KONAČNA RAČUNICA

Zadnji dan predaje lista: Istražili smo koliko potpisa su prikupili kandidati u 4 najveća grada

Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika imaju najzahtjevniji posao - moraju prikupiti najmanje 5000 valjanih potpisa
Tomislav Tomašević, Vice Mihanović, Marko Filipović i Ivan Radić
 Ranko Šuvar, Paun Paunović, Matija Djanjesic, Vlado Kos/cropix

Tko je već predao kandidature i liste, a tko je taj posao ostavio za zadnji dan predviđenoga zakonskog roka? Koliko su potpisa skupili kandidati za gradonačelnike i njihove zamjenike? Tko su prvi ljudi na stranačkim i neovisnim listama za gradske skupštine i vijeća? Odgovore na ta pitanja pokušali smo dobiti u četiri najveća grada Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku dan prije isteka roka za predaju kandidatura za gradonačelnike i lista za gradske skupštine i vijeća. Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika imaju najzahtjevniji posao - moraju prikupiti najmanje 5000 valjanih potpisa. U ostala tri grada, Osijeku, Rijeci i Splitu kandidati moraju skupiti najmanje 1.500 valjanih potpisa.


Zagreb

Kandidat platforme Možemo Tomislav Tomašević, inače vodeći prema svim anketama, prikupio je 20.236 potpisa, priopćili su iz njegovog stožera.

SDP je jučer izbornom povjerenstvu predao i kandidaturu Joška Klisovića i listu za Skupštinu. U njegovu stožeru kažu kako su prikupili oko 6.500 potpisa. Klisovićevi zamjenici su Dina Vasić i neovisni Renato Petek. Prvih pet kandidata na SDP-ovoj listi za Skupštinu su Joško Klisović, koji je i nositelj liste, Dina Vasić, Renato Petek, Ivan Račan i Davorka Florjan Moslavec. SDP je već ranije predao liste za svih 17 vijeća gradskih četvrti te liste za 203 od ukupno 218 mjesnih odbora.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović kandidaturu predao je listu danas u 9.30 sati, a zadnjeg dana predaju i stranačku listu za Gradsku Skupštinu. Kandidat HDZ-a skupio je 13.000 potpisa, tvrde iz stranke. HDZ-ovu listu nosi predsjednik organizacije Mislav Herman. HDZ je predao liste za svih 17 zagrebačkih četvrti kao i liste za 210 od ukupno 218 mjesnih odbora.

Inače, DIP provjerava samo ima li svatko od kandidata 5000 valjanih potpisa, a iznad toga broja ne provjerava potpise.

Jelena Pavičić Vukičević iz Bandićeve stranke već je predala kandidaturu, a iz njezinog stožera tvrde da je prikupila 12.000 potpisa.

Miroslav Škoro je kandidaturu za gradonačelnika predao u utorak, i u izbornom povjerenstvu su nam jučer potvrdili kako su provjerom ustanovili da ima 5000 valjanih potpisa. U Domovinskom pokretu tvrde da su ih prikupili više od 14.000.

​Neovisna Vesna Šakre Ožbolt kandidaturu i listu predaje danas i nije nam željela otkriti broj potpisa ni listu. Predala je liste za svih 17 četvrti i sve mjesne odbore.

Kandidatkinja Glasa, Anka Mrak Taritaš, koja je potpise i listu za Gradsku Skupštinu predala jučer, kazala nam je da je prikupila oko 6000 potpisa. Zamjenici su joj Mirando Mrsić i Marko Torjanac te Stanko Kordić i Igor Kolman.


Split

Kandidat Centra za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u pratnji kandidata za zamjenike, Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića, prvi je jučer predao kandidaturu za gradonačelnika i liste za Gradsko vijeće. Stranka Centar je prikupila ukupno 2216 potpisa građana, oko 40 posto više od potrebnog broja za kandidaturu.

Osim Puljka, potpise je jučer predao i njegov protukandidat i bivši stranački kolega Jakov Prkić u ime koalicije Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica.

I Željko Kerum je, kako doznajemo, skupio dovoljno potpisa koje je jučer predao Izbornom povjerenstvu. ​Što se tiče HDZ-a, njihov kandidat Vice Mihanović je, neslužbeno doznajemo, skupio 14.000 potpisa, a listu će predati danas, kao i SDP-ovac Ante Franić. Iz SDP-a su, naime, potvrdili da će liste također predati danas.


