PLENKOVIĆ NA GSV-u

‘Zabrana rada nedjeljom dobra je za hrvatsku obitelj, to je u duhu naše tradicije i kulture‘

‘Kroz intenzivan dijalog želimo dobiti potporu za prijedlog koji je balansiraniji i primjereniji nego što su to bili različiti prijedlozi u prošlosti‘
 Goran Mehkek/Cropix

Zabrana rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, dobra je za hrvatsku obitelj i želimo dobiti potporu za taj potez kroz intenzivan dijalog, izjavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon što je o tome na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća razgovarao sa sindikatima i poslodavcima.

- Smatramo da je ovo potez koji je u duhu naše tradicije i kulture i koji je dobar za nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj, zato idemo s ovim prijedlogom - rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

- Kroz intenzivan dijalog želimo dobiti potporu za prijedlog koji je balansiraniji i primjereniji nego što su to bili različiti prijedlozi u prošlosti - dodao je.

image
Goran Mehkek/Cropix

Plenković je istaknuo da se prijedlogom o zabrani rada nedjeljom, uz izuzetak 16 nedjelja, vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, o gospodarstvu i dijelom potrošačkim navikama, a s druge strane ostvaruje ravnoteža poslovnog i obiteljskog života.

Na sjednici GSV-a raspravljalo se i o akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU-ovim smjernicama za regionalne potpore.

- Hrvatska je u proteklih 15 mjeseci pravodobnim, snažnim i čvrstim angažmanom, uz nezaobilaznu i nezamjenjivu ulogu države, očuvala radna mjesta. Za plaće radnika izdvojeno je 10,5 milijardi kuna, za 680.000 radnika i 120.000 poslodavaca, što je omogućilo da premostimo krizu i da ukupan broj osiguranika bude veći nego 2020. i čak 2019. godine - kaže Plenković.

image
Goran Mehkek/Cropix

S jenjavanjem epidemije koronavirusa Hrvatska iz faze očuvanja radnih mjesta treba preći u fazu kreiranja novih radnih mjesta, naglasio je.

Kad je riječ o regionalnim potporama, najavio je njihovo povećanje od 1. siječnja 2022.

U panonskoj Hrvatskoj i na sjeveru Hrvatske potpore poduzetnicima idu s 25 posto na 50 posto, u jadranskoj Hrvatskoj s 25 posto na 40 posto, a u Zagrebu s 25 na 35 posto.

- Bit je da su sve regije dobitnici i da će korist za poslovne subjekte, gospodarstvenike i ulagače biti veće - istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 15:24