IZBORI 2017.

ZADARSKI HDZ ZA KANDIDATA ŽELI BOŽIDARA KALMETU Samo nam on nosi pobjedu

 Goran Mehkek / CROPIX

Božidar Kalmeta, bez obzira na optužnice, ipak bi opet mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra. Tu mogućnost potvrdilo nam je više istaknutih članova stranke, dok iz središnjice poručuju da će svi kandidati biti poznati do sredine veljače.

Naime, HDZ-ove organizacije prijedloge svojih kandidata za župane i gradonačelnike većih gradova trebaju poslati do 3. veljače, a potom će nakon usuglašavanja s vrhom stranke biti određeni i svi kandidati za lokalne izbore.

'Realno je očekivati da zadarski HDZ predloži Kalmetu za još jedan mandat', rekao nam je izvor blizak premijeru i šefu stranke Andreju Plenkoviću.

No još je jedan razlog zašto bi se vrh HDZ-a mogao usuglasiti o Kalmetinoj ponovnoj kandidaturi s obzirom na to da se prije samo dva mjeseca, zbog optužnica koje ga terete, govorilo o Kalmetinu povlačenju iz politike.

Navodno su interna stranačka istraživanja pokazala da bi HDZ izgubio Zadar ako Kalmeta ne bi bio kandidat. U kuloarima su se za to mjesto mogla čuti još dva imena - bivšeg rektora Ante Uglešića i Darka Kasapa, no čini se da su rezultati internih anketa pokazali da samo Kalmeta može zadržati tu HDZ-ovu utvrdu.

Kontinuitet

Sam Plenković prije mjesec i pol, za posjeta Zadarskoj županiji, upitan hoće li stranka tražiti da se Kalmeta povuče, rekao je da u Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti te da vjeruje u Kalmetinu nevinost dok se ne dokaže suprotno.

Izjavio je tada da zadarski HDZ daje veliki doprinos stranci na nacionalnoj razini i poručio: 'Treba zadržati kontinuitet pobjednika i u gradu i u županiji'.

Iz toga su mnogi iščitali da vrh stranke neće raditi probleme Kalmeti ako želi u utrku za još jedan mandat. Kandidat za župana u toj županiji vjerojatno će biti sadašnji Stipe Zrilić, no u stranci ističu da je u igri i Božidar Longin.

U Šibensko-kninskoj županiji kandidat za župana ponovno bi trebao biti Goran Pauk, a kandidat za gradonačelnika Šibenika Željko Burić. U Kninu, pak, kako kažu u HDZ-u, kandidatkinja za gradonačelnicu vjerojatno će biti Josipa Rimac, koja je u tom gradu do sada donosila stranci pobjede.

U Splitu i županiji situacija je poznata - Zlatko Ževrnja bit će kandidat za župana, dok će u splitsku utrku Andro Krstulović Opara. Problema u toj županiji, priča se u stranci, ima u Trogiru i Kaštelima.

Borba za Trogir

U tim mjestima, navodno, svoje ljude želi postaviti Ante Sanader, pa je neko vrijeme, pričaju HDZ-ovci, jako lobirao da kandidat za gradonačelnika Kaštela bude Denis Ivanović kojega je svojedobno, dok je bio župan, doveo u županiju da bude službeni fotograf. No, kako sada stvari stoje, u utrku u Kaštelima ponovno bi mogao Ivan Udovičić, također Sanaderov kadar.

U trogirskom HDZ-u, kažu naši izvori, vlada pravo rasulo, a u stranci strahuju da bi taj grad mogli izgubiti. Naime, Ante Stipčić tamo baš i nema potporu, a moguće je da ponovno bude kandidat. U Imotskom će u utrku Ivan Budalić, u Omišu navodno Jure Šaban, a u Metkoviću Dalibor Milan. U Dubrovniku je također poznata situacija jer će HDZ-ov kandidat biti Mato Franković.

No zato HDZ-ovci još nemaju kandidata za Rijeku, dok bi u utrku za tamošnjeg župana mogao Ivan Kirin, koji je nedavno u HDZ prešao iz HSP-a AS.

Najveća nepoznanica je kandidat za grad Zagreb, ali i kandidat za župana Zagrebačke županije. Budući da je Dražen Barišić kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, HDZ-ovci nisu sigurni koga poslati u bitku za županiju. Za sada se spominju tri moguća kandidata - sadašnji dožupan Rudolf Vujević, gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović te gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

Penava u Vukovaru

Nije siguran ni kandidat za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje traje 'rat' između vukovarskog i vinkovačkog HDZ-a.

U stranci se kao kandidat spominje Josip Šarić, iako ambicija za još jedan mandat ima i Božo Galić. U Vukovaru će kandidat biti Ivan Penava, a u Vinkovcima navodno Ivan Bosančić.

Kandidat za župana u Osječko-baranjskoj županiji bit će Ivan Anušić, a u gradu Osijeku u utrku će Ivana Šojat. Što se ostalih gradova tiče, kandidatkinja u Sisku vjerojatno će biti Željka Josić, iako se spominje i Franjo Šaban.

U Varaždinu će se vjerojatno kandidirati Damir Habijan, u Virovitici Ivica Kirin, u Zaprešiću Željko Turk, Karlovcu Damir Mandić, u Bjelovaru Ante Topalović, a Đakovu Marin Mandarić.

Zanimljiva je situacija s kandidatom za gradonačelnika Požege, gdje, kažu HDZ-ovci, Plenković inzistira na Vedranu Neferoviću, čemu se, navodno, protive gradski i županijski HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30