Zadarski župan: Sa mnom mogu komunicirati samo novinari koji su mi po volji

ZADAR - Zadarski župan Stipe Zrilić na sjednici svog Kolegija koji je sastavljen od pročelnika u srijedu usvojio je pravila rada i ponašanja na sjednici tog njegova savjetodavnog tijela. Usvojen je pravni akt pod nazivom „Pravilnik o radu župana i Kolegija župana“ u kojem se razrađuje na koji način surađuju pročelnici upravnih odjela sa županom kad mu predlažu pojedine odluke.



Većina od dvadesetak članaka ovog pravilnika odnosi se na razrađivanje načina rada pročelnika sa županom, usput se navodi da određene poslove župan može povjeriti i zamjeniku koji mora ispunjavati sve njegove naloge. Za javnost je vrlo zanimljivo da je župan Zrilić ovim aktom otvorio sebi mogućnost da ne komunicira s novinarom koji mu nije po volji.



U dijelu koji govori o javnosti rada župana i njegova Kolegija navedeno je da župan 'može oduzeti pravo nazočnosti predstavniku sredstva javnog priopćavanja ako on netočno i neistinito prikazuje podatke iz materijala ili rasprave'
Naime, u dijelu koji govori o javnosti rada župana i njegova Kolegija navedeno je da župan „može oduzeti pravo nazočnosti predstavniku sredstva javnog priopćavanja“ „ako on svojim ponašanjem remeti sjednicu ili netočno i neistinito prikazuje podatke iz materijala ili rasprave sa sjednice župana i kolegija“.



Župan je sebi na taj način dao pravo ocijeniti tko izvještava o njegovom radu na njemu prihvatljiv način, odbiti primiti na sjednicu novinara kojeg pošalje neka redakcija. Ovakav pravlinik župan je obrazložio potrebom da se reguliraju stvari koje su u zakonu nedorečene a primijetio je kako prvi u državi primjenjuje ovaj način rada.



- Dok sam ja ovdje župan, radit će se po mojim pravilima, svidjelo se to nekome ili ne - naglasio je Zrilić. A potom zaključio kako će do isključivanja novinara sa sjednice doći samo u „ekstremnim slučajevima“, s tim što granicu određuje on.



Župan Zrilić je, izgleda, odlučio zauzeti odlučniji stav prema novinarima jer se, kako kaže, prema njemu provodi svojevrsni medijski reket, čak ga kaže neki izbjegavaju spomenuti u tekstovima kad bi to bilo obavezno.



Počeo je već voditi evidenciju što tko piše, slaže svoju posebnu dokumentaciju, a očito vjeruje da će mu netom usvojeni Pravilnik poslužiti da zabrani nekom novinaru nepoćudno pisanje.



Zadarski župan, čini se, želi „zaustaviti Reuters“ kao svojedobno jedan komunistički čelnik koji je želio medijski muk o nekim neugodnim događajima. Baš nas zanima na kome će župan Stipe Zrilić najprije isprobati moć svog novog pravilnika i na koji to način misli ratovati sa 15-ak novinskih redakcija u Zadru?



Edvard Šprljan / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:47