Rijeka

Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Rijeke u četvrtak u poslijepodnevnim satima bili su predani potpisi za samo četiri liste kandidata za gradsko vijeće i gradonačelnika. Kako nam je potvrdio Marijan Vundać, predsjednik riječkog izbornog povjerenstva, svoje je liste predala SDP-ova koalicija, čiji je kandidat Marko Filipović, Nezavisna lista Davora Štimca, s kandidatom Davorom Štimcem, Lista za Rijeku, čija je kandidatkinja Ana Blečić Jelenović te PGS, čiji je kandidat Nikola Ivaniš. Među onima kojima se ne žuri pa čekaju zadnji dan su i veće stranke, poput HDZ-a, koji za riječkog gradonačelnika kandidira Josipa Ostrogovića, Most s kandidatom Marinom Miletićem, Možemo! koji u pohod na Rijeku kreće s kandidatom Nebojšom Zelićem te Radnička fronta koja izlazi s kandidatkinjom Katarinom Peović.

Od kandidata, SDP-ov Marko Filipović prikupio je 2500 potpisa. Davor Štimac skupio je 3020 potpisa za kandidaturu za gradonačelnika. Prema anketama, drugi krug u Rijeci je izgledan, a uvjerljivo vodi SDP-ov Filipović. Za ulazak u 2. krug najveće šanse imaju Davor Štimac, HDZ-ov Josip Ostrogović i MOST-ov Marin Miletić.


Osijek

Neka stara i provjerena imena, ali i neka nova. Tako bi se najkraće mogao opisati sastav izbornih lista za Gradsko vijeće Osijeka i kandidata za gradonačelnika. HDZ, koji pretendira prvi put u povijesti preuzeti vlast u Osijeku uz svog kandidata za gradonačelnika, saborskog zastupnika Ivana Radića koji će nositi listu, biračima nudi i neka zvučna imena. To su prije svih direktori državnih tvrtki Hrvatske ceste i Hrvatske vode, Josip Škorić i Zoran Đuroković, ali i ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić te dekan Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević. HDZ je, inače, prikupio više od 10.000 potpisa za kandidaturu. Listu SDP-a, koji je prikupio nešto iznad 2000, jer im, kažu, više nije ni trebalo, nosi njihov gradonačelnički kandidat Goran Kušec. Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota je na drugom mjestu liste na koje se nalazi i desetak nestranačkih osoba, među kojima i Ivana Šojat.

Nagrađivana književnica, koja je 2017. bila kandidat HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka i ušla u drugi krug s Ivanom Vrkićem jedno je vrijeme bila vijećnica u Klubu HDZ-a, ali ga je ubrzo napustila i priključila se SDP-ovom klubu. Listu koalicije Domovinski pokret – Most, koji su prikupili više od 3000 potpisa, pak, nosi još jedan bivši gradonačelnik - Krešimir Bubalo.

Na listi Možemo! 24 žene, aktivisti, profesori, arhitekti, zastupnici...

Zeleno-lijevi blok koji vodi Tomislav Tomašević ulazi na izbore s najjačim kadrovima. Na listi koja vodi u anketama, a na kojoj su Zagreb je naš!, Zelena ljevica i ORaH, nalaze se saborski zastupnici, aktivisti i poznate javne ličnosti. Lista je rodno precizna i nalazi se 24 kandidatkinje i 23 kandidata.

Predvodnik je Tomašević, a na 2. i 4. mjestu su politologinja Danijela Dolenec i arhitekt Luka Korlaet, koji su i kandidati za dogradonačelnike. Treća je Rada Borić, peti je šef ORaH-a Zorislav Antun Petrović, a šesta Ivana Kekin, psihijatrica i čelnica Nove ljevice.

Slijedi glumica Urša Raukar i aktivist Teodor Celakoski te ekonomistica Marijana Sumpor i Damir Bakić, sveučilišni profesor. Prema istraživanjima, zeleno-lijeva koalicija ZjN, trebala bi osvojiti približno 35% glasova, što znači da će u Skupštini vjerojatno imati između 15 i 18 vijećnika.

U Skupštini će biti 47 zastupnika, pa ispada da Tomašević i ekipa trebaju navijati da i SDP osvoji bar desetak posto glasova, kako bi zajedno imali većinu, što bi olakšalo vođenje Grada.

U Skupštinu bi trebali ući aktivistica Iva Ivšić (11.), 12. sindikalistica Marina Ivandić, saborski zastupnik Vili Matula, Mauro Sirotnjak (14.), arhitekt te Marta Kiš, povjesničarka umjetnosti.

Među prvih 20 nalaze se i politolog Svibor Jančić, aktivistica Marijana Rimanić, Robert Faber, stručnjak za zaštitu okoliša, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac i aktivistica Jelena Miloš. (R. Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 04:53