SKANDAL SA ZEMLJIŠTIMA

Zaboravite Fimi-Mediju, HEP i Podravku... Je li ovo najveća prevara u Hrvatskoj?

Vrlo bogati poduzetnik Danko Končar prijavio je svoju dugogodišnju poslovnu partnericu Vinku Cetinski. Tvrdi da je majka Tonyja Cetinskog, koja je bila direktorica niza njegovih tvrtki, skupo kupovala bezvrijednu zemlju i tako ukrala desetke milijuna eura!
 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Zemljišna afera s primjesama obiteljske drame na pomolu je u Istri nakon što je odvjetnik poduzetnika Danka Končara prije nekoliko dana u Puli podnio kaznenu prijavu protiv Vinke Cetinski, Končarove dugogodišnje partnerice u poslovima kupnje milijuna četvornih metara zemljišta po cijeloj Istri.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Končar je gospođu Cetinski prijavio za zloupotrebu ovlasti i prevaru tešku nekoliko desetaka milijuna eura.

- Mogu samo potvrditi da sam podnio prijavu, ali ništa više o tome ne smijem reći - rekao je Končarov pulski odvjetnik Goran Veljković.

Varala ga na cijenama

Kako neslužbeno doznajemo, Danko Končar - bogati hrvatski iseljenik koji u Južnoj Africi ima rudnike - posumnjao je da ga Vinka Cetinski vara na cijenama po kojima kupuje zemljišta. Končar je proteklih godina uložio oko 110 milijuna eura u kupnju istarskih poljoprivrednih zemljišta, napuštenih maslinika i vinograda, a sada je, navodno, shvatio da to sve zajedno ne vrijedi više od 30 milijuna eura.

U prijavi koju je podnio njegov odvjetnik Končar navodno iznosi sumnju da ga je Vinka Cetinski oštetila upravo za razliku između ta dva iznosa.

Cetinski&Končar vino

Vinka Cetinski, bivša doministrica turizma s kraja 1990-ih, članica je Uprave u Končarovoj tvrtki Kermas ulaganja d.o.o. i još dvadesetak povezanih poduzeća, koja su sva registrirana na istoj adresi u Rovinju. Zahvaljujući poslovnim vezama, obitelji Končar i Cetinski su se zbližile i uspostavile prijateljski odnos s velikim međusobnim povjerenjem.

Nakon ove prijave Vinka Cetinski više se ne spominje kao članica Uprave na službenoj web stranici Kermas ulaganja d.o.o. iako je u sudskom registru kao takva još upisana.

Izvor blizak Danku Končaru kaže da je to samo zato što na sudu još nije stigao napraviti promjenu.

- Apsolutno nemam nikakvih saznanja o tome da sam prijavljena - izjavila je u petak Vinka Cetinski preko glasnogovornice tvrtke Kermas ulaganja, Ivane Nobilo Cetinski.

Končarova ulaganja u Istri još snažnije su povezala dvije obitelji, koje su se spojile vjenčanjem Ivane Nobilo i pjevača Tonyja Cetinskog.

Ivana Nobilo kći je poznatog zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila, koji je najprije bio odvjetnik, a poslije toga je postao i blizak poslovni partner Danka Končara. Nobilo i Končar zajedno su planirali kupiti neka od najvećih naših brodogradilišta. Partnerstvo i prijateljstvo Danka Končara i Ante Nobila najnovija afera nije narušila niti ugrozila.

Tony Cetinski sin je Vinke i Mirka Cetinskog. Vinka je postala poznata nakon što ju je HDZ-ova vlast imenovala doministricom turizma, a Mirko Cetinski bio je jedan od najpoznatijih istarskih pjevača. Mirko Cetinski se također poslovno povezao s Končarom, s kojim je počeo proizvoditi i vino.

Ivana i Tony vlasnici su PR tvrtke Nobilo i Cetinski d.o.o., koja je angažirana za odnose s javnošću uime tvrtke Kermas ulaganja. Svi su, dakle, zajedno bili u Končarovim projektima, pa je pitanje kako će se najnoviji skandal odraziti na njihove daljnje aranžmane.

Poticala prodavatelje?

