NAJBOLJI PROJEKT EU

Zadarska županija: Moderan i inovativan inkubator za razvoj pčelinjih proizvoda

Unutar Centra nalazi se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje služe za edukaciju te kao praktikumi za učenje

Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poduzetnički inkubator, EU je projekt vrijednosti 25,8 milijuna kuna i smješten je u poduzetničkoj zoni Grabi. Ovim projektom stvorena je moderna poduzetnička infrastruktura unutar Zadarske županije.

Centar za razvoj i edukaciju – specijalizirani poduzetnički inkubator, naziv je EU projekta koji se kandidira za najbolji EU projekt ispred Zadarske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Projekt je pripremila županijska Ustanova Inovacija koja je i koordinirala cjelokupnu provedbu projekta.

Funkcionalne cjeline

Centar je smješten u poduzetničkoj zoni Grabi, u Općini Poličnik, koja je bila i nositelj projekta, a partneri Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVACIJA. Projekt je započeo 6.11.2017. godine, a završio 6.2.2020. godine.

Riječ je o specijaliziranom poduzetničkom inkubatoru bruto površine 1.885 četvornih metara. Unutar Centra nalazi se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje služe za edukaciju te kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom.

Usluge inkubacije namijenjene su poduzećima u sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode, prije svega prehrambene i kozmetičke, odnosno one koje kao sirovine koriste proizvode od voska, propolisa, pčelinjeg otrova, peluda, matične mliječi i meda.

Razvojne radionice

U razvojnim radionicama nalazi se suvremena tehnologija i tehnološka rješenja povezana s analizom i pročišćavanjem pčelinjih proizvoda. Punionica meda osigurava potrebnu razinu standarda kvalitete proizvoda zahvaljujući visokotehnološkim rješenjima u području obrade. Kemijsko-mikrobiološki laboratorij pruža široku paletu usluga povezanih s analizom karakteristika pčelinjih proizvoda.

Start-up uredi (inkubacija) odgovaraju na potrebe novih MSP-ova, a Praktikum nadalje odgovara na potrebe dionika u segmentu unaprjeđivanja ljudskih kapaciteta u području razvoja i unaprjeđenja proizvoda i usluga. Dvorana za senzoriku omogućava specifikaciju proizvoda.

'Razvoj poslovne i razvojno-istraživačke infrastrukture ključan je za gospodarski razvoj zemlje pa je tako i uvođenje znanja, novih tehnologija i inovacija u zadarsko gospodarstvo ključno za rast konkurentnosti i razvoj gospodarskih subjekata u Zadarskoj županiji i RH.

Provedbom projekta stvorena je potrebna infrastruktura te uvjeti za suradnju gospodarstva s obrazovnim kao i znanstveno-istraživačkim institucijama u razvoju proizvoda više dodane vrijednosti. Hrvatski klasteri konkurentnosti ovom je projektu dodijelio oznaku 'Projekt od nacionalnog interesa'', kažu u Županiji i dodaju da je ovim projektom stvorena moderna poduzetnička infrastruktura koja oblikuje Zadarsku županiju kao prepoznatu i gospodarski privlačnu destinaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 05:54