NAJAVILI KRATAK PROSVJED

Zadarski socijalni radnici oštro osudili izjave ministrice Murganić: 'Prozvala je ravnateljicu prije nego što je upravni nadzor uopće započeo s radom'

Nada Murganić
 Marko Mrkonjic / CROPIX

Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb u četvrtak su osudili izjave ministrice socijalne politike Nade Murganić koja je, zbog tragičnog događaja na Pagu, bez nalaza upravnog nadzora predložila smjenu ravnateljice Centra Vesne Burčul.

- Oštro osuđujemo medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je prozvala i osudila ravnateljicu, kao i djelatnike ovog Centra, prije nego što je upravni nadzor uopće započeo sa svojim radom - poručuju u priopćenju zadarski socijalni radnici koji su za petak u 11,30 sati najavili kratak prosvjed ispred Centra za socijalnu skrb, u vrijeme kad Upravno vijeće treba odlučivati o eventualnoj smjeni ravnateljice Burčul.

Peteročlano Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb u utorak, nakon dvosatne rasprave o nalazima inspekcijskih nadzora, nije donijelo odluku o smjeni Burčul, već su odluku odgodili za petak.

Inspekcijske nadzore Ministarstva socijalne politike i Komore socijalnih radnika naložila je resorna ministrica Nada Murganić, ujedno zatraživši smjenu ravnateljice zbog tragičnog događaja u Pagu, kada je 54-godišnji otac svoje četvero malodobne djece bacio s balkona visokog šest metara.

Djelatnici zadarskog Centra za socijalnu skrb navode kako je taj događaj na Pagu pokrenuo lavinu negativnih i osuđujućih komentara mnoštva ljudi kojima nije poznat način rada centra niti ovlasti koje ima.

Tvrde da rade u neadekvatnim uvjetima, preopterećeni javnim ovlastima i višestrukom nepotrebnom administracijom. Nemaju status službene osobe, a nedostatak stručnih radnika sve je veći.

- Unatoč svim problemima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, smatramo da svoj posao obavljamo savjesno, odgovorno i prema pravilima struke - ističu u priopćenju.

Navode kako Centar za socijalnu skrb Zadar sa svojim podružnicama Gračac, Obrovac, Pag i Obiteljski centar pokriva područje koje naseljava 121.857 stanovnika, a zaposlena su svega 43 stručna radnika.

Tijekom 2017. godine oni su zaprimili 9633 predmeta, a u prošloj godini 11.863 predmeta. U zemljama Europske unije socijalni radnik istovremeno je zadužen za 10-50 obitelji, a hrvatski socijalni radnik za više od 200 obitelji.

- Kako je moguće istovremeno voditi 200 slučajeva zanemarivanja ili zlostavljanja djece i starijih osoba, pri tome rješavati administrativne poslove i pratiti sve te obitelji na terenu - pitaju se zadarski socijalni radnici.

Ponovno upozoravaju nadležne da se žurno pokrene reforma cjelokupnog sustava jer je svakim danom broj potrebitih sve veći, a broj stručnih radnika sve manji, čime su izravno ugrožene najosjetljivije skupine društva.

Pri tome, ističu zadarski socijalni radnici, sa svakom reformom kreće se od vrha, a ne od dna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:15