KORONAVIRUS

Zadranin uhićen jer je prijetio epidemiologu Mediću ‘zbog propagiranja cjepiva‘, u pritvoru je da ‘ne bi ponovio djelo‘

Splitsko-dalmatinska županija zabilježila je 45 novih slučajeva covida-19, ali to povećanje pozitivnih ne prati i broj hospitaliziranih
Epidemiolog Alan Medić
 Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatska je u srijedu imala 198 novozaraženih koronavirusom i 143 pacijenta u bolnici, od kojih 11 na respiratoru. Umrle su još dvije osobe. Među 6141 testiranim bilo je 3,1 posto pozitivnih.

Očekivano, najviše je novozaraženih u dalmatinskim županijama pa je tako Splitsko-dalmatinska zabilježila 45 novih slučajeva covida-19. No, dobra je vijest da to povećanje pozitivnih ne prati i broj hospitaliziranih. Naime, u KBC-u Split u srijedu je bilo 14 pacijenta na liječenju i samo jedna osoba na respiratoru, što je prosjek posljednjih desetak dana. Dobra je vijest da nije bilo umrlih u toj županiji.

Pod posebnom je pažnjom i Zadarska županija u kojoj je u srijedu bilo 35 zaraženih, ali ipak devet manje nego prethodni dan. Najviše je zaraženih bilo u Zadru, i to 17, a u ostalim mjestima i općinama uglavnom su dva do tri nova slučaja.

Za Zadarsku se županiju veže i jedna bizarnost. Naime, u pritvoru je službenik gradske uprave jer je prijetio glavnom zadarskom epidemiologu dr. Alanu Mediću i jednom novinaru "zbog propagiranja cijepljenja protiv korone"?! Do daljnjeg ostaje u pritvoru "zbog mogućnosti ponavljanja djela".

U Hrvatskoj je cijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva ili 48 posto odraslih, što je 20 posto manje od prosjeka zemalja EU pa je intenziviranje cijepljenja i dalje prioritet. U Hrvatskoj su ukupno potrošene 3,031.563 doze cjepiva. Do početka tjedna jednom su dozom cijepljena 1,628.084 građana. Cijepljenje je završeno za njih 1,450.537, uključujući i 47.058 onih koji su cijepljeni Johnson & Johnsonom čije se cjepivo daje u samo jednoj dozi.

U ponedjeljak je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno samo 4839 građana, što potvrđuje da je interes za zaštitu od covida-19 u padu te da će se nakon povratka s godišnjih odmora morati intenzivirati cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:01