VELIKA AKCIJA INSPEKTORA

Zabranili rad 41 od 930 apartmana i podnijeli 13 optužnih prijedloga

U Istri su bila 104 nadzora, a u 24 slučaja radilo se o iznajmljivanju na crno
 Davor Pongracic/Cropix

Državni inspektorat ovog je ljeta u turističkim središtima pročešljao čak 930 apartmana i kuća za odmor, a u samo 45 slučaja radilo se o iznajmljivanju na crno. Rad su zabranili 41 iznajmljivaču, a naplatili su 48.401,47 eura kazni.

- Uz poduzimanje upravnih mjera, poduzeto je ukupno 45 prekršajnih mjera izdavanjem 32 prekršajna naloga i podnošenjem 13 optužnih prijedloga.

Fokus na Istri

Ukupan iznos kazni izrečenih prekršajnim nalozima je 48.401,47 eura/364.680,88 kuna, oduzeto imovinske koristi prekršajnim nalozima u iznosu od 8814,29 eura/66.411,27 kuna, predloženo oduzimanje protupravne imovinske koristi optužnim prijedlozima u iznosu od 5346,20 eura/ 40.280,94 kuna. Pri tome, izvršeno je pečaćenje 22 objekta u domaćinstvu, na rok od 30 dana, odnosno do otklanjanja nepravilnosti - kažu u Državnom inspektoratu.

A o kakvim se prekršajima radi? Iznajmljivači, npr., imaju registriran jedan apartman s dva kreveta, a na crno uz njih iznajmljuju još njih pet. Neki imaju kuću za odmor, ali ju nikad nisu registrirali za smještaj, ali kod njih cijelog ljeta borave razni "prijatelji" iz Češke, Njemačke, Poljske, Amerike. A neke agencije pak iznajmljuju smještaj koji nikada nije bio kategoriziran i bez problema se našao na internetskim stranicama za iznajmljivanje. Akcija još traje i nastavit će se cijelu posezonu. Posebno je bilo aktivno u Istri, gdje je Inspektorat početkom ljeta najavio akciju zajedno s lokalnim turističkim zajednicama. Tu su bili u 104 nadzora, a u 24 slučaja radilo se o iznajmljivanju na crno.

- Izrečene su 22 upravne mjere zabrane obavljanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu, kao i mjere zabrane oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu. Uz poduzimanje upravnih mjera, poduzete su ukupno 24 prekršajne mjere izdavanjem 20 prekršajnih naloga i podnošenjem 4 optužna prijedloga. Pri tome, izvršeno je pečaćenje 15 objekta u domaćinstvu, na rok od 30 dana odnosno do otklanjanja nepravilnosti - poručili su iz Državnog inspektorata kakva je bila ova sezona u Istri.

A da se nešto pomiče s mrtve točke uočile su i same turističke zajednice koje već godinama apeliraju da se nešto poduzme jer vide da iznajmljivanje na crno i neprijavljivanje gostiju "cvjeta".

- U Puli smo primijetili da se, primjerice, u prvih 15 dana kolovoza prijavilo 55 novih kreveta u privatnom smještaju. Isto tako, primili smo i puno anonimnih dojava oko ilegalnog iznajmljivanja, što nam uvelike pomaže jer onda lakše možemo vidjeti kakvo je stanje na terenu i to prijaviti inspektoratu - rekla je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Ističe da na tome neće stati, već da će se prijavama inspektoratu nastaviti i u posezoni te po zimi.

Nastavak kontrola

U Umagu su se pak u većem broju nego lani prijavljivali vikendaši pa je broj njihovih noćenja porastao ovog ljeta za 65 posto. - I to je urodilo plodom, kao i početak te najava same akcije koja je ponukala ljude da nam se počnu javljati, da prijave nekomercijalni smještaj, riješe stare dugove. Apsolutno nastavljamo sa započetom akcijom - istaknuo je direktor TZ-a Umag Milovan Popović.

Odjavili se u koroni, a sad opet rade - bez prijave

U Rovinju je naplaćeno nekoliko velikih kazni, i tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem, i iznajmljivačima. Direktorica rovinjskog TZ-a Odete Sapač kaže da je, nažalost, u Rovinju bilo svakakvih slučajeva iznajmljivanja na crno - od neprijave gostiju do neprijave dodatnih kreveta i apartmana, ali i rentanja smještaja "prijateljima".

- Bilo je čak i slučajeva iznajmljivanja objekata koji su se odjavili za vrijeme epidemije, a sada su se opet počeli baviti djelatnošću, a nikome ništa nisu prijavili. Kod nas je bilo 26 prijava, a 16 ih je riješeno - izjavila je Sapač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:09