ODRŽIVI URBANIZAM

Zagreb domaćin sastanka Unije za Mediteran: ‘Ova politička suradnja izrazito je značajna za mir i stabilnost!‘

Nakon Strasbourga i Kaira, glavni grad Hrvatske ugostio je treću ministarsku konferenciju ovog tipa

Konferencija Unije za Mediteran

 Goran Mehkek/Cropix

Procjenjuje se da će u gradovima do 2050. živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva pa je razvoj održivog urbanizma imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran (UzM), rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku treće ministarske konferencije UzM-a.

"Ovaj okvir političke suradnje izrazito je značajan za mir, stabilnost, ekonomsku, kulturnu, prometnu suradnju, ali i prigoda da na zajednički način pokušamo pronaći rješenja za pitanja urbanoga razvoja", rekao je premijer Plenković u uvodnom obraćanju.

Zagreb je domaćin treće ministarske konferencije Unije za Mediteran (UfM) o održivom urbanom razvoju. Prethodne su održane 2011. u Strasbourgu i 2017. u Kairu.

"Mediteran je kolijevka brojnih civilizacija, jedinstveni prostor razmjene i suradnje između Europe, Azije i Afrike. Ono što nam je zajedničko je pogođenost klimatskim promjenama, visokom koncentracijom stanovništva na obalnim područjima, otvorenost prema turizmu, izloženost procesu zagađenja mora i neodrživom korištenju prirodnih resursa", rekao je Plenković.

UzM je međuvladina institucija koja obuhvaća ukupno 43 zemlje - 27 država članica Europske unije i 15 država Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U urbanim područjima će do 2050. godine živjeti dvije trećine svjetskog stanovništva.

"Održivi urbanizam je imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran", rekao je premijer.

Domaćin, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da "razlog za stvaranje saveza poput Unije za Mediteran ne proizlazi iz našeg nasljeđa, već iz suvremenih izazova s kojima smo suočeni i koji zahtijevaju hitno djelovanje i odgovornost prema prostoru".

Treća ministarska konferencija bavi se i stambenim pitanjem.

"Porast cijena u graditeljstvu kakav bilježimo u Hrvatskoj i posebno značajan porast cijena stambenog prostora iziskuje dodatne napore javnih vlasti kako bi se iznašli dodatni načini osiguranja dostupnog i priuštivog stanovanja", rekao je Bačić.

Hrvatska provodi program poticanja stanovanja kroz koji je izgrađeno oko 8800 stanova i program subvencioniranja stambenih kredita, u prvom redu za mlade ljude, dodao je Bačić.

Unijom za Mediteran trenutačno supredsjedaju Europska komisija i Jordan.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira pozdravila je Uniju za Mediteran "kao jedinstvenu platformu za dijalog" i uvjerena je da će rad ministarskih konferencija doprinijeti provedbi ciljeva UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030. godine.

"Gradovi su centri inovacija, inspiracija i djelovanja", rekla je Ferreira, dodavši da će upravo gradovi imati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministri prostornog uređenja predstavili su prije pet godina zajedničku urbanu agendu, a onda usvojili i "Strateški akcijski plan urbanog razvoja do 2040.".

Ministri iz nadležnih sektora danas će u Zagrebu utvrditi je li ostvaren napredak od posljednjeg sastanka u Kairu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:44