DUHOVITO?

‘Zabavni‘ kalendar razbjesnio dio prosvjetara: ‘Pa to je kao da si napišem na čelu ‘ja sam luzer!‘

"Žao nam je zbog svih koji su se našli uvrijeđeni", kaže Daniela Novoselić, direktorica nakladništva u Alfi d. d.

Jedna od nakladničkih kuća čije školske udžbenike biraju učitelji i nastavnici, Alfa d.d., iznenadila je prosvjetare svojim novim poklon-kalendarom za 2023., nazvanim "Učiteljske tragedije".

Riječ je o stolnom kalendaru s ilustracijama učitelja i porukama koje su u nakladničkoj kući očito smatrali zabavnima te ih podijelili školama. Međutim, pokazalo se da je dio nastavnika, pa i ravnatelja škola, poprilično ogorčen vizualom kalendara.

"Ne znam u kojem je svjetlu ovo duhovito, tko bi stavio ovako nešto na katedru? Kao da napišeš sebi na čelo ‘ja sam luzer, mrzim svoj posao‘. Što mislite?" otvorila je raspravu u popularnoj prosvjetarskoj grupi jedna učiteljica.

Zabavan ili sramotan

Što je sporno? Kalendar "Učiteljske tragedije" prikazuje ilustracije učitelja u sumornim pozama, uz poruke poput "Još 25 godina do mirovine", "Za vikend moram ispravljati ispite" ili, primjerice, poruku uz lipanj - "Od osmaša sam opet dobila ručni sat".

Na kalendarskoj stranici za srpanj je, pak, poruka "zabrinutog učitelja" s natpisom "A mogao sam im jednostavno dati dvojke", dok ostale mjesece prate opaske poput "Radim ujutro, a sjednica je u 18 sati", "Netko je sjeo na moje mjesto u zbornici", "Zapisničar sam na sjednici", "Za maturalac idemo opet na isto mjesto".

Dijelu prosvjetara kalendar je urnebesno zabavan, a dio ga smatra sramotnim. Pitaju se nije li naša slika u očima javnosti dovoljno tragična i bez tih učiteljskih tragedija.

"Svi se mi prepoznajemo u tim parolama, no mislim da su to fore isključivo za naše zbornice i time se zaista treba šaliti interno. No, kada je to ovako tiskano i postaje javni sadržaj, to mi postaje nesimpatično i uopće nije smiješno", jedno je od mišljenja.

Kakve reakcije stižu nakladničkoj kući Alfa d.d., pitali smo Danielu Novoselić, direktoricu nakladništva. Navodi da dobivaju pozitivne reakcije na kalendar, odnosno da su kritike dosad dobili iz samo nekoliko škola. Novoselić obrazlaže kako je riječ o "intimnom kolegijalnom poklonu koji nije za izlaganje u javnosti, nego je kao satirično-humoristični rekvizit namijenjen učiteljskoj zajednici, a sve u cilju kako bismo ih nasmijali i opustili, sve u najboljoj namjeri".

"U najboljoj namjeri"

- Dosad smo iz samo nekoliko škola dobili kritiku koju smo zatim u direktnoj komunikaciji s učiteljima razriješili. To se i očekivalo, jer smo svjesni da satira kao komunikacijski oblik uvijek priziva neku kontroverzu za dio publike - kaže Novoselić i dodaje: - Iskreno nam je žao zbog svih koji su se našli uvrijeđeni jer naša namjera nikako nije bila uvrijediti i poniziti.

Odgovor nakladničke kuće Alfa d.d.

Objašnjenje koje smo primili iz nakladničke kuće Alfa d.d. i njezine direktorice nakladništva Daniele Novoselić, prenosimo u cjelosti:

Kalendar “Učiteljske tragedije” dar je u sklopu božićnog i novogodišnjeg programa koji podrazumijeva poklone i znakove pažnje za učitelje, a sukladno antikorupcijskom sporazumu. Ove godine odlučili smo se za tu temu na temelju prethodnih pozitivnih iskustava s ovim satiričnim brendom te s terena dobivamo iznimno pozitivne reakcije. Ovim smo rješenjem htjeli stvoriti dodanu vrijednost za kalendar kao ne-esencijalan proizvod u današnjem vremenu računala i pametnih uređaja i široke dostupnosti takvih vrsta tiskovina. Rješenje su osmislili upravo učitelji za učitelje te je kao takav to “intimni” kolegijalni poklon koji nije za izlaganje javnosti, poglavito učenicima i roditeljima, već kao satirično-humoristični rekvizit za učiteljsku zajednicu, a sve u cilju kako bi ih nasmijali i opustili, u najboljoj namjeri. Do sada smo iz svega nekoliko škola dobili kritiku koji smo zatim u direktnoj komunikaciji s učiteljima razriješili. Isto je bilo za očekivati budući da smo svjesni da satira kao komunikacijski oblik uvijek priziva neku kontroverzu za dio publike.

No s obzirom da se radi o jednom poklonu koji je u potpunosti opcionalan nemamo razloga opravdavati našu odluku pred javnošću, samo napomenuti da uvijek prikupljamo sve povratne informacije i na temelju njih prilagođavamo ideje za svoje sljedeće poslovne poteze te rješavamo sve probleme direktno na terenu i sa svima koji nam se oko nekog problema jave. Iskreno nam je žao zbog svih koji su se ovim potezom našli uvrijeđenima, naša namjera nikako nije bila uvrijediti i poniziti jer ipak se radi o znaku pažnje upravo za naše korisnike koji koriste naše udžbenike i druge proizvode.

Za kraj želimo naglasiti da smatramo izlazak ove situacije u javnost vrlo nepoželjnim scenarijem koji će prvenstveno ugroziti ugled i dostojanstvo svih onih učitelja koji su ovim proizvodom oduševljeni prepoznajući namjeru i sadržaj, a kojih je ipak još uvijek velika većina te da bi predmete koji se obrađuju u zatvorenim grupama trebalo i ostaviti zatvorenima za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:35