NEOBIČAN ZAHTJEV

ZADNJI ADUT OBRANE Sanadera spašava osuđena madam Marika Tomljanović Kiprijanovski!

Kći višestruko osuđivanoga svodnika Marijana Kiprijanovskoga osuđena je zbog organiziranja elitne prostitucije
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Zadnji adut obrane Ive Sanadera u aferi Ina Mol i Hypo je Marika Tomljanović Kiprijanovski, poznata kao madam iz afere elitne prostitucije u Zagrebu!

Na samom kraju dokaznog postupka, nakon što je sudac Ivan Turudić već rekao Sanaderu da se pripremi za iznošenje obrane u ponedjeljak, branitelj bivšeg premijera Čedo Prodanović ustao je i rekao: ‘Ne još, imamo novi dokazni prijedlog!’

- Jučer smo dobili izjavu Marike Tomljanović Kiprijanovski, donedavne izvanbračne supruge svjedoka Drage Vidakovića. Izjavu je ovjerila kod javnog bilježnika - rekao je Prodanović.

Osuđena svodnica Marika treba svom iskazu, u dogovoru s odvjetnicima, diskreditirati glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i druge tužitelje. Ona zna, rekao je Prodanović, da Vidaković lažno tereti Sanadera u slučaju Hypo i da je usklađivao svoj iskaz s ljudima iz Tužiteljstva.

Prema Prodanovićevim riječima, svjedokinja želi ispričati nekoliko trenutaka važnih za proces Ivi Sanaderu.

Prvo, Drago Vidaković, inače, bivši šef Hypo Leasinga, bio je u bijegu te je za njim bila raspisana tjeralica. Upravo u to vrijeme, dok je bio na tjeralici, s njim se u Termama Čatež u Sloveniji sastao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Osuđena svodnica je i sama bila prisutna tom susretu. Bajić je Vidakoviću obećao skidanje tjeralice ako svjedoči protiv Sanadera. Vidaković je nakon susreta s Bajićem bio u stalnom telefonskom kontaktu s jednom zamjenicom tužitelja po imenu Vesna. Više puta su se sastali u restoranu As, gdje je Vidaković dobivao podatke iz spisa radi usklađivanja iskaza kojim će teretiti Sanadera.

Osuđena svodnica je, kako je prepričao Prodanović, dva puta bila prisutna tim sastancima. Drago Vidaković joj je i rekao da je lažno svjedočio smijući se pritom vlastitom gafu, jer je, ispričavši kako je 1995. vidio da šef Hypo banke Wolfgang Kulterer Sanaderu u Klagenfurtu predaje jednu kovertu, opisao Sanaderovu suprugu kao korpulentniju osobu, ne uzimajući u obzir da je ona tek kasnije postala “krupnija”.

Odvjetnik Prodanović u svom se izlaganju više puta ogradio, prvenstveno od imputiranja bilo kakvih nezakonitosti Mladena Bajiću, pa čak i od izravnijih optužbi prema spomenutoj zamjenici Vesni.

No, zastupnica optužbe Tamara Laptoš ipak je žestoko uzvratila protiveći se saslušanju ove svjedokinje i “odbacujući s indignacijom” iznesene tvrdnje. Kada bi, rekla je, bile točne optužbe da je netko iz Tužiteljstva počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, to bi trebalo prijaviti na drugi način. U USKOK-u, dodala je, ne radi niti jedna osoba po imenu Vesna. Na to je obrana odmah dobacila da se možda radi o kodnom imenu. Tužiteljica je rekla i to kako nije točno ni da je protiv Vidakovića bila raspisana tjeralica te je dodala da je njegov iskaz u najvažnijim djelovima potvrđen kroz iskaze drugih ispitanih svjedoka.

Na koncu je ustao i Sanader.

- Ovdje se radi o meni. Ne želim prekidati nikoga, ali Drago Vidaković je predloženoj svjedokinji rekao da je lagao. Da me lažno teretio. To je poanta - rekao je Sanader.

