NOVA ŠOKANTNA ODLUKA

Zadar: Djeca do 10 godina više ne mogu na magnetsku rezonanciju

Zadarska bolnica nema uvijete za snimanje djece magnetskom rezonancijom jer ih za takvu pretragu moramo uspavati. Mi nemamo potrebnu anesteziološku opremu, objasnio je ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Dario Nakić.
 Jure Mišković/Cropix

ZADAR - Samo mjesec dana nakon što je zadarsku Opću bolnicu potresao skandal s dvogodišnjom djevojčicom oboljelom od tumora koja je termin za snimanje magnetskom rezonancijom morala čekati čak 10 mjeseci, najnovijom odlukom u bolnici ponovno su šokirali roditelje djece koja trebaju ovu pretragu.

Otac koji je prošlog tjedna došao upisati dijete na snimanje vraćen je iz zadarske bolnice uz objašnjenje kako djeca mlađa od 10 godina više ne mogu dobiti termin za magnetsku rezonanciju jer se, po novom, ta pretraga za njih u Zadru više neće raditi!

Ni to nije sve. Iako je tek veljača, tijekom ove godine na magnetskoj će se moći snimati samo djeca upisana prošle godine. Novih termina nema, a roditeljima preostaje da djecu na snimanje vode u Split ili Zagreb.

- U zadarskoj bolnici našli su stvarno originalan način za smanjivanje lista čekanja. To je žalosno. Da moje dijete u ovoj bolnici ne može ostvariti jednaki standard zdravstvene zaštite kao ja ili bilo koji drugi odrasli pacijent nego ga moram voditi u splitsku ili zagrebačku bolnicu. Ne samo da moramo u drugi grad, u zadarskoj bolnici očito zaboravljaju da su i tamo redovi čekanja.

Sada nemam izbora. Ili mogu ići privatno i to platiti najmanje 2000 kuna ili zračiti dijete na CT uređaju. Ovako štedjeti na djeci je skandalozno - kaže otac koji je želio ostati anoniman.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice, dr. Dario Nakić, potvrdio nam je kako je bolnica zaista donijela ovakvu odluku i to prije mjesec dana. - Zadarska bolnica nema uvijete za snimanje djece magnetskom rezonancijom jer ih za takvu pretragu moramo uspavati. Mi nemamo potrebnu anesteziološku opremu za to i odlučili smo da takva snimanja više nećemo raditi u Zadru. Gužva je velika pa na red mogu doći samo oni koji su ranije upisani - rekao nam je Nakić.

Na pitanje kako su do sada mogli radili tu pretragu ako nemaju potrebnu opremu, ravnatelj Nakić kaže da su "snimanja morali ponavljati po nekoliko puta dok ne bi dobili kvalitetan nalaz i zato je više neće raditi".

Problemi s listama čekanja ne prestaju

Već početkom ove godine, zadarska lista čekanja na koju se upisuju mališani za magnetsku rezonanciju bila je preduga, a prvi slobodan termin kraj mjeseca studenog. Nakon što je otkriveno da djevojčica s tumorom mora čekati 10 mjeseci, ravnatelj Nakić ispričao se njezinoj majci, a na hitnom sastanku koji je održan u bolnici odlučeno je da snimanja magnetskom rezonancom više neće naručivati sami roditelji, već isključivo pedijatri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:52