POTPUNI KONSENZUS

ZABRANA PUŠENJA NA ULICI I ALKOHOLA NA CRPKAMA? I HDZ i SDP i Most složni oko donošenja još rigoroznijih zakona o duhanu i piću

 
 Jure Miskovic / CROPIX

Potpuna zabrana pušenja na otvorenom u naseljenim mjestima, zabrana prodaje alkohola na benzinskim stanicama, zabrana prodaje alkohola u trgovinama nakon 22 sata - samo je dio prijedloga koji je Klub zastupnika Mosta uputio kao prijedlog izmjene zakona koji se nalazi u e-savjetovanju.

Hoćemo li u nadolazećoj godini dobiti najrestriktivniji zakon, odlučit će politika. Ipak, čini se da bi se moglo iznaći neko rješenje po pitanju ovisnosti i prevencije. A prema izjavama naših sugovornika, moguće je i neko kompromisno rješenje.

Ivan Bekavac, bivši zamjenik ministra zdravstva iz Oreškovićeve vlade i voditelj Mostova savjeta za zdravstvo, kaže kako mu je jasno da će biti protivnika te da na takvom prijedlogu sigurno nema skupljanja političkih poena.

Očajni podaci

- Činjenice su ovakve: imamo najviše pušačica u Europi, naši su 15-godišnjaci najbrojniji pušači poslije Bugara, šesti smo po broju pušenja na svijetu. To pokazuje samo jedno - da se to mora promijeniti. Svi vrlo dobro znamo kolika je smrtnost direktno vezana uz ove ovisnosti - tvrdi Bekavac i dodaje da je cilj prijedloga zakona isključivo poticanje na odgovorno ponašanje o vlastitom zdravlju, ali i učenje djece od malih nogu o štetnosti duhanskih proizvoda te alkohola.

U prijedlogu, koji će sljedećih 30 dana biti na e-savjetovanju, u odnosu na postojeće zakone, što se tiče korištenja duhana, novost je definitivno zabrana pušenja na otvorenom.

- Pušenje u naseljenim mjestima bilo bi dozvoljeno isključivo u za to predviđenim kapsulama - kaže Bekavac.

Velike promjene dogodile bi se i po pitanju alkohola. Konkretno, bilo kakvo reklamiranje bilo bi zabranjeno, a u to spadaju i vino i pivo, često spominjani u kontekstu prehrambenih proizvoda.

Reklamirati bi se mogli na vlastitim mrežnim stranicama, ali uz napomene o štetnosti. Također, potpuno bi se zabranila prodaja alkohola na benzinskim pumpama.

Ivan Ćelić (HDZ), potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, govori da prijedlog nije vidio, ali s obzirom na to da se profesionalno bavi ovisnostima, uvijek je za diskusiju koja će dovesti do smanjenja broja ovisnika.

Što žele promijeniti: Mediji bez reklama za alkoholna pića

Prijedlozi za izmjenu:

  • zabranjuje se pušenje duhanskih i srodnih proizvoda na svim otvorenim javnim mjestima, osim ako su osigurane namjenske kabine
  • prodaja alkohola zabranjuje se na benzinskim postajama
  • prodaja alkohola nije dopuštena poslije 22 sata, osim u ugostiteljskim objektima s dozvolom
  • zabranjeno je reklamiranje i oglašavanje alkoholnih pića
  • alkohol u trgovinama mora biti izvan neposrednog pogleda kupca

Prihvatljive droge

- Načelno imam restriktivniji pristup kada govorimo o borbi protiv ovisnosti. Naravno, nemam takav pristup prema ovisnicima, tu sam čak i liberalniji od ostalih. Ali što se tiče društveno prihvatljivih droga, tu sam načelno za restriktivne pristupe - objašnjava Ćelić i dodaje kako je tražio da se onemogući pijenje alkohola na otvorenim prostorima u Zagrebu.

- Naime, za to nije nužan zakon, neke su jedinice lokalne samouprave to već napravile - kaže Ćelić i zaključuje kako je definitivno za to da se mladima smanji dostupnost te ograniči prostor po pitanju duhana i alkohola.

SDP-ov Željko Jovanović apsolutno podržava bilo kakav prijedlog koji će ići u prilog društvu sa što manjim brojem ovisnika.

- Na pitanje moram odgovoriti načelno jer nisam još sve dobro proučio. No, kako se i profesionalno bavim istraživanjem ovisnosti među mladima, mogu reći da su rezultati zaista upozoravajući te da istraživanja pokazuju poražavajuće podatke, a to je da su naši mladi na vrhu ljestvice onih koji piju, puše i skloni su konzumiranju sredstava ovisnosti - ističe Jovanović.

Sve ono što djeluje na smanjenje želje i dostupnosti duhanskih proizvoda te alkohola, naglašava, podržava, jer bi dugoročno donijelo poboljšanje zdravstvene slike naše populacije, a u konačnici i uštedu liječenja od bolesti koje nastaju uslijed ovisnosti.

- Iz tog razloga podržat ću svaki prijedlog, bez obzira na to s čije strane dolazio, pa tako i restriktivne mjere - zaključuje Jovanović, dodajući kako je neophodno da se od najranije dobi zdravstvenim odgojem provode edukativne mjere.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u više je navrata govorio o svojem stavu da bi povećanje cijena cigareta dovelo do smanjene mogućnosti stvaranja novih ovisnika, ali i smanjenja postojećih.

Samo načelno

Ministra smo također zatražili da prokomentira prijedlog izmjene zakona na što nam je odgovorio da još pročitao prijedlog te da o navedenoj temi može govoriti načelno.

- Bila bi sreća kada bi se u Hrvatskoj manje pilo i pušilo jer bi bilo mnogo više zdravih te manje bolesnih ljudi. Kad je riječ o oblicima koji mogu biti provedeni ili ne, to zahtijeva širu raspravu, analizu, mogućnost dokazanosti rezultata - kako bi se vidjelo što je želja, a što je mogućnost - govori ministar Kujundžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19