SPORNI GRAFIT

ZADARSKI GRADONAČELNIK O CRTEŽU VOJNIKA S USTAŠKIM GRBOM Na pitanje hoće li inicirati uklanjanje, odgovorio: 'Vidjet ću ga pa ću pogledati'

 
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić prošli je tjedan predvodio izaslanstvo Grada Zadra na obilježavanju 75. godišnjice ustanka u Malom Ižu. Tada je rekao da su ‘odvažni boduli, ribari i težaci goloruki pokrenuli ustanak za oslobođenje kraja i zemlje od okupatora’, te dodao: ‘Prisjećamo se tih događaja časnih Ižana koji su branili svoju opstojnost i slobodu, ali i žalimo što su se ti ideali slobode, antifašizma, demokracije i višestranačja ostvarili tek 90-ih godina kad je na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom stvorena suvremena i demokratska Hrvatska.’

Ovaj tjedan ga je u gradskoj vijećnici čekalo drugo ‘povijesno pitanje’, no ovaj put nije bio toliko razgovorljiv, piše Zadarski.hr.

- Na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića, na zidu se nalazi uradak, crtež vojnika s grbom. Po zakonu, to nije grb Republike Hrvatske, to je grb s prvim bijelim poljem kojeg je koristila NDH, navela je gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša navodeći da bi se navijačka udruga Tornado, koja je inicijator izrade grafita na Bulevaru, u vrijeme NDH zvao ‘Associazione dei tifosi di Zarra’. Taj vojnik nije bio hrvatski vojnik koji je branio RH, pod tim grbom Hrvatska nije branjena ni u Domovinskom ratu. Gradonačelniče, hoćete li inicirati uklanjanje tog uratka, pitala je Branka Dukića vijećnica SDP-a Danijela Vukoša.

Dukić je izašao za govornicu i kratko odgovorio: - Nisam ni vidio taj uradak… Vidjet ću ga pa ću pogledati, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:25