BILA JE PREMLADA

ZABRANJENA LJUBAV Splićaninu prijeti deset godina zatvora jer se zaljubio mjesec dana prerano

Iz Policijske uprave šibensko-kninske jučer je priopćeno da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom iz Splita koji je osumnjičen za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od petnaest godina , piše Slobodna Dalmacija.

Osumnjičeni je, stoji u priopćenju, u vremenu od prosinca prošle godine do podnošenja prijave održavao spolne odnose s oštećenom. Uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

S obzirom na to da je riječ o maloljetnoj djevojci, dodatne informacije u Policijskoj upravi nije bilo moguće dobiti. Neslužbeno se doznaje da je riječ o djevojci nešto mlađoj od 15 godina koja ne boravi stalno u Šibeniku, te da je bila u vezi s osumnjičenim Splićaninom koji privremeno boravi u gradu.

Hvalila se prijateljicama

Veza je navodno trajala u vrijeme školskih praznika, a nakon povratka u mjesto gdje pohađa školu Šibenčanka se svojom ljubavnom vezom “pohvalila” prijateljicama. One su, pak, o svemu izvijestile stariju osobu, koja je, navodno, slučaj prijavila šibenskoj policiji.

Podsjetimo, prema hrvatskim zakonima, djevojka te dobi ne može sama pristati na seks, pa osumnjičenom prijeti zatvorska kazna od jedne do 10 godina zatvora zbog kaznenog djela zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Da stvar bude bizarnija, djevojka je u odnose s tim mladićem stupila kratko prije nego što je napunila 15 godina. Da se sve dogodilo koji mjesec kasnije, Splićanin ne bi odgovorao.

Mišljenja Šibenčana o tome je li je cijeli slučaj zaslužio osudu, jer djevojka – premda maloljetna – nije bila prisiljena na seks, podijeljena su.

Šibenska pedagoginja Zorana Vrbičić, koja godinama radi u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, mišljenja je da bi se u slučaju kao što je ovaj nadležne institucije o svemu trebale dobro informirati, a ne u startu odmah osuditi, te da bi uz ispitivanje trebalo ići i savjetovanje.

– Prema svemu sudeći, riječ je o ljubavnoj vezi, a dvije osobe odluku o stupanju u seksualni odnos donese same. Pitanje u ovom slučaju bilo bi je li djevojka, s obzirom na dob, ozbiljno razmišljala o posljedicama kad se upustila u seksualni odnos s muškarcem od 23 godine ili je to bio samo zanos.

Mnogo su zreliji

Nije ovo izdvojen slučaj, jer takvih i sličnih je bilo i ima u Hrvatskoj, a u svijetu da i ne govorimo. Bilo je slučajeva da djevojke i mladići od 15 ili 16 godina postanu roditelji. Činjenica je da su i jedni i drugi danas puno zreliji, samo je pitanje jesu li spolnost i razum u korelaciji – kaže Vrbičić.

Kao pedagoginja, da bi se izbjegle posljedice, smatra da obitelj i škola moraju povesti računa o edukaciji kako bi se djecu i mlade podučilo da ranije stupanje u seksualni odnos može biti rizično.

– Treba im govoriti kako se zaštititi, da vode računa o svojem tijelu preventivno zbog spolnih bolesti, ali i trudnoće. Edukacija bi, a ne kažnjavanje, trebalo biti na prvom mjestu – zaključuje Vrbičić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 05:09