Kako neslužbeno doznajemo, u prijavi se navodi sumnja da je Vinka Cetinski kao članica uprave tvrtke koja kupuje zemljišta dogovarala s prodavateljima da osnuju poduzeće, na njega prebace svu zemlju koju žele prodati i onda prodaju cijelo poduzeće. Končar navodno sumnja da je u tom procesu gospođa Cetinski poticala prodavatelja da cijena bude veća, što bi, pokaže li se istinitim, značilo štetu za tvrtku.

Uvidom u sudski registar, može se vidjeti da je ulazak zemljišta u temeljni kapital poduzeća zaista bila praksa u nekim poduzećima koja je kupio Končarov Kermas Holding, registriran na Malti.

Primjerice, tvrtka Hacijenda Baldaši d.o.o. osnovana je u ožujku 2008., u svibnju joj je unosom zemljišta povećan temeljni kapital za 3,2 milijuna kuna, a zatim je prodana u lipnju iste godine. Tvrtka Maslinova grana d.o.o. osnovana je u siječnju 2008., u istom mjesecu povećan joj je temeljni kapital za 3,7 milijuna kuna, a prodana je već u lipnju. Moguće je da je za takvu praksu znao i Končar, ali iz prijave proizlazi da on toga nije bio svjestan.

Nedostupna za nove izjave

Nakon prve izjave preko snahe glasnogovornice, Vinka Cetinski nije bila dostupna za daljnja objašnjenja.

Već se pojavio pokajnik?

Afera vezana uz ovu prijavu očito će se tek razbuktati jer se, kako neslužbeno doznajemo, jedna osoba uključena u kupnju ovih zemljišta već pokajala i kod javnog bilježnika potpisala dokument u kojem tvrdi da je spremna vratiti 11 milijuna eura, za koliko je, navodno, oštetila Končara.

Kupio dva projekta Hypo banke koja su pod istragom

Danko Končar u lipnju ove godine kupio je od Hypo banke projekte Barbariga i Dragonera za 84 milijuna eura, ali taj posao nije predmet sadašnje prijave jer u njemu nije sudjelovala Vinka Cetinski. Taj posao bio je predmet jedne druge prijave prije nego što ga je Končar odlučio kupiti. Bivše članove Uprave Hypo grupe Günthera Striedingera i Wolfganga Kulterera austrijski istražiteji istražuju zbog kreditiranja poduzeća Darija d.o.o. i AB Maris d.o.o. zbog sumnje da su time oštetili Hypo banku za najmanje 30 milijuna eura. ( T. K.)

Končarova ulaganja u Istru: Stara sela, vina, brodogradilište, masline i mediji

Danko Končar, poznati hrvatski investitor, jedan je od najvećih ulagača na istarskom području. Posljednja njegova investicija u Istri kupnja je projekta Barbariga i Dragonera, u što je uložio 51 milijun eura. No, njegovi portfelji, u suradnji i s poznatom obitelji Cetinski iz Rovinja, vrlo su razgranati.

1. Prije četiri godine kupio je više od tisuću hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta u Istri, u što je uložio 100 milijuna eura. Kupnja je obavljena preko tvrtke Kermas ulaganja, u čijoj je Upravi Vinka Cetinski.

2. Vlasnik je i nekoliko nekretnina, stancija, ali i cijelih istarskih starih sela, koje namjerava renovirati i iznajmljivati. Sve to radi preko više tvrtki za nekretnine, a poznati su projekti Bleci, Butoniga, Jural, Istria Consult, Kašćerga, Kavci, Krmedi, Lesišćina, Lindar, Merišće, Monobrovac, Mončuban, Monmerkore, Montandžar, Monti, Nekretnine, Rapanji, Rapavel, Rigo, Rustica, Stancija Bagoci, Stari Vrh, Tromba, Vadedio, Venela i Zelengrad. Svojedobno je Končar rekao da Istru doživljavao kao butik, stoga je i krenuo u ove projekte. Prema njegovu mišljenju, ovakvi projekti privući će one goste koji će dnevno umjesto jedan potrošiti 100 eura. Konzervatorski i restauratorski dio posla mu vodi i sin istarskog župana Ivana Jakovčića, Jugo Jakovčić.

3. U suradnji s obitelji Cetinski, Mirkom, Vinkom i Tonyjem, pokrenuo je u Istri i proizvodnju maslina i vina. Na Rovinjštini su lani dobili prvih 250 litara maslinova ulja, a imaju i maslinik sa 750 maslina oko Vodnjana. Tvrtka je to Maslinova grana. Proizvodnju vina počeli su kupnjom tvrtke Agro Ferneti na Bujštini, a proizveli su i prve količine vina pod brendom Capo. U taj su biznis utrošili više od milijun eura. Inače, vinogradi vinarije Capo nalaze se u okolici Brtonigle, unutar vinogorja zapadna Istra. Trenutno kultiviraju 8,5 hektara vinograda i bogati asortiman sorata: Malvazija istarska, Chardonnay, Sauvignon, Muškat žuti, Pinot sivi, Pinot crni, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot. Na tržište su plasirali samo bijela vina, dok će se crna na tržištu naći 2012. Na prvi rođendan, početkom svibnja, već su nagrađeni i prvom zlatnom medaljom na Vinistri. Zlato je odnio Cabernet Franc, a osvojili su i srebro za svježi Chardonnay.

4. Kermas ulaganja u parterstvu s tvrtkom Mirka Cetinskog Arting radio, čiji je cilj širenje i razvoj medijskog prostora na radio, televiziju i tiskane medije, kupila su i 33 posto udjela od malih dioničara Glasa Istre d.o.o. Za tu su transakciju izdvojili oko 1, 8 milijuna eura. No još uvijek Končar nije suvlasnik Glasa Istre jer im se osporava upis u udjeličare, a i tvrtka čije je udjele kupio Glas Istre d.o.o., a koja je izdavala jedini istarski dnevnik Glas Istre, je pred stečajem. Kako dnevnik Glas Istre sada izdaje drugi izdavač na čijem je čelu kontroverzni istarski poduzetnik Albert Faggian, Končar i Cetinski s njim pregovaraju kako svoje ulaganje unijeti u novu tvrtku. No, svojevremeno je Danko Končar rekao da Kermas ulaganja imaju namjeru podržati i razvijati medijske projekte Arting radija, koji u vlasništvu ima radiopostaje u Rovinju, Puli i Umagu.

5. Danko Končar vlasnik je i 4,06 posto kapitala Uljanik Plovidbe i jedan je od njegovih deset najvećih dioničara. Kako kaže, Plovidba će u njegovim poslovima imati sve veću ulogu. Na ulaganja u Uljanik Plovidbu se odlučio jer mu je ona mnogo pomagala u menadžmentu dok je bio vlasnik jednog broda. Tada je shvatio da Uljanik Plovidba ima kvalitetan tim koji može održavati brod, menadžment i sve što prati takvu aktivnost.

6. Krajem lipnja kupio je 1,1 milijun četvornih metara zemljišta smještenog između Peroja i Barbarige nasuprot brijunskom otočju, odnosno projekt Barbariga, Dragonera i Porto Mariccio, za što je isplatio 51 milijun eura. Tim je poslom isplatom 51 milijuna kredita Hypo banke preko svoje tvrtke Kermas Limited preuzeo vlasništvo nad tvrtkama AB Maris i Darija, koje su dosad bile vlasnice tog zemljišta. Končar je zapravo kupio od dosadašnjih vlasnika, Hypo Alpe Adria Bank International i dviju švicarskih tvrtki, Noxas Holding AG i Mikos AG, udjele u hrvatskim tvrtkama. Na tom području namjerava sagraditi ekskluzivni turistički resort, a investicija će biti teška više od pola milijarde eura. Navodno će planove uskoro predstaviti javnosti. Projekt vodi Končarov sin Nenad.

7. Končarova tvrtka vršila je i dubinsku analizu poslovanja rovinjske Tvornice za preradu ribe Mirna. Svojedobno je izjavio kako ozbiljno razmišlja o njezinoj kupnji s ciljem sanacije i razvijanja proizvodnje. Hoće li kupiti Mirnu, za sada nije poznato. ( Silvana Fable)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:27