TKO ĆE VODITI ČETIRI NAJVEĆA GRADA?

ZAGREB I RIJEKA UNAPRIJED ODLUČENI, U SPLITU I OSIJEKU SVAKI GLAS PRESUDAN Veliko istraživanje prije drugog kruga

Za sada Obersnel ima 66%, Bandić 62%. U Splitu Baldasar vodi s 56%, a u Osijeku Bubalo s 51%
 CROPIX

Zagreb i utrka za gradonačelnika izgleda da je već odlučena jer Milan Bandić dobiva 62 posto, a Rajko Ostojić 38 posto birača. U prvom krugu Bandić je dobio 47,3 posto, Ostojić 22,7 posto glasova.

Ostojić se nada čudu

Milan Bandić mogao bi u potpunosti zavladati Zagrebom, s obzirom na to da je prilično izvjesno da će u Gradskoj skupštini njegovi vijećnici koalirati s HDZ-om.

Relativna većina birača Tatjane Holjevac, Margarete Mađarić te niza kandidata koji su u prvom krugu osvojili manje od dva posto, u drugom krugu preferiraju Milana Bandića, dok Ostojić privlači relativnu većinu glasača Ferdeljija i Vukšića. No, prema anketi agencije Ipsos puls za Novu TV, SDP-ov kandidat teško može računati na preokret.

U Rijeci Vojko Obersnel osvaja 67 posto birača, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić ima potporu 33 posto birača. SDP još nikada nije poražen u Rijeci i čini se da neće biti ni 2. lipnja. Situacija se za SDP dobro razvija i u Splitu u kojem SDP-ov gradonačelnički kandidat Ivo Baldasar osvaja 56 posto potpore birača, a Vjekoslav Ivanišević, HDZ-ov kandidat, ima 44 posto potpore. No, iako Baldasar ima značajnu prednost, presudni mogu biti neodlučni birači kojih je 19 posto. Ova utrka je pogotovo neizvjesna s obzirom na to da se oko 1/5 birača iz prvog kruga nije izjasnila koga preferira, Baldasara ili Ivaniševića.

Relativna većina birača Željka Keruma, Anđelke Visković te kandidata koji su osvojili manje od tri posto podržava Ivaniševića, dok relativna većina birača Marijane Puljak i Damira Vidoševića podržava Baldasara. Birači Tomislava Zaninovića podijeljeni su u dvije podjednake skupine, s nešto većom preferencijom Ivaniševića.

Važan je svaki glas

Od četiri velika grada u Hrvatskoj, u Osijeku je najneizvjesnije pitanje tko će biti idući gradonačelnik jer, bez neodlučnih, Krešimir Bubalo osvaja 51, a Ivica Vrkić 49 posto. Tamo je u prvom krugu aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo osvojio 36, a Ivica Vrkić 27,9 posto. No, neodlučnih je deset posto birača, a i uz statističku pogrešku jasno je da je tamo moguće sve i da će svaki, ali baš svaki glas odlučivati tko će voditi sljedeće četiri godine Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:05