SUTRA DO PONOĆI

Zadnji sati za tužbe zbog kredita u ‘švicarcima‘: ‘Odvjetnik mi je rekao da bih mogla dobiti 20.000 eura...‘

Kredite je konvertiralo 55.000 građana, ali brojni od njih ostali su nezadovoljni

Goran Aleksić, Elvis Sudar, Igor Vretenar, Igor Metelko, Goran Herceg

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Iako o tome nije razmišljala, korisnica stambenog kredita u švicarskim francima odlučila je u posljednji čas podnijeti tužbu protiv banke kojom traži obeštećenje za preplaćeni iznos u slučaju valutne klauzule.

- Odvjetnik mi je rekao da bih mogla dobiti 15.000 do 20.000 eura, a izgubim li, trošak se procjenjuje na 500 do 1000 eura. Na kraju sam odlučila riskirati - rekla je. Za podizanje tužbi potrošačima je preostalo još vrlo malo vremena do nastupanja zastare za odredbu o valutnoj klauzuli, do kraja današnjeg dana, 14. lipnja.

Posljednje procjene govore da je dosad podignuto oko 40.000 tužbi, pri čemu oko 6000 u posljednjih pola godine. To govori da su, unatoč neizvjesnosti i riziku, brojni potrošači odlučili iskoristiti priliku i krenuti u pravnu borbu protiv banaka. Upućeni u tu problematiku ipak ne očekuju gužvu u posljednjim satima, ističući da su za to potrebne određene pripreme i da je većina onih koji su mislili tužiti banku, to i napravila.

Kredite je konvertiralo 55.000 građana, ali brojni od njih ostali su nezadovoljni. Dok je konverzija prema odluci Ustavnog suda zakonita, Vrhovni sud još nije donio odluku o tome imaju li potrošači koji su prihvatili pravo na obeštećenje. Odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko uvjeren je da odluka Vrhovnog suda "sigurno neće biti objavljena ni danas, ni sutra, nego najvjerojatnije tek najesen". Kako je rekao, 14. lipnja ipak nije rok koji će presjeći sve, nego samo potraživanja koja se temelje na kolektivnoj presudi. On se ne odnosi na euro i kunske kredite koji u sebi također sadrže ništetnu odredbu o promjenjivoj kamatnoj stopi, niti se odnosi na razna leasing društva koja su ugovarala leasinge i kredite s valutnom klauzulom u CHF i promjenjivom kamatnom stopom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:45