EPIDEMIJA UBRZAVA

Zagreb je najveće žarište u zemlji, situacija je sve gora, a jedan podatak posebno zabrinjava

Sada razmatramo zatvaranje domova za starije u Zagrebu na 14 dana - rekao je epidemiolog Branko Kolarić
Testiranje
 Boris Kovacev/Cropix

Najgori dan u Zagrebu od početka pandemije koronavirusom: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" (NZJZ) jučer ujutro je izvijestio kako je u glavnom gradu naše zemlje u preteklom 24-satnom razdoblju zabilježeno čak 199 novih slučajeva zaraze. Zagreb je sada najveće žarište koronavirusa u zemlji: jučer je u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno 486 slučajeva, što znači da je udio glavnog grada u ukupnom broju slučajeva 41 posto.

Da je situacija još gora, dr. Zvonimir Šostar najavio je da bi danas moglo biti još gore...

Ono što posebno zabrinjava jest rast udjela zaraženih u ukupnom broju testiranih, a što je pokazatelj ubrzavanja epidemije. U cijeloj Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju provedeno je 4576 testiranja, što znači da je na nacionalnoj razini bilo pozitivno 10,6 posto testiranih. No, ta je brojka za Zagreb gotovo dvostruko veća, jer je 18,9 posto od 1054 učinjena testa bilo pozitivno. Drugim riječima, svaki peti čovjek koji je došao na testiranje u NZJZ bio je zaražen koronavirusom.

Samoizolirani učenici

Iz NZJZ-a poručuju da je zasad 58 novooboljelih osoba negativne epidemiološke anamneze, 84 osobe su kontakti covid pozitivnih osoba, kod 18 je moguće izlaganje na društvenim okupljanjima, a dvije su osobe doputovale iz BiH. Kod dvije osobe moguća je izloženost na vjerskom okupljanju, a 29 novooboljelih su strani studenti, jedan iz Francuske i 28 iz Španjolske. Trenutno je u Zagrebu ukupno 721 aktivan slučaj zaraze, a 3251 osoba se nalazi u samoizolaciji. Među njima mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i tri nastavnika osnovnih te 110 učenika srednjih škola.

U razgovoru za Media servