VLADAJUĆA KOALICIJA PODIJELJENA

VLADAJUĆA KOALICIJA PODIJELJENA ZBOG ODLUKE BISKUPIJE U KLAGENFURTU HDZ: To je pogrešna odluka; Partneri: Drugi nam dijele lekcije

 
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Sabor ne može odustati od pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu, no sada treba vidjeti kako će se u novim okolnostima obilježiti spomendan na Bleiburg i žrtve Križnog puta - kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji podržava izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK), smatra da nije dobra odluka Katoličke crkve u Koruškoj da odbije suglasnost za slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju.

Zloupotrebe pojedinaca

- Ovo je pogrešna odluka Biskupije u Klagenfurtu. To što je bilo zloupotreba od pojedinaca i skupina koje su promovirale ustaško znakovlje svima je činilo štetu. To je bilo štetno za Hrvatsku, ali i za organizatore bleiburške komemoracije. Po meni je Crkva trebala tražiti da se zabrani ovakvo ponašanje i da se kazni isticanje ustaškog znakovlja.

Uostalom, upravo se tako prošle godine i postupalo. Ali nije dobro onemogućiti održavanje mise za sve duše, kako za one nevine, tako i za one kojima je presuđeno bez suda - rekao je Bačić dodajući da će se uskoro sastati vodstvo Sabora s predstavnicima HBK i Počasnog bleiburškog voda kako bi se našlo rješenje za obilježavanje spomendana na žrtve partizanske odmazde.

Politička odluka

U Uredu predsjednice nisu željeli komentirati odluku Biskupije u Klagenfurtu. Neslužbeno smo čuli kako se na Pantovčaku smatra da je ovo prvenstveno pitanje Crkve, ali ih ipak zbunjuje što je Koruška crkva učinila korak koji zadire u sferu politike budući da je molitva za spas duše nešto što svećenik mora služiti za svakoga.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor također kaže da je uskrata služenja mise na Bleiburgu unutarnja stvar Katoličke crkve. - Žrtve treba odvojiti od političkog cirkusa. Nadam se da će ubuduće žrtve naći svoj mir - poručio je Kosor. Na pitanje kako bi se trebao postaviti Sabor kao pokrovitelj komemoracije, predsjednik HSLS-a odgovara da nije Sabor organizator te naglašava da je Sabor predstavnik svjetovne vlasti i treba ga gledati odvojeno u odnosu na crkvenu vlast. - Ovdje se radi o odnosu HBK i Koruške crkve koji one moraju same riješiti i Sabor se u to ne treba miješati - istaknuo je Kosor.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, drugog HDZ-ovog koalicijskog partnera, Milorad Batinić kaže da u stranci nisu raspravljali o potezu Koruške crkve, no njega je on iznenadio. - Taj je radikalni potez očigledno motiviran svim nepodopštinama koje su se do sada događale na Bleiburgu. Sigurno nitko nema ništa protiv mise kao takve, no vjerojatno su procijenili da će izbacivanjem mise izbaciti i sve fašističke simbole koji su pratili komemoraciju - kazao je Batinić.

Zabrana simbola

U SDSS-u ovaj potez Koruške crkve doživljavaju kao logičan slijed nakon što je Austrija zabranila ustaške simbole. - Nakon toga je morala reagirati i Crkva, a svoju su odluku dobro obrazložili - rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević navodeći kako je žalosno da Austrija i njihova Crkva daju povijesne lekcije nama koji smo bili na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu i koji u Ustavu imamo antifašizam kao temeljnu vrijednost.

- Molitva nije sporna, ali veličanje fašističkih simbola jest. Organizacija komemoracije će ove godine biti veliki test za Hrvatsku. Ako će je htjeti prebaciti u Sloveniju, moglo bi se dogoditi da dobijemo istu reakciju kakva je stigla iz Austrije. Ovo će biti test tim prije što nemamo ni jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu - kazao je Milošević.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić smatra da se komemoracija u Bleiburgu zloupotrebljava u političke svrhe i da se tamo nose uniforme propalih fašističkih, nacističkih i ustaških režima pod čijim su znakovljem ubijani milijuni ljudi. - Došlo je vrijeme da Hrvatska zabrani fašističke simbole - zaključio je Bernardić. dodajući kako je Austrija, bez obzira na desničarsku i konzervativnu vlast, zabranila isticanje fašističkih simbola te upotrebu mise u političke svrhe.

