PEĐA GRBIN

‘Zadovoljni smo 2. krugom, ali nemamo baš razloga za slavlje. Od Možemo! u Zagrebu nećemo tražiti ništa‘

Grbin je kazao da će SDP o greškama na lokalnim izborima razgovarati unutar stranke
 Oporbeni zarez/Hrvatski radio

Šef SDP-a Peđa Grbin u emisiji Hrvatskog radija 'Oporbeni zarez' komentirao je rezultate drugog kruga lokalnih izbora. Grbin je kazao da je zadovoljan rezultatima, pogotovo onima iz drugog kruga, ali da SDP nema pretjeranog razloga za slavlje.

- Mi smo svjesni da je bilo određenih loših rezultata u 1. krugu, pogotovo kada govorimo o Zagrebu. Rezultati od jučer razlog su za zadovoljstvo, ali ne za ono nakon kojeg se pravimo da je sve super, nego zadovoljstvo koje će nas tjerati na još puno rada - kazao je Grbin.

Istaknuo je i kako su ipak neka mala zadovoljstva ostvarena.

- Kao činjenica da se Korčula u potpunosti zacrvenila, pobijedili smo u 4 od 5 jedinica lokalne samouprave. U petoj ćemo s nezavisnima formirati većinu i podržati ih u upravljanju Blatom. Naravno, Makarska, Varaždin, zadržali smo Sisak, Rijeku, vratili smo se u Opatiju - kazao je.

U Puli je SDP-ov kandidat dobio tek 54 glasa manje od IDS-ova Borisa Miletića. Grbin je kazao da mu je Danijel Ferić poslao zahtjev koji je uputio izbornom povjerenstvu za kontrolu izbornog materijala.

- Ako uočimo greške ili ako uočimo razlog zbog kojeg bi se moglo ići s konkretnim prigovorom, to ćemo i učiniti. Smatramo to našom obvezom prije svega prema biračima - kazao je Grbin dodajući da nije riječ o sumnji na manipulaciju nevažećim listićima.

'Bolni rezultati' u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Istri

Kao posebno 'bolne rezultate' Grbin je istaknuo Zagreb, Osijek, Split te gubitak Istre.

- Kada dođete tako blizu cilju da se jedna loša uprava nad Istarskom županijom prekine, onda vam je žao. Tu je i Osijek, zbog svega što se događalo, a naš kandidat nije bio kriv i to mu je sigurno umanjilo rezultat, kazao je.

Kazao je i kako je za lokalne izbore napravljen veliki prostor, ali da ne bježi od toga da je bilo grešaka. O tome će, kazao je, razgovarati unutar stranke.

- Ta rasprava brine više nas članove SDP-a, nego javnost. U interesu javnosti je što ćemo kao stranka napraviti za to da građanima bude bolje. To će biti fokus našeg rada. Već sutra u Saboru će se otvoriti rasprava odgovornosti ministra Beroša zbog nefunkcioniranja zdravstvenog sustava u doba korone, zbog činjenice da su bolnice ostale bez lijekova, zbog činjenice da onkološki pacijenti nisu mogli dobiti svoju terapiju. SDP će biti korektiv. Kada vidimo da stvari ne funkcioniraju, o tome ćemo razgovarati - kazao je Grbin.

Istaknuo je i da će SDP otvarati i bitne političke teme za koje smatraju da Vlada ne čini ništa. Jedan od prvih fokusa SDP-a, istaknuo je, bit će borba protiv korupcije kojom je Hrvatska prožeta.

- Izbori su pokazali da su građani kandidatima koji su povezani s korupcijom pokazali palac dolje, želimo da se to proširi na cijelu Hrvatsku. Želimo da napokon dođemo u situaciju da se država vodi na način koji neće pogodovati pojedincima nego društvu u cjelini - kazao je.

- Ta rasprava će se vjerojatno dogoditi kroz nekoliko dana u Saboru, prvo na Odboru za pravosuđe, a onda na plenarnoj sjednici kada budemo govorili o izboru predsjednika Vrhovnog suda - dodao je.

Govoreći o platformi Možemo! i njihovom uspjehu u Zagrebu, Grbin je kazao da ga kao građanina i ljevičara veseli njihov uspjeh, ali nešto manje kao predsjednika SDP-a.

- Da se posao u Zagrebu radio kako trebalo, na mjestu Tomaševića bio bi netko od SDP-ovih kandidata, Klisović ili netko drugi. Činjenica je da se nije radilo dobro, a ovi rezultati u Zagrebu su ceh koji je došao na naplatu, mi smo toga svjesni. Rad je ono prvo, ako ne radiš dobro, ne možeš očekivati rezultat - kazao je Grbin.

Razgovor s Možemo! kroz sljedećih nekoliko dana

Kazao je kako je recept za uspjeh kandidirati ljude koji su sposobni, koji su prepoznati, koji su se dokazali.

- Npr. jedan Neven Bosilj, novi gradonačelnik Varaždina - profesor na fakultetu, uspješan u privatnom sektoru, vijećnik koji je otvarao sve bitne teme za Varaždin. To je put kojim SDP treba ići. Rad, nove ideje koji odgovaraju vremenu u kojem živimo i ljudi koji će uliti građanima povjerenje da mogu provesti ono o čemu pričamo - kazao je.

S Možemo! će o suradnji razgovarati kroz sljedećih nekoliko dana.

- Jedino što u ovom trenutku mogu reći jest da je normalno da ljevica podrži ljevicu. Nećemo tražiti ništa, u razgovore ne ulazimo sa zahtjevima, ulazimo otvoreno s ciljem da Zagreb bude bolji, to nam je jedini prioritet. Vidjet ćemo što je njima fokus. Izborne rezultate treba poštivati. Nemam namjeru dopustiti da se SDP ponaša kao neke trgovačke, ucjenjivačke stranke - kazao je Grbin.

Smatra da je upravljanje Zagrebom test suradnje između SDP-a i Možemo!. Uvjeren je da će taj test i položiti. Ne misli da će ta suradnja biti samo u Zagrebu, već i u Rijeci, Zagrebu, Puli i Pazinu.

- Zato sam već sinoć svim svojim kolegama koji predstavljaju ljevicu uputio poruku da moramo početi ozbiljnije surađivati. Jedino tako možemo osigurati da krenemo naprijed - kazao je.

Grbin je kazao da je činjenica da su velike političke stranke, HDZ i SDP, dobili povjerenje u većem broju jedinica lokalne samouprave nego na prošlim izborima.

- Međutim, kada se govori o velikim sredinama koje su najviše u fokusu, birači su poslali poruku koju treba čuti i razumjeti. To je da moraš raditi, moraš imati ideje i ljude koji su ih u stanju ostvariti. Ako to nemaš, nemaš zašto izlaziti pred birače - kazao je Grbin u emisiji Hrvatskog radija 'Oporbeni zarez'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:01