ODLUKA VLADE

Zabranjuju se petarde, ali tek nakon Nove godine: Doznali smo kolike će biti kazne

Usvoji li Sabor izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima, ovo bi mogli biti posljednji blagdani uz pirotehniku
 Darko Tomaš/Cropix

Izglasaju li saborski zastupnici izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 2. siječnja 2021. godine u Hrvatskoj će biti zabranjena prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe tijekom cijele godine.

Ovi božićni i novogodišnji blagdani trebali bi tako postati zadnji tijekom kojih upotreba petardi neće biti kažnjiva. Također proslave pobjeda u važnim utakmicama uz petarde više neće biti dozvoljena. Iako se prema Zakonu pirotehnika smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, već danima širom zemlje odjekuju detonacije razne vrste pirotehničkih sredstava što bi se novim odredbama zakona i kaznama uskoro trebalo spriječiti. Ipak, novim odredbama zakona fizičkim osobama nije zabranjeno korištenje svih vrsta pirotehnike.

Prodaja sve ostale dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 bit će dozvoljeno prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama oružja i streljiva koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Upotreba ove vrste pirotehnike bit će dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Javni red i mir

Izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja Vlada je uputila u proceduru još u veljači ove godine, a u javnoj raspravi je na njega pristiglo oko 750 primjedbi i prijedloga. Nakon deset mjeseci usuglašavanja odredbi Vlada je prošlog tjedna izmjene Zakona uputila u Sabor.

Ovim prijedlogom ispravlja se jedna velika nelogičnost u postojećem Zakonu. Naime, prema sadašnjim odredbama Zakona, građanima je zabranjena nabava i uporaba petardi i redenika kategorije F3 tijekom cijele godine, ali zbog propusta u Zakonu sada nije zabranjeno posjedovati takva pirotehnička sredstva. Zbog toga nije bilo ni zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika kategorije F3 građanima zatečenim u kršenju javnoga reda i mira na određenim manifestacijama, iako je bila jasna namjera zabrane posjedovanja takvih proizvoda.

Iako je mlađima od 18 godina zabranjena upotreba petardi upravo su oni, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe. U MUP-u tako navode da je od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2020. u eksplozijama petardi ozlijeđeno 26 maloljetnika. Stoga se ovim izmjena žele zaštiti i maloljetne osobe od teških ozljeda.

U MUP-u nadalje navode kako izmjenama ovog zakona žele smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o čemu su tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale udruge i brojni građani.

Vlasnici trgovina

U MUP-u smatraju kako zabrana korištenja petardi neće dovesti do bujanja crnog tržišta i šverca ovim pirotehničkim sredstvima. Naime, smatra se da će visoke kazne propisane za kršenje odredbi ovog zakona spriječiti građane da se izlažu rizicima.

Prema prijedlogu, novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se fizička osoba ako proda ili preda pirotehnička sredstva koja je unijela u zemlju za osobne potrebe. Istim iznosom bit će kažnjena i osoba mlađa od 18 godina koja baca petarde. Vlasnik trgovine u kojoj bi se "ispod pulta" prodavale petarde bit će kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Zabranom korištenja petardi Hrvatska će se pridružiti Austriji, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Irskoj, Litvi, Nizozemskoj, Sloveniji, Švedskoj i Švicarskoj koje su takve odluke donijele prijašnjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:23