NEZAKONITA DOBIT

Zadarski poduzetnik osumnjičen za nezakonitosti teške 2,7 milijuna kuna

Sumnjiči ga se da je izradio krivotvoreni komisijski zapisnik o tehničkoj neispravnosti zaliha vina vrijednih više od 2,5 milijuna kn
Branko Bungur
 Andrija Lucic/Cropix

Policija je za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave prijavila zadarskog poduzetnika kojega sumnjiči da je preprodajom otpisanog vina među svojim tvrtkama pribavio nezakonitu dobit od 2,7 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Branku Bunguru zvanom Som, vlasniku lanca slastičarnica i pekarnica Slad u Zadru, Vinarije Biograd te Zadarske pivovare, koji je već prijavljivan zbog gospodarskoga kriminala.

Ovoga puta sumnjiči se da je kao direktor tvrtke tijekom 2020. s ciljem da prije pokretanja stečajnog postupka prenese imovinu društva koje je bilo u stanju prezaduženosti i neprekidne blokade žiro-računa, izradio krivotvoreni komisijski zapisnik o tehničkoj neispravnosti zaliha vina vrijednih više od 2,5 milijuna kuna.

Riječ je o tehnički ispravnom vinu, ali je na temelju zapisnika cjelokupnu količinu vina s jedne tvrtke prebacio na drugu za znatno manji iznos od kupoprodajne vrijednosti, a potom ga s tog drugog društva fiktivno prodao svom trećem poduzeću koje ga je nastavilo prodavati po stvarnim tržišnim cijenama.

Pritom oštećeno trgovačko društvo nije primilo nikakvu stvarnu protuvrijednost prodanih zaliha vina, nego je Bungur, kako bi u poslovnim knjigama opravdao navedene transakcije, krivotvorio izjave o prijeboju tzv. kompenzacije.

Na taj je način oštetio prvo trgovačko društvo za gotovo 2,7 milijuna kuna, a za toliko je pribavio protupravnu imovinsku korist za svoju treću tvrtku.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv Bungura je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 18:05