U DALMACIJI PRAVI UDAR ZIME

ZABIJELILA SE KONAOVSKA BRDA I PELJEŠAC, SNJEŽNA VIJAVICA POGODILA CETINSKI KRAJ Jak vjetar stvara nanose visoke jedan metar, na snazi zimski uvjeti

 
 HANZA MEDIA/Dubrovački vjesnik

Bura s orkanskim udarima donijela je snježnu vijavicu u Cetinski kraj u četvrtak poslije 22 sata. Vrlo malo snijega zadržalo se na tlu, javlja Slobodna Dalmacija.
Najviše na širem triljskom području, na vojničkoj visoravni, od Trilja prema Cisti Provo te na tijaričkom horizontu gdje ga je napadalo do 5 centimetara. I tako male padaline stvaraju velike probleme u prometu jer se zbog udara vjetra stvaraju snježni nanosi visine i preko jedan metar.
Najproblematičnije je na županijskim prometnicama Tijarica – Aržano i Voštane – Rože gdje ralice uklanjaju snježne nanose i održavaju te prometnice prohodnim. Na dionici državne ceste D-219 Sinj – Vaganj u petak rano ujutro proglašeni su zimski uvjeti.

Tijekom noći na Konavoskim brdima palo je nešto snijega, a na cestama su proglašeni zimski uvjeti. Prema zapovjedniku Zimske službe JVP Konavle Mariu Magudu na cestama je oko dva do tri centimetra snijega.
- Ralice su odmah izašle na teren i ceste se čiste. Na snazi su zimski uvjeti i svim vozačima savjetuje se oprez - rekao je Magud za Dubrovački vjesnik.

Iz Centra 112 javljaju kako su od sinoć od 20 i 30 sati na snazi zimski uvjeti na cesti D414 Pelješac Ston-Orebić, a potpuna zabrana prometa je na cesti D118 V.Luka-Korčula- dionica Dubovo- zaobilazna cesta Čara-Smokvioca-Kaplja.

Dalmacija još uvijek odsječena

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta - orkanskog vjetra, snježne vijavice i snijega, HAK savjetuje vozačima da odgode svoje putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene; državna cesta Udbina-Gračac, Paški most, te cesta Vela Luka-Korčula na predjelu Dubovo zbog snijega na kolniku.

DHMZ

Državna cesta DC1 na dionici Gračac-Knin i DC50 Sveti Rok Gračac otvorene su za sve skupine.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb od 9.30 sati otvorena je za osobna vozila.

HAK
HAK

Zbog popunjenosti odmorišta na autocesti A1 HAK moli vozače da ne kreću na put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto do smirivanja vremenskih uvjeta.

Snijeg pada u Lici, Dalmaciji i Slavoniji. Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Poboljšanje vremena

U većini krajeva danas će biti umjereno i pretežno oblačno, javlja DHMZ. Povremeni snijeg padat će uglavnom u Lici i Gorskom kotaru te na istoku Hrvatske, posebice u prvome dijelu dana. U Dalmaciji, većinom južnoj, padat će kiša, a mjestimice je moguća i susnježica ili snijeg. U Istri te ponegdje u Hrvatskom primorju bit će barem djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, krajem dana na krajnjem istoku jugozapadni.

Na Jadranu će puhati mjerena i jaka, mjestimice olujna bura s orkanskim udarima, koja će poslijepodne oslabiti. Najviša dnevna temperatura bit će od 2 do 8, na Jadranu između 7 i 12 °C.

U subotu će ponegdje na Jadranu biti pretežno sunčano. Oblačnije će biti na krajnjem jugu i u Lici, mjestimice još uz slabe oborine, a prolazno se naoblačenje sredinom dana i poslijepodne predviđa u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu u prvome dijelu dana slaba i umjerena, mjestimice još jaka bura s olujnim udarima, a od sredine dana ponegdje zapadni i jugozapadni vjetar, na jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura od -4 do 1, na Jadranu između 1 i 6 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, u gorju mjestimice malo niža, a na Jadranu između 8 i 13 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:19