NAKON LOKALNIH IZBORA

ZAGOVORNICI BERNARDIĆEVE SMJENE SU GLASNI, ALI NEMAJU PODRŠKU VEĆINE 'Trebao bi biti bolji, ali on je predsjednik stranke kojeg su izabrali članovi!'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Glavni odbor SDP-a u subotu će analizirati rezultate nedavnih lokalnih izbora i ocijeniti radi li se u uspjehu, kao što je ustvrdio predsjednik Davor Bernardić, ili o katastrofi, što tvrde njegovi protivnici.

Kao što se moglo pretpostaviti, bit će to zanimljiva sjednica jer je u izjavi za Jutarnji list Mirando Mrsić najavio kako će zatražiti Bernardićevu ostavku.

Mrsić je saborski zastupnik i bivši ministar rada, koji je već nakon prvog kruga lokalnih izbora na Facebooku zatražio ostavku šefa SDP-a, uz argument kako će stranka krahirati ako Bernardić ne odstupi. Jučer nam je potvrdio da će na subotnjem okupljanju članova najvažnijeg tijela Socijaldemokratske partije formalno istupiti s ovakvom inicijativom

Izgubili birače

“Pripremio sam referat u kojem objašnjavam kako SDP-u prijeti pad zbog Davora Bernardića, a to su pokazali i ovi izbori. Izgubili smo puno birača, dok nismo dobili nikoga novog, a samo u Zagrebu za SDP je glasalo dvostruko manje ljudi nego 2013. godine. Naravno da postoje i naslijeđeni problemi, ali novi predsjednik SDP-a je pokazao da nije u stanju našu stranku približiti biračima”, rekao je Mrsić.

Na novinarsku opasku kako teško može očekivati podršku većine članova Glavnog odbora, Mrsić je odgovorio da će pokušati, iako je svjestan kako su u većini Bernardićevi saveznici. “Ali u neslužbenim kontaktima mnogi mi govore da sam u pravu. Čak i neki članovi Predsjedništva SDP-a, samo što za sada nitko od njih neće javno nastupiti”, dodao je.

Bez podrške

Od poznatijih SDP-ovaca još su samo Milanka Opačić i Ivan Klarin javno optužili Davora Bernardića kao krivca za relativno slabe rezultate na lokalnim izborima. Pritom nisu dobili podršku za njegovu smjenu, iako se donedavno kao kandidat spominjao Zvonimir Mršić, bivši direktor Podravke, a na društvenim mrežama iz dana u dan se ponavljaju napadi na šefa SDP-a.

Međutim, izgleda kako ova ideja trenutno nema podršku vodstva stranke. Rajko Ostojić i Arsen Bauk su uz Bernardića, jučer je i Zlatko Komadina eksplicitno odbacio ideju o njegovoj smjeni, dok je Peđa Grbin na N1 rekao kako čelniku SDP-a govori da bi trebao biti bolji, ali je dodao da je “Bernardić predsjednik SDP-a kojeg su izabrali članovi”.

Gotovo isto izjavio je Siniša Hajdaš Dončić za Jutarnji list.

“SDP ima legalnog predsjednika, a to je Bernardić. Molim medije i anonimne izvore da zagorski SDP ne uvlače u svoje igre jer o stranačkim temama se razgovara u stranci. Osobno smatram da su zahtjevi za smjenu neosnovani”, drži Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38