SLUČAJ VINOGRADSKA

Zadravec tražila da joj kolege potpišu podršku, odluke ravnatelja nema, situacija neizvjesna

Dr. Vatavuk navodno ima izvješća Unutarnjeg nadzora, Radničkog vijeća i povjerenice za mobing, no ne mora prihvatiti njihova mišljenja
Dijana Zadravec
 Goran Mehkek/Cropix

Situacija u KBC-u Sestre milosrdnice i dalje je neizvjesna, a odluka o tome hoće li predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, prof. dr. Dijana Zadravec dobiti potporu novog vršitelja dužnosti ravnatelja prof. dr. Zorana Vatavuka nije donesena.

Riječ je o temi koja se tjednima provlači medijskim prostorom, a koja je kulminirala izlaskom zaposlenika pred Kliniku za tumore te optužbama za mobing, optužbama za krađu i falsificiranje dokumenata, korupciju i u konačnici ostavkom vršitelja dužnosti prof. dr. Marija Zovaka deset dana prije raspisivanja natječaja za ravnatelja. Inače, u ponedjeljak se očekivala odluka novog vršitelja dužnosti Vatavuka, na osnovi izvješća koja su dostavili Povjerenstvo za unutarnji nadzor, Radničko vijeće, ali i povjerenica za mobing. No, odluka je na njemu i ne mora prihvatiti njihova mišljenja.

Vatavuk je krajem prošlog tjedna poslao dopis zaposlenicima u kojem traži da zaposlenici ne istupaju bez njegova odobrenja jer smatra da se problemi trebaju rješavati unutar kuće i da je nepotrebno stvarati negativan publicitet.

Elementi mobinga

Stoga nitko nije htio javno govoriti o današnjim događajima. No, neslužbeno su ipak bili rječiti. Od tri različita izvora iz bolnice doznali smo da je osoba zadužena za mobing zaključila, nakon što je razgovarala sa svim potpisnicima koji optužuju Zadravec, da u sve tri prijave ima elemenata mobinga te da Uprava treba postupiti u svrhu zaštite radnika.

No, riječ je o neslužbenom podatku. S druge strane, dobili smo i poruku koju su navodno primili zaposlenici Zavoda za radiologiju u kojoj se traži podrška za Zadravec.

- Svi koji žele dati javnu podršku prof. Zadravec na njezinom dosadašnjem i budućem radu mogu to učiniti potpisom na listu koja se nalazi u uredu danas do 12 h. Također, oni koji to nisu u mogućnosti učiniti ili nisu u ustanovi, mogu poslati poruku sadržaja 'podržavam' na ovu grupu - stoji u poruci koja se dijelila.

Točan broj potpisnika nismo uspjeli doznati, ali prema neslužbenim informacijama, potpisali su neki inženjeri radiologije koji rade na europskom projektu sa Zadravec i neki liječnici. S druge strane, na stol v. d., također neslužbeno doznajemo, stigli su i zaključci Povjerenstva za unutarnji nadzor te Radničkog vijeća koji su se očitovali o stanju na Radiologiji te su podržali smjenu Zadravec.

Sastanak Povjerenstva

Kontaktirali smo i vršitelja dužnosti ravnatelja Vatavuka, koji je u ponedjeljak kazao da će postupiti kako je obećao prvi dan kada je preuzeo funkciju i obavijestiti javnost na vrijeme. Potvrdio nam je i informaciju da je za utorak sazvano Stručno povjerenstvo bolnice koje čine predstojnici klinika, zamjenici ravnatelja, pročelnici i ostali.

Naime, to je jedan od zadataka koje je najavio novi v. d. Riječ je o sastanku na kojem se, doznajemo, želi upoznati s radom svih Zavoda, a i on je član povjerenstva kao pročelnik Zavoda za očne bolesti. Iako se odluka očekivala još krajem prošlog tjedna, a onda se najavljivala i za ponedjeljak, to se, očito, nije dogodilo.

Vatavuk je, kao nestranački čovjek, a u bolnici poznat kao stručan i smiren, nakon ostavke Zovaka stavljen na to mjesto kako bi smirio strasti, umirio zaposlenike i maknuo bolnicu iz negativnog fokusa u javnosti. On se ne namjerava javiti na natječaj pa bi se na poziciji v. d.-a trebao zadržati oko dva mjeseca, dok ne završe izbori.

Predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić nakon prošlotjedne sjednice kazao je da mu je svejedno tko će razriješiti situaciju, v. d. ili ravnatelj te da su najvažniji pacijenti, a da bolnica ne smije biti reality show.

KBC u petak raspisuje natječaj za ravnatelja

KBC Sestre milosrdnice u petak raspisuje natječaj za ravnatelja. Upravo 21. svibnja zadnji je dan kad se zakonski mora raspisati. Ovo će biti drugi pokušaj da KBC dobije ravnatelja na mandatno razdoblje od četiri godine.

Naime, prošlog ljeta sve državne bolnice imale su natječaj za ravnatelja, uključujući i Vinogradsku, no Upravno vijeće nije poklonilo povjerenje ni jednom od tri kandidata.

Na natječaj se javio tada aktualni ravnatelj prof. dr. Mario Zovak, koji je dobio dva glasa za i tri suzdržana, a akademkinja Mirna Šitum i prod. dr. Zadravec nisu dobile glasove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:19