novi razvoj

Zadravec će uskoro stizati sudski pozivi zbog optužbi, a čeka ju novo neugodno iznenađenje?

Svaki kandidat mora dostaviti i uvjerenje poslodavca da se protiv njega ne vodi postupak zbog povrede obveza iz radnog odnosa
Dijana Zadravec
 Boris Kovačev/Cropix

Dijana Zadravec, koju je u srijedu s mjesta predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice smijenio vršitelj dužnosti ravnatelja Zoran Vatavuk, jučer je iznijela nove optužbe i proširila listu kolega koje optužuje za kriminal. Optužbe za nezakonite radnje nikako nisu sjele prozvanima, koji najavljuju tužbe na kaznenom sudu i govore nam da će Zadravec stavku po stavku svega što je javno iznosila morati objasniti na sudu.

Ona pak za medije govori da skupina koja želi zataškavati kriminal za ravnatelja želi dr. Davora Vagića.

- Triput su me već pokušali smijeniti. On je kandidat za ravnatelja kojega želi ova kriminalna skupina. Ja sam se suprotstavila toj kliki i zato su me maknuli - rekla je Zadravec i opet spomenula liječnike Kalouseka i Čulu, ali je otišla i korak dalje te prozvala i bivšeg ravnatelja Rotima i njegovu suprugu, koja ne radi u Vinogradskoj.

image
Dijana Zadravec
Boris Kovačev/Cropix

- Dr. Kalousek radi privatno u privatnoj klinici dr. Krešimira Rotima, koji je ujedno šef Klinike neurokirurgije, a ta je poliklinika u vlasništvu njegove supruge, medicinske sestre.

Recite mi, otkud jednoj medicinskoj sestri više milijuna eura da može kupiti jednu privatnu kliniku - rekla je Zadravec, a prozvala je i predsjednika Upravnog vijeća i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Tomislava Dulibića. Navela je da je i on dio skupine onih koji imaju privatne klinike, među kojima je spomenula i Vatavuka.

image
Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik UV-a Dulibić oglasio se priopćenjem. Kako neslužbeno doznajemo, to će učiniti i svi ostali koje je prozvala, a još ju je prije prijavio liječnik Vladimir Kalousek.

Žele da se utvrdi istina

- Odlučio sam sudskim putem istjerati na čistac istinu jer je dr. Zadravec u svojim javnim istupima posljednjih dana prešla sve granice. Optužuje ljude na sve strane bez ijednog dokaza, želi u javnosti stvoriti dojam da je ona jedina na strani istine, a svi ostali u KBC-u Sestre milosrdnice i oko nje svijet kriminala i lopovluka.

image
Boris Kovacev/Cropix

Niti sam u bilo kakvom suvlasništvu s bilo kime u privatnim klinikama, niti stvaram bilo kakva udruženja protiv dr. Zadravec, ali kao odgovoran predsjednik Upravnog vijeća zajedno s drugim članovima tog tijela inzistiram na sređivanju stanja u toj važnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, kojeg je, među ostalim, prouzročila i sama dr. Zadravec - kaže Dulibić.

Zadravec su na N1 upitali, s obzirom na to da optužuje ljude za ozbiljne stvari, očekuje li posljedice, na što je rekla da je i to moguće.

- Zar nije čudno da, kad netko iznosi imenom i prezimenom, nitko ne reagira? Ni institucije ni Ministarstvo... Naravno da je sve moguće - i da dobijem otkaz i da ne prihvate moju prijavu na natječaj, ali ja dobro radim svoj posao. I nije me strah. Ta klika mene pokušava prikazati nesposobnom, ali kad ja pokažem brojke i dokumente, izgleda da to sve što oni pričaju ne drži vodu. Žalit ću se i na smjenu, ona je nezakonita - rekla je Zadravec.

image
Boris Kovacev/Cropix

Inače, za danas je najavljena i inspekcija Ministarstva zdravstva, a kao što je poznato, raspisuje se i natječaj za ravnatelja. Na njega će se, kao što je rekla prijaviti i Zadravec, no prema informacijama koje dobivamo iz bolnice, ona nema uvjete.

Naime, među uvjetima koje svaki kandidat mora zadovoljiti je da se protiv njega ne vodi postupak zbog povrede obveza iz radnog odnosa te u prilogu s drugom dokumentacijom mora dostaviti uvjerenje poslodavca o tome. Kako nam neslužbeno kažu iz KBC-a, Zadravec takav dokument ne može dobiti zbog prijava za mobbing.

Sve prijavljeno DORH-u

No, u sličnoj je situaciji bila i prošle godine, kada se prijavila na natječaj.

image
Boris Kovacev/Cropix

Kako nam kažu sugovornici iz bolnice, lani se protiv Zadravec vodio postupak iz radnog odnosa na osnovu okršaja koji je imala s Mijom Primorac, no na sjednici UV-a, praktički na dan izbora ravnatelja, oslobođena je optužbi.

Interna bolnička inspekcija provedena prije nekoliko dana pokazala je da nije bilo nezakonitih radnji. No, Zadravec u njih ne vjeruje i naziva ih paravanom. - Ja cijelo vrijeme izlazim s imenima. Raspolažem velikim dokazima, sve sam prijavila DORH-u, a ova interna inspekcija nijednom me nije pozvala da pokažem dokaze. Te inspekcije su paravan. Nije me zasad zvao ni nitko iz DORH-a - rekla je Zadravec.

image
Boris Kovacev/Cropix

Mogući kandidati Vagić, Šitum, Rotim...

KBC Sestre milosrdnice raspisao je natječaj za ravnatelja. Ovo je drugi put da ta bolnica pokušava izabrati vodstvo na mandatno razdoblje od četiri godine. Naime, lani je natječaj propao i Vinogradska je postala jedina državna bolnica koja nije dobila ravnatelja.

Burni izbori bili su i prošle godine, a sada je situacija još kompliciranija. Narušeni odnosi, prozivanja za kriminal i smjena šefice Radiologije samo su dio brojnih unutarnjih problema koje će nova Uprava morati riješiti.

Natječaj traje 15 dana, a nakon toga u roku od 30 dana Upravno vijeće mora izabrati jednog od kandidata. U javnom prostoru spominju se brojna imena liječnika profesora iz bolnice, od Davora Vagića, Mirne Šitum, Gorana Gebera i Krešimira Rotima do Milana Vrkljana.

Kako doznajemo, v.d. Vatavuk ima sve više upita hoće li se javiti na natječaj, no on ostaje pritom da se ne planira javiti na natječaj. Ni bivši ravnatelj Mario Zovak, koji je pet godina vodio KBC, ne planira se javiti na natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:43