AUSTRIJSKI MEDIJI HVALE ODLUKU KORUŠKE BISKUPIJE 'Kontroverzno okupljanje Hrvata izgubilo blagoslov austrijske Crkve'

Na adresu Biskupije dolaze brojne pohvale iz cijele Austrije što se odlučila na taj korak, a političari s ljevice i desnice ističu da je austrijska vlast dugo žmirila na događanja na Bleiburgu. Glasnogovornik policije Rainer Dionisio kaže da još nema informacije hoće li se komemoracija održati ili ne.

“Zato je u ovom trenutku nemoguće govoriti koji su sigurnosni uvjeti za takvo okupljanje jer nemamo dovoljno podataka što će dalje biti.” Svi austrijski mediji zabilježili su odluku crkvenih vlasti uz komentare da je okupljanje na Bleiburgu “najveći skup ekstremnih desničara danas u Europi na kojem se mogu vidjeti fašistička obilježja i ustaški simboli”. Bečki Kurier tako piše da je Biskupija zabranila misu na “kontroverznom hrvatskom okupljanju u Bleiburgu” i da je to prvi put da susret hrvatskih katolika gubi blagoslov službene austrijske Crkve.

Podsjeća se da se komemoracija odvija na privatnom posjedu pa bi se ipak mogla održati. Kurier podsjeća da se Hrvati okupljaju na Bleiburgu od 1951. godine, Die Presse piše da se komemoracija na Bleiburgu ipak može održati bez obzira na stajalište Crkve jer je biskupsko odobrenje potrebno samo ako misu služe biskupi.

(Jurica Körbler)

Biskupi, kad ćete u Jasenovac?

S vremena na vrijeme nije loše prisjetiti se poslovice prema kojoj vrč ide na vodu dok se ne razbije. Baš kao što se od 1990. na Bleiburg uglavnom odlazilo žalovati za propalom NDH i ustaškom vojnicom, koju se ondje u političko-biskupskim propovijedima proglašavalo “hrvatskom vojskom”, a ne kako bi se u miru i tišini pomolilo za duše desetaka tisuća likvidiranih na Križnim putevima, koji su ubijani bez suda i elementarnog prava na obranu. Iz godine u godinu na Bleiburg su dolazile osobe u ustaškim uniformama, desnice su se dizale visoko u zrak, slikalo se pod kapama s ušatim U, davale su se izjave, a za to su se vrijeme biskupi i službeni predstavnici RH pravili slijepi.

Zbog svega nema potrebe dodati jedno slovo jučerašnjem neurokirurški preciznom priopćenju monsinjora Engelberta Guggenbergera, upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt. Jednom se vrč morao razbiti, makar uz pomoć svjetovnih i crkvenih vlasti Austrije. I to je to, koliko god će hrvatski biskupi protestirati govoreći da se radi o nepoštivanju žrtve i gubitku osjećaja za patnju nedužnih.

Uvaženim biskupima mogli bismo postaviti pitanje kako to da svih ovih godina niti jedan od njih nije kročio u nekadašnji ustaški logor u Jasenovcu da bi ondje iskazali “poštivanje žrtve i osjećaj za patnje nedužnih”. Jer, nisu li sve žrtve jednako vrijedne? Nemojmo izmišljati. Bleiburg je samo formalno mjesto na kojem se komemoriraju žrtve partizanskih zločina, a zapravo se na ovom mjestu hranio mit o propasti hrvatske države, premda svatko pošten zna da je NDH najveća sramota. Samo što to mnogi u Hrvatskoj odbijaju priznati, ali u inozemstvu ustašonostalgija više ne prolazi.

(Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 11:07