KUPOVINA STANOVA

Zadnji je dan prijave za APN-ove kredite, evo koliko je zahtjeva stiglo; Novotny: Cijene nekretnina neće padati

Do sada odobreno 1993 zahtjeva, 81 zahtjev je ona dopuni, a 6 je zahtjeva odbijeno

Ilustracija

 Boris Kovacev/Cropix

Zadnji je dan prijave za subvencionirane stambene kredite. U HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog govorili su Damir Novotny, ekonomski analitičar, Siniša Vresk iz APN-a i Martina Matić Škugor, agentica na tržištu nekretnina o tome koliko je zahtjeva Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) primila, kome su namijenjeni subvencionirani krediti, te kako je ta mjera utjecala na trenutačno stanje na tržištu nekretnina.

- Zahtjevi za subvencionirane stambene kredite zaprimaju se danas do 15 sati. Do današnjeg dana u APN pristiglo je 4740 zahtjeva od kojih je 2080 zahtjeva već obrađeno, rekao je Vresk.

Dodaje kako je do sada odobreno 1993 zahtjeva, 81 zahtjev je ona dopuni, a 6 je zahtjeva odbijeno.

Vresk je rekao kako je iznos sredstava za ovu godinu 9,3 milijuna eura za subvencije, te da će ista biti dovoljna za sve odobrene zahtjeve.

Matić Škugor je rekla kako je veliki interes za nekretnine. Kako kaže, veliki je interes kupaca uvijek kada se govori o APN-u.

Na pitanje je li APN ispunio svoju svrhu, Novotny je rekao kako sve zemlje imaju neki tip potpora za stambeno zbrinjavanje mladih.

- Centralizirani model gdje Vlada fiskalno intervenira na tržištu nekretnina treba napustiti i to treba decentralizirati prema gradovima i općinama. Tada će se više doprinijeti regionalnom razvoju i stvaranju stambenog fonda u gradovima koji nisu nužno Zagreb.

Vresk: Najveći interes za APN u Zagrebu

Vresk je naglasio kako je najveći interes za APN u Zagrebu, no činjenica je da Osječko-baranjska županija do sada ima 2475 subvencija, ali isto tako, mora se naglasiti da je tamo rođeno 800 djece.

- Cilj ovog programa je bila i demografija zadržavanjem mladih obitelji u RH, rekao je i dodao kako ljudi i dalje traže i kupuju nekretnine i u ruralnim sredinama, naglasio je.

Dodaje kako je ovo zadnji krug APN-a u ovom obliku, ali čeka se ministarstvo da odgovori što će biti dalje.

Matić Škugor naglašava kako je povećan broj transakcija na tržištu nekretnina u periodu kada je aktualan APN. Kako kaže, problem je što su one više izražene u prvom kvartalu godine, a poslije transakcije padaju. Krajem godine se osjeća značajni pad.

Novotny smatra kako neće doći do pada cijena nekretnina.

Vresk naglašava kako se za APN mogla prijaviti svaka kreditno sposobna osoba do starosti od 45 godina.

- Novogradnji u Zagrebu se cijena podigla s 1800 na 3500 eura za kvadratni metar. Novogradnja nije predmet subvencioniranih kredita, rekao je.

Novotny naglašava kako je lokalna samouprava ta koja najbolje zna svoje potrebe. Kako kaže, ne može središnja vlada upravljati procesima.

- Po meni, najvažnije je redefinirati program poticaja, govori.

Matić Škugor ističe kako je povećana potražnja za nekretninama u Zagrebu i u 9. mjesecu zbog više sredstava nakon turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 05:51