeva nasljednika, ipak se nije prijavio na natječaj. Kao favoritkinja među kandidatima u političkim i pravnim krugovima navodi se Z. Hrvoj-Šipek. Prijavu na natječaj je, kažu naši sugovornici, podnijela u posljednjim satima natječaja tek nakon što je u petak pozvana u Vladu na preliminarni razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Bude li izabrana, bit će to prvi put od 2000. da je na čelu DORH-a osoba koja nije “kaznenjak”, nego iz građanske grane prava. Na njenoj su strani poznavanje sustava iznutra i činjenica da zbog dobi može biti imenovana samo na jedan mandat pa neće morati podilaziti politici da bi “zaradila” još jedan mandat. Nedostatak joj je što nije “kaznenjak”. Naime, primarna je zadaća DORH-a, preko koje se mjeri uspješnost rada te institucije, progon kaznenih djela. Uz to, dvije trećine tužitelja u sustavu DORH-a su “kaznenjaci”, a samo jednu trećinu čine tužitelji iz građansko-upravnih odjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:53