RAVNATELJICA U ŠOKU

Zadatak iz vjeronauka za školarce iz Kastva: ‘Kraj koga biste radije sjeli - homoseksualca ili Srbina?‘

Među ponuđenima su i liječnik specijalist za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svjedok, engleski nogometaš...
OŠ Milana Brozovića u Kastvu
 Cropix

Društvenim mrežama dijeli se listić koji je učenicima podijelila vjeroučiteljica osnovne škole u Kastvu.

Na njemu je zadatak za djecu na kojemu bi trebali odgovoriti na pitanje zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Na popisu su navedeni i “afrička žena koja prodaje proizvode od kože”, “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, zatim “Indijka s jednogodišnjim djetetom”, 'turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu', kao i “hrvatski tajkun”.

Među ponuđenima su i liječnik specijalist za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svjedok, engleski nogometaš, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Učenici s popisa trebaju izabrati tri osobe s kojima bi željeli i tri s kojima ne bi željeli putovati u istom kupeu, kao i razloge za i protiv.

image
Listić koji su dobili učenici OŠ u Kastvu

Sandra Krpan, ravnateljica OŠ Milan Brozović Kastav za N1 je kazala kako je ovaj listić istinit te kako to nikako ne podržavaju.

“Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, poručuje ravnateljica škole iz Kastava.

“Apsolutno se kao škola zalažemo za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike i neizmjerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima”, kaže ravnateljica.

O svemu će obavijestiti i Ministarstvo obrazovanja, Riječku nadbiskupiju te će, kaže, stručno-pedagoški nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 14:15