ODLUKA AZTN-A

'ZADNJA ŠANSA ZA CROATIA AIRLINES. AKO PROPADNE, PRIVATIZACIJA ILI LIKVIDACIJA' Olgica Spevec o planu za CA

ZAGREB - Croatia Airlines je izbjegla bankrot nakon što je danas Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila plan restrukturiranja tvrtke. Ukupan trošak restruktuiranja iznosi 1,944 milijarde kuna, a Croatia Airlines u restruktuiranju mora sudjelovati s 761,6 milijuna kuna.

HAJDAŠ DONČIĆ SPAŠAVA CROATIA AIRLINES OD PAKTA SANADER-SARKOZY Odustaje se od kupovine Airbusa za milijardu kuna

Agencija je danas odobrila državnu potporu za restruktuiranje u iznosu od 1,181 milijardi kuna koja je realizirana dokapitalizacijom temeljem pretvaranja duga u vlasnički udjel u iznosu od 1,020 milijardi kuna,. Nadalje dug od 46 milijuna kuna Croatia Airlinesa prema Zračnoj luci Zagreb pretvoren je u vlasnički udjel. Preostali dio sredstava odnosi se na subvenciju Ministarstva prometa za obavljanje usluga od općeg gospodarskog interesa u 2012. godini u iznosu od 115 milijuna kuna.

Croati Airlines prema ovom planu 761,6 milijuna kuna mora namaknuti komercijalnim kreditima bez državne potpore, prodajom zrakoplova Airbus i rezervnog motora, prodajom zemljišta i ovisnih društva te prodajom slotova. Tvrtka također mora ukinuti pojedine linije a na nekim smanjiti broj letova. Program restruktuiranja mora biti završen do 2015. godine.

“Nije bilo lako donijeti odluku vezanu uz ovo restrukturiranje, no Agencija je odobrila Program iz kojeg su sada uklonjeni svi nedostaci na koje smo ranije ukazivali. Program za nas predstavlja minimum koji treba osigurati rentabilnost budućeg poslovanja i sada je najvažnije da se preuzete obveze ozbiljno shvate i provedu. Valja napomenuti da Europska komisija i konkurenti CA pozorno prati što se događa u ovoj kompaniji. Dobro je da su Uprava i Nadzorni odbor svjesni činjenice da je za CA restrukturiranje jedina šansa opstanka u ovome obliku. Ako se u tome ne uspije, slijedi privatizacija ili likvidacija“ , komentirala je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja odluku o odobrenju programa restrukturiranja CA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40