ISPUNJEN ZAHTJEV BRANITELJA

ZABOČKA BOLNICA POSTAJE PRVA VETERANSKA BOLNICA U RH 'Nemojte misliti da ćemo zbog toga prekinuti prosvjede'

Zagreb, 190514.HZZO, Margaretska ulica.U povodu obiljezavanja Dana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ta je ustanova prvi put dodijelila priznanja ugovornim partnerima, provoditeljima u pojedinim djelatnostima. Predstavljeno je i godisnje izvjesce HZZO-a za 2013.Na fotografiji: ravnatelj HZZO-a Sinisa Varga.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Opća bolnica Zabok postaje prva veteranska bolnica u Hrvatskoj i odmah počinje raditi za svu braniteljsku populaciju, potvrdio je u četvrtak ministar zdravlja Siniša Varga najavivši da će se idućih mjeseci dio te bolnice posebno izdvojiti za potrebe ratnih veterana.

Zabočka bolnica od danas počinje raditi za svu braniteljsku populaciju i njihove specifične potrebe. Branitelji se samo trebaju naručiti preko sustava eNaručivanje ili se izravno obratiti ravnateljstvu da bi ostvarili svoja prava kao osiguranici HZZO-a, ali i ostvarili dodatni standard na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja, izjavio je Varga nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga i sanacijskim upraviteljem bolnice u Zaboku.

Formirana je i radna skupina koja bi za dva mjeseca trebala napraviti pravne pretpostavke da se u sklopu OB Zabok osnuje specijalna veteranska bolnica.

U prvom redu će biti namijenjena ratnim vojnim invalidima, ali svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju prava kroz Zakon o braniteljima, moći će koristiti tu bolnicu, pojasnio je ministar.

Unutar nje radit će se specifični programi, poput centra za rješavanje problema dekubitusa od kojega često obolijevaju nepokretni invalidi, a s tim u vezi je, rekao je ministar, dogovoren poseban program edukacije u suradnji sa švedskom ambasadom.

Pojasnio je da će se najvjerojatnije jedan kat OB Zabok s posebnim krevetima izdvojiti za branitelje.

Što se tiče troškova projekta, rekao je da će onaj dio zdravstvene skrbi koji proizlazi iz obveznog osiguranja financirati HZZO, a Ministarstvo branitelja financirat će posebne standarde, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

“Financijske procjene izdefinirat će radna skupina. No, branitelji i sada koriste zdravstvene usluge i njihovo liječenje i sada košta, ovdje je samo riječ o koncentraciji tog liječenja na jednom lokalitetu”, odgovorio je ministar, upitan za financijske projekcije.

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100-postotnih HRVI prve skupine, istaknuo je zadovoljstvo postignutim dogovorom, ali i napomenuo da to ne znači da se prosvjedne akcije branitelja prekidaju, jer je nedostatna zdravstvena skrb za branitelje bila samo jedan od razloga prosvjeda.

“Kada bi i ostali imali razumijevanja za braniteljske zahtjeve, kako je to danas bilo na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravlja, rješenje bismo postigli već sutra”, rekao je Glogoški novinarima nakon sastanka.

Glogoški je, kako je rekao, iznio na sastanku očekivanje da će idući put ministar Varga u Ameriku putovati s novim ministrom branitelja i tamo obići veteranske bolnice, kako bi se ti standardi prenijeli i u Hrvatsku.

Vezano uz prenamjenu bolnice, sanacijski upravitelj OB Zabok Ivan Švajger istaknuo je da je riječ o zajedničkoj inicijativi uprave te bolnice, braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije, Hvidre Grada Zagreba i predsjednika zajednice udruga Hvidra Mirka Ljubičića.

S obzirom na kapacitete i mogućnosti mislim da je ova bolnica idealno mjesto za tu namjenu, a od nas je ova inicijativa i krenula još u travnju ove godine, podsjetio je Švajger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:12