PLENKOVIĆ U ZAGREBU

‘Zabavno je to što su mi govorili za Charlesa Michela, ali na kraju to vrijedi 400 milijuna eura‘

Nastavljamo suradnju s nacionalnim manjinama jer smatramo da je to dobro i zdravo za hrvatsko društvo, rekao je Plenković
 Damjan Tadic/Cropix

Počela je sjednica Vlade u Banskim dvorima, posljednja u ovom sastavu Vlade. Na početku sjednice se uvodnim govorom obratio premijer Andrej Plenković.

- Od listopada 2016. do ovih dana izvješće o radu Vlade. Dokument ostaje kao trag rada svih resora u ovoj Vladi i ja vam na otme zahvaljujem, rekao je Plenković, nakon čega je izvješće usvojeno.

Zahvalio je svim članicama i članovima Vlade aktualnog sastava, kao i svim članovima vlade od 2016. koji su svi u nekom trenutku dali svoj doprinos.

- Posebno zahvaljujem nekolicini kolega koji će prijeći s druge strane Markovog trga. Siguran sam da ćemo i dalje odlično surađivati, rekao je Plenković, nakon čega se osvrnuo na dogovor postignut na razini Europske unije.

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix

- Današnji dan je prilično važan za RH. Ovo je lijepa koincidencija da su pregovori potrajali do predzadnjeg dana mandata naše Vlade. Postigli smo dogovor o višegodišnjem financijskom okviru, o instrumentu iduće generacije. To je veliki uspjeh za sve članice EU i lidere koji su teško pregovarali u proteklih nekoliko dana. Rezultati su izvrsni. Za Europu je to dobro, to je važan signal članicama, poslovnom svijetu, financijskim tržištima, ali i globalno. Covid-19 je uzrokovao veliki problem, a naša zajednička reakcija je primjerena. Za Hrvatsku, imali smo cilj oo 20 milijardi eura u idućih 4, odnosno 7 godina, a malo ambiciozniji cilj je bio duplo od prošlog puta, a došli smo na 22 milijarde eura na raspolaganju u idućih 7 godina.

Želim istaknuti i da smo suprotno inicijalnom planu prije Covida, nacionalno sufinanciranje je vraćeno na 15%, čime smo u plusu. To nije mali iznos sredstava koji ostaje u državnom proračunu. U konačnom dokumentu pregovaračke kutije ubacili smo u članak 65 još 400 milijuna eura koji vrijede samo za Hrvatsku. Povrh toga, u ovoj zadnjoj noći dobili smo dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj za one krajeve Hrvatske gdje imamo pitanje demografske revitalizacije. Omogućuje nam to brz gospodarski oporavak i da ga ljudi što brže osjete. To je smisao ovog dogovora. Ovakav dan znači kapitalizirati snagu države sa svojim utjecajem i položajem u međunarodnoj zajednici, a posebno u EU. Danas je ta formula dobila svoju manifestaciju. Želim zahvaliti svim ranijim vladama koje su dale doprinos da se ostvari taj strateški cilj, kaže Plenković.

- Nastavljamo suradnju s nacionalnim manjinama jer smatramo da je to dobro i zdravo za hrvatsko društvo, zaključio je Plenković o svojoj novoj Vladi.

Plenković je još jednom spomenuo 'svog prijatelja Charlesa Michela'

- Mi smo jasno kazali u Hrvatskoj danas dosta popularnom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da moramo imati, rekao je Plenković, nakon čega su mu neki od članova Vlade nešto dobacili zbog spominjanja Charlesa Michela.

- Je, zabavno je to, ali na kraju to što je zabavno vrijedi 400 milijuna eura posebno izdvojenih za Hrvatsku. Tamo ima jedan paragraf koji se odnosi samo na Hrvatsku. I to nije tamo došlo zato što se netko, eto, tek tako sjetio, poručio je Plenković.

Premijer Plenković se nakon današnje sjednice Vlade obratio novinarima.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Mislim da smo nastojali najbolje što smo znali pridonijeti boljitku naših sugrađana i razvoju Hrvatske, ispunjavati naš program, držarti političku stabilnost. Imali smo brojne krize, mislim da smo dobro upravljali njima i zadovoljan sam da smo dobili ogromno većinsko povjerenje i da smo par sati nakon rezultata izbora osigurali parlamentarnu većinu. U međuvremenu smo dobili mandat od predsjednika za sastavljanje nove Vlade. Imali smo dva važna događaja za RH: primljeni smo u europski tečajni mehanizam 2. Nastavit ćemo raditi i verujem da ćemo u mandatu iduće vlade ostvariti to da je Hrvatska u schengenskom prostoru i članica eurozone. Glavni događaj je nedvojbeno jutrošnji dogovor u Bruxellesu.

- U krizama je bitno što lideri, mi najodgovorniji, činimo. Kao što smo stali iza radnika, poslodavaca i privatnih sektora, sačuvali 600.000 radnih mjesta, omogućili nastavak rada, tako i sada nastavljamo sa potporom sektorima koji imaju poteškoće. Imamo na razini EU instrumente koji će nam omogućiti očuvanje radnih mjesta i brz gospodarski oporavak, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na protekli mandat svoje Vlade.

- Imali smo premalo vremena da u miru radimo ono što smo željeli, a jako puno kostura iz ormara je dolazilo na stol. Rekao bih da nismo stali izaći iz jedne od takvih situacija, imali smo ih no stop. Ne znam što se krizno trebalo dogoditi još, a da se nije dogodilo u ovome mandatu Vlade.

image
Damjan Tadic/Cropix

- U onom trenutku kad smo formirali vladu, ništa od onoga što je bilo problematično nisam mogao znati, odgovorio je na pitanje osjeća li se odgovornim za smijenjene ministre tijekom ovog mandata njegove Vlade.

- Cilj da prosječna plaća bude 7.600 kn do kraja mandata, mislim da je on ostvariv, pogotovo s ovim instrumentom koji nam je sada na raspolaganju, dodao je Plenković.

Kada je riječ o povlačenju novca iz EU fondova, Plenković je rekao da sada znamo puno više nego ranije i da oko apsorpcije sredstava neće biti problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03