Sudsko vijeće povuklo se radi odluke o potrebi ispitavnja ove svjedokinje. No, ipak su odluku odgodili za ponedjeljak. Sudac Turudić obrani je rekao da Mariku Tomljanović Kiprianovski drži na stand by-u, kako bi je, ako prihvate prijedlog, odmah mogli ispitati. Ujedno je Sanaderu rekao da bude spreman za iznošenje obrane.

Prije nego što se na spomenuti način situacija zakomplicirala danas je na Županijskome sudu ispitan (pred)posljednji svjedok Pal Kara, član uprave Ine i ujedno šef pravne službe mađarske Mol Grupe.

Obrana je svjedoka ispitivala uglavnom o radu uprave Ine nakon zaključenja spornog međudioničarskog ugovora početkom 2009., kojim su Mađarima prepuštena upravljačka prava nad Inom. Međutim, najzanimljiviji dio odnosio se na kreditiranje kupnje dionica Podravke iz afere Spice u kojoj su optuženi bivši podpredsjednik Vlade Damir Polančec i menadžeri Podravke. Svjedok Kara potvrdio je da je MOL dao depozit od 34,2 milijuna eura OTP banci na temelju kojega je banka kreditirala Podravkaše. Potvrdio je i da je inicijativa došla od strane Damira Polančeca. U tom poslu, koji je okončan nagodbom koncem prošle godine, MOL je zaradio, kazao je Kara, više milijuna eura. Na pitanje tužiteljice je li se Mol u toj nagodbi i odrekao dobiti od 6,5 milijuna eura, Kara je kazao:

- Mol se odrekao određenog iznosa, ali ne mogu reći kolikog.

Marika je od oca naučila biti svodnica

Marika Tomljanović Kiprijanovski, kći je višestruko osuđivanoga svodnika, Marijana Kiprijanovskoga, a u organizaciju najstarijeg zanata na svijetu uveo ju je upravo otac s kojim je 2006. zajedno uhićena u Splitu još kao maloljetnica te osumnjičeni da su podvodili jednu zagrepčanku i jednu riječanku.

S njima je tada uhićen i Suad Keserović, Marikin dečko, koji je u čitavom poslu bio body guard. Prije dvije godine našla se u središtu vjerojatno najveće afere oko elitne prostitucije u nas ikada, no ovoga puta kao centralna osoba.

Premda je ispalo kako je čitav krug prostitucije u kojemu je navodno sudjelovao niz poznatih hrvatskih ljepotica, dok su konzumenti njihovih usluga bile još poznatije osobe iz javnoga života, vodio poznati zagrebački maser Nebojša Peruničić Pančo, istina je da je Pančo samo pronalazio imućne klijente koji su kod njega dolazili na masažu te ih “spajao” sa Marikom ili njezinim curama, za što su mu vremenom počeli davati novčanu naknadu.

Čitav sudski postupak, međutim, riješen je iza zatvorenih vrata. Pančo i Sara Sikirić su se nagodili za uvjetne kazne, a godinu dana s trogodišnjim rokom kušnje dobila je i Marika u zasebnom postupku. U svojoj obrani je tvrdila kako se bila prisiljena baviti prostitucijom kako bi prehranila svoje malo dijete.

Marika je ipak, nakon nekoga vremena počela vezu s Dragom Vidakovićem, kontraverznim bivšim kraljem hrvatskoga Hypo Leasinga, koji je nakon smjene 2009., a kada je u Austriji počela Afera Hypo, preselio u Los Angeles, gdje i danas živi s povremenim posjetima domovini, najčešće radi sudskih postupaka u kojima je ili svjedok ili osumnjičenik.

Kada je prije nekoliko mjeseci, prilikom jednoga od Vidakovićevih posjeta domovini, ispred njegove kuće bačena ručna bomba, kao jedan od mogućih razloga policajci su razmatrali upravo bankarevu vezu s lijepom svodnicom, a u kojoj je neposredno prije toga događaja došlo do trzavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:25