KAKO SE ŠIRI ZARAZA

Zagorje i Međimurje na vrhu po broju oboljelih, prijelomni trenutak bio je jedan događaj u rujnu

U Gradu Zagrebu brojke dramatično rastu, u samoizolaciji je 5116 učenika i 210 prosvjetara
testiranje, ilustracija
 Nikola Vilic/Cropix

Regionalne razlike po broju oboljelih od covida-19 između hrvatskih županija iz dana u dan sve su veće, a najgora je situacija na sjeveru zemlje: Krapinsko-zagorska županija danas je imala čak 357 oboljelih na 100.000 stanovnika, što je dvostruko više od državnog prosjeka, a na više od 300 popela se i Međimurska županija, koja je proljetos bila među županijama s najboljim pokazateljima.

Jug države se, sukladno predviđanjima znanstvenika, još dobro drži, no posljednjih dana - također u skladu s projekcijama koje su govorile da jug kaska oko tjedan dana za sjeverom države - i kod njih broj raste.

U samo pet dana, od 17. listopada, apsolutni broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji narastao je za 50 posto, a u Splitsko-dalmatinskoj se gotovo udvostručio, sa 480 na 812. Međimurska je županija četvrtak, 22. listopada, dočekala s 305 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Visoko drugo mjesto

Ova je brojka Međimurce dovela do visokog drugog mjesta u Hrvatskoj po broju zaraženih.

U čakovečkoj Općoj bolnici, na covid odjelu, leži 19 pacijenata, na respiratoru nije nitko. Bolnica ima ukupno 60-ak kreveta.

Iako svjesni da se ova situacija u svakom trenutku može promijeniti, iz Stožera se nadaju dobrome jer su svi pacijenti izvan bolnice, kako kaže župan Matija Posavec, bez simptoma.

- Brojke su velike zbog naše granične pozicije sa Slovenijom i Austrijom, a pritom smo i najgušće naseljena županija u Hrvatskoj. U ovom trenutku, dakle, nije alarmantno i nadamo se da neće niti biti. Virus je u jednom trenutku ušao u dom za starije, ali situacija je danas pod kontrolom i nema daljnjeg širenja. U školama nemamo virusa - rekao je za Jutarnji župan Posavec.

Zagorci bez covid-bolnice

Međimurje je danas na crvenoj listi većine europskih zemalja. Najviše je zaraženih u Čakovcu. Još 18. kolovoza Međimurje je imalo najmanju incidenciju koronavirusa na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj.

Prijelomni trenutak za rast broja zaraženih bila je svadba u rujnu, koja je rezultirala s 26 zaraženih.

Poslije su obolijevali i njihovi kontakti te se zaraza proširila.

Situaciija u Krapinsko-zagorskoj županiji je pak time teža što županija sa 124,5 tisuća stanovnika nema covid bolnicu. Svi se zaraženi šalju u KB Dubrava, trenutačno je tamo 15-ak Zagoraca.

Stožer je u potrazi za alternativnim smještajem na županijskom području.

- Brojke su visoke. No, rezultati nisu stizali nekoliko dana. Jer, jučer je bilo 14 slučajeva zaraze, danas ih je 86, a bez pojave novog žarišta – kaže Tomislav Jadan, šef županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Broj zaraženih prosvjetnih radnika od ponedjeljka narastao sa 36 na čak 144

Ukupno su 8092 učenika u samoizolaciji, a 733 ih je covid pozitivnih, što je znatan porast u odnosu na podatke s početka tjedna. Tada je, prema statistici Ministarstva obrazovanja, ukupno bilo 517 pozitivnih učenika i njih 6454 u samoizolaciji. Porastao je i broj prosvjetnih djelatnika u samoizolaciji. Sada ih je 385, odnosno 260 više nego u ponedjeljak.

Pozitivnih prosvjetnih djelatnika je 144 u odnosu na njih 36 četiri dana ranije. U Zagrebu je 5116 učenika i 210 prosvjetara u samoizolaciji, a 249 učenika i 89 djelatnika je zaraženo.

Podaci Gradskog ureda za obrazovanje pokazuju da dječji vrtići imaju zaraženo troje djece (prije dvoje) i 35 djelatnika, devet više nego dan prije. Ukupno je 431 vrtićko dijete i 77 djelatnika u samoizolaciji. Zbirno, virus je prisutan u 20 gradskih vrtića, 65 od ukupno 146 osnovnih škola i 55 od 107 srednjih.

Prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", zagrebačka VII. gimnazija jučer je nastavu iz škole prebacila u online, zbog izrečenih mjera samoizolacije učenika i nastavnika.

U Hrvatskoj trenutačno 79 posto škola provodi redovnu nastavu u školi, a 1,4 posto njih je u potpunosti u nastavi na daljinu. Kombinaciju ta dva oblika nastave ima deset posto škola. (Mirela Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:26