POČELI RADOVI

Zagreb dobiva novi trg i garažu za 1600 auta: ‘Ovo je jedan od najvećih projekata!‘

Projekt na zagrebačkom Črnomercu bit će završen do 2026. godine

Trg pravde

 Jutarnji; Nera Šimić/CROPIX

Projekt Trga pravde na zagrebačkom Črnomercu, zamišljen kao buduća lokacija svih pravosudnih tijela u glavnom gradu, bit će završen do 2026. kada će se ondje preseliti šest pravosudnih tijela, rekao je u utorak ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Gradnja novih objekata koštat će 93 milijuna eura.

"Do 2026. godine imat ćemo moderan trg kojim će se stvoriti potencijal za nastavak izgradnje i premještaj svih pravosudnih tijela u Zagrebu. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u vrijednosti od 93 milijuna eura", kazao je ministar Malenica uoči početka rušenja posljednjeg starog objekta na prostoru nekadašnjeg kompleksa vojarne "Baruna Filipovića" na Selskoj cesti.

Posljednji objekt bit će srušen za nekoliko dana, a do kraja rujna bit će završena prva faza. U tijeku je javna nabava za izvođača radova novih zgrada, površine 25 tisuća četvornih metara, u koje bi se za tri godine trebali premjestiti: Trgovački sud, Visoki trgovački sud, Upravni sud, Visoki upravni sud, Pravosudna akademija i Centra za mirenje. Također, predviđena je podzemna garaža od 50 tisuća ‘kvadrata‘ sa 1600 parkirnih mjesta.

"Kroz taj projekt ćemo utvrditi standarde za sve buduće investicije u pravosuđu, a u sljedećih nekoliko godina uložit ćemo 333 milijuna eura u pravosudnu infrastrukturu, pored ulaganja u digitalizaciju pravosuđa", napomenuo je Malenica.

Unutar bivše vojarne dosada je izgrađena nova zgrada gruntovnice, koja je koštala 15 milijuna eura, a trenutno se na istoj lokaciji obnavljaju zgrade Općinskog kaznenog suda i Ureda europskog javnog tužitelja.

image

Ministar Ivan Malenica

Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image

Ministar Ivan Malenica

Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX

Što se tiče trenutnih lokacija obnova, dio njih je u obnovi nakon potresa, rekao je ministar, a nakon što se presele na Trg pravde, dodao je, te će adrese ostati na raspolaganju za neke buduće potrebe koje se mogu javiti jer uvijek postoje potrebe za smještajem pravosudnih tijela.

O Trgu pravde govori se još do 2002./2003. kada je Vlada donijela odluku da se bivši kompleks vojarne "Baruna Filipovića" u cijelosti dodijeli Ministarstvu pravosuđa i uprave. Dvadeset godina kasnije, izvršeno je 80 posto ugovorenih radova prve faze projekta, rekao je voditelj radova na uklanjanju objekata Jakov Čelar.

"Naš dio posla završava kad izvadimo kompletnu konstrukciju, nadzemnu i podzemnu svih objekata, uključujući temelje te kad poravnamo prostor na kojem će biti izgrađeni novi objekti", kazao je Čelar.

image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX
image
Nera Simic/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 05:17