kaos u klinici

Zadravec o sukobu s liječnicom: ‘Naslonila se na štok i odbila obraditi pacijente. Samo je rekla - neću‘

Ja se ne skrivam, o svemu otvoreno govorim. Argumentima i činjenicama se mogu na sve referirati, tvrdi Zadravec
Dijana Zadravec; u krugu: prosvjed djelatnika KBC-a Sestara milosrdnica
 Ronald Gorsic/Cropix

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Dijana Zadravec za N1 televiziju komentirala je probleme na odjelu radiologije te bolnice.

Zadravec je kazala da se pacijenti ne šalju doma te da svi koji dođu u Kliniku budu obrađeni. Kazala je i da se u ponedjeljak desila iznimka.

- Tamo je više radiologa iz Vinogradske jer su radiolozi tog odjela u ponedjeljak bio na bolovanju. Za ponedjeljak je bila informacija da će se doktorica Bolanča vratiti u ponedjeljak i zato nitko nije bio predviđen za core biopsije i pacijentice su došle. Ona nije pružila netočnu informaciju, nastavila je bolovanje i sestra je na svoju ruku reagirala. U ovom slučaju, nažalost je krivnja bila na osoblju koje nije bilo upoznato, trebalo je provjeriti sa mnom koja sam tamo bila. Pretrage se ne odgađaju, sve se redovno odvijaju - kazala je Zadravec.

Kazala je da je ravnatelju predložila mjere za prevladavanje te situacije, ali da ni to nije dugoročno rješenje.

- I u Vinogradskoj i Ilici se rade onkološki pacijenti, s time da se onkoloških više radi u Vinogradskoj, a u Ilici rade se dojke, nešto abdomen i zdjelica, ali dominantno dojka. Za tu subspecijalističku djelatnost kontaktirali dvije zagrebačke kuće i u ponedjeljak će se aktivno uključiti u rad tako da će svi pacijenti dobiti uslugu na najvišoj razini. Bit će još bolje nego do sada - kazala je Zadravec.

Na pitanje koliko su međuljudski odnosi uzrok problema, Zadravec je kazala: - Oni tamo imaju voditelja odjela s kojim sam ja komunicirala nebrojen broj puta. U zadnje tri godine intenzivno sam navraćala u Kliniku za tumore, doktoricu Cavor nikad nisam zatekla tamo jer je ona radila četiri sata radno vrijeme iz nekih privatnih razloga.

Međutim, to ju nije spriječilo da istovremeno isti posao radi u privatnoj klinici. Ja se slažem da je puno posla u Klinici za tumore i da su opterećeni. To je stresno, drugi parametar je da kolege i privatno rade pa to sigurno generira opterećenje, a treći uzrok je sigurno radiološka oprema. CT je potpuno neadekvatan, zastarjeli - kazala je Zadravec.

- Osim nedostatka opreme postoji problem jer Klinika za tumore ima svoja financijska sredstva, horizontalno smo povezani kao klinički zavod. Ja sam njima, kad sam bila zamjenica ravnatelja, povećala njima limit za duplo. Tu sam definitivno u poziciji gdje sam bila u prilici napravila što sam mogla. Jučer sam razgovarala s doktorom Milasom, pitala ga koji je razlog njihovog okupljanja, a on je meni odgovorio ovako: ‘podrška radiolozima koji odlaze’. Doslovno tako. Moje mišljenje je da su oni tamo bili na neku ruku obmanuti jer im je bila spomenuta podrška nekome, a ne protiv nekoga - kazala je.

Zadravec je kazala da jučerašnji prosvjed nije shvatila osobno i nije se osjećala prozvanom.

- Da su me zvali, ja bih došla. Ja se ne skrivam, o svemu otvoreno govorim. Argumentima i činjenicama se mogu na sve referirati. Doktorica Bolanča je to jutro, nakon tri tjedna bolovanja, došla na posao, arogantno došla na vrata moje sobe, naslonila se na štok i odbila odraditi deset onkoloških pacijenata. Ne znam koji je bio razlog, samo je rekla ‘neću' - kazala je Zadravec.

Kazala je i da se zalaže da se zakonski regulira da liječnici koji rade u javnim bolnicama ne mogu raditi i u privatnim klinikama.

- Oni tamo pregledavaju pacijente koji dođu i plaćaju određenu vrstu pretrage u toj privatnoj klinici. Ti pacijenti zatim imaju privilegiju da ih ti liječnici, koji su isto bolnički liječnici, uvedu u bolnički sustav na preostale pretrage po indikaciji preko lista čekanja. Na taj način se generira količina posla i na taj način se liste čekanja povećavaju. Definitivno je problem, privatno i javno ne može funkcionirati - kazala je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:33