HARAJU GRADOM

ZADAR POD OPSADOM MILIJUNA ŠTAKORA 'Krvopije su nas bole cijelo ljeto, sada strahujemo od glodavaca'

 Cropix

Nakon najezde komaraca kojih unatoč jeseni još uvijek ima previše na području Zadra, građani se zadnjih dana učestalo žale i na veliki broj glodavaca – štakora i miševa koje se može vidjeti usred dana kako neometani traže hranu po gradskim dvorištima zgrada i kuća, piše Zadarski.hr .

Jedan čitatelj poslao je nekoliko fotografija na kojima se nalazi kvartovski mačak kako vreba pored rupe iz koje neprestano izlaze štakori. Kad neće deratizacija, barem ih vrijedni mačji lovac štiti od štakora koji su se savim dobro udomaćili u dvorištu zgrade.

Što se to događa s glodavcima, zašto se sada njih toliko povećalo u zadnje vrijeme, pitali smo u službi Dezinsekcija Rijeka koja ima godišnji ugovor s Gradom Zadrom na poslovima deratizacije i dezinsekcije vrijedan više od milijun kuna. Koliko uopće ima štakora na području grada i na koji način se oni suzbijaju?

Kvartovski mačak vreba kraj rupe

- Znate koliko se računa da ima glodavaca na području grada Zadra? Kažu da na svakog građanina grada Zadra ima – 200 štakora! To doduše nisu znanstveno potvrđene brojke, ali postoje takve pretpostavke. Onda možete misliti kako izgleda borba protiv štakora, to je unaprijed izgubljena bitka u kojoj ih nikada ne možemo pobijediti. Zapravo i ne smijemo ih potpuno istrijebiti, čak i kad bi mogli, jer su dio prirodne ravnoteže, ali ih možemo suzbiti na biološki minimum, a to i činimo. Upravo je u tijeku sustavna jesenska deratizacija protiv štakora koju provodimo na čitavom području grada, u svim gradskim kvartovima. Osim sustavnog tretiranja, izlazilo na teren i po pozivu građana ako negdje primjete veći broj štakora, bez obzira na to da li je na redu taj kvart ili ne – kazali su za Zadarski.hr u Dezinsekciji Rijeka.

Na koji se način bore protiv – 14 milijuna štakora koliko ih živi u Zadru? Da li se njihov broj povećao kao i kod komaraca? – pitali su deratizatore.

- Komaraca je ove godine bilo više jer je hidrološki takva godina koja omogućuje njihovo širenje, a glodavaca – njih ima uvijek, u svakom dijelu godine osim u proljeće i nakon jeseni kad se rade sustavne deratizacije. U jesen je prirodno da ih ima više, osobito ako je prethodna godina bila blaga, sa slabom zimom. Protiv glodavaca ostavljamo zatrovane mamce u rupe iz kojih izlaze, s tim da se mamci moraju postaviti tako da ne mogu u dodir s njima doći domaće životinje, koje se i ne bi smjele puštati vani bez nadzora vlasnika, napominju iz Dezinsekcije Rijeka.

Valjda će se nakon jesenske deratizacije smanjiti broj glodavaca na gradskom području.

Ili to ili nabaviti još mačora – lovaca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:36