KONCERT U ZAGREBU

ZA ZAKLADU ANE RUKAVINE Ove godine održava se deveta po redu akcija 'Želim život'

Akcija „Želim život" postala je tradicija te će i ove godine svoj vrhunac imati, devetim po redu, velikim humanitarnim koncertom zahvale na središnjem zagrebačkom trgu svima koju daju podršku radu Zaklade Ana Rukavina

„Za mene predaja nikad nije bila opcija...Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život.“ – riječi su iz Anina pisma poslanog hrvatskoj javnosti u jesen 2006. godine. U to je vrijeme Ana, novinarka Vjesnika, bolovala od leukemije te joj je trebala pomoć dobrih ljudi kako bi mogla nabaviti potrebne lijekove i eventualno se liječiti u SAD-u. Akcijom „Želim život!“, kojoj se odazvao velik broj dobrih ljudi, pokušalo se pomoći Ani da ostvari svoju želju. Na žalost, Ana nas je nedugo zatim napustila, ali je iza sebe ostavila nevjerojatno nasljeđe – Zakladu Ana Rukavina i misiju da damo sve od sebe kako bi na odjelima bolnica bilo što manje ćelavih glavica.

Danas je akcija „Želim život“ postala tradicija te će i ove godine svoj vrhunac imati, devetim po redu, velikim humanitarnim koncertom zahvale na središnjem zagrebačkom trgu svima koju daju podršku radu Zaklade Ana Rukavina. Na njemu građane rasplešu i raspjevaju brojna poznata lica hrvatske estrade, a pozivom na humanitarni broj u call centru koji će biti organiziran tom prilikom, u kojemu sjede ugledna lica iz hrvatskog javnog života, građani doprinose misiji Zaklade koja kontinuiranim širenjem hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kao i promicanjem i poticanjem stručnog usavršavanja mladih stručnjaka na području hematologije, nastavlja spašavati oboljele od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

Kontinuirano širiti Registar, Zaklada nastoji i na akcijama upisa u Registar s već prepoznatljivom porukom „Lijek je u nama“. Time se želi poslati poruka kako svatko od nas u sebi nosi lijek kojim nekome, tko je teško bolestan, može dati nadu za život. Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina starosti može postati spasiteljem nečijeg života. Proces upisa u Registar obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Samo u prošloj godini oko 3.000 građana dobre volje postalo je dijelom Registra.

I na „Danu otvorenih srca“ koji se održava 27. studenog 2014. od 10-18 sati u prostorijama Zaklade Ana Rukavina, Kneza Mislava 10/1, Zagreb, a u spomen na Anin prerani odlazak, građani se mogu upisati u Registar. Na Danu otvorenih srca uobičajeno sudjeluju svi dugogodišnji donatori i prijatelji Zaklade te medicinski stručnjaci iz Registra i Banke krvi iz pupkovine.

Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina, osnovana u ožujku 2007., djeluje kao javna banka, podatke o raspoloživim transplantatima dostavlja nacionalnom Registru dobrovoljnih darivatelja KMS-a, zajedno s Registrom povezana je u međunarodnu mrežu te se u slučaju da nekom od oboljelih zatreba liječenje transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama, pretražuju Registru. Krv iz pupkovine pohranjena u ovoj Banci povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima. Za razliku od obiteljskih banaka, javne banke su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantanti mogu biti korišteni za liječnje bolesnika širom svijeta.

U suradnji s Ministarstvom zdravlja, od 2013. se godine uzorci krvi za Registar, uz postojeće akcije upisa, trajno prikupljaju u osam transfuzijskih centara u Hrvatskoj. Građani se tako u Registar mogu upisati i u uredovno vrijeme transfuzijskih centara koji se nalaze u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku.

Svojim djelovanjem i svim spomenutim akcijama, Zaklada Ana Rukavina nastoji jačati osjećaj građanske solidarnosti i osnažiti filantropske vrijednosti u zajednici. S početnih 150 građana upisanih u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, neumornim radom Zaklade taj je broj danas povećan na 45.697. Time je omogućeno 43 transplantacije zahvaljujući darivateljima iz hrvatskog Registra za pacijente u Hrvatskoj i inozemstvu čime je bolesnima i njihovim obiteljima darovana nova nada i prilika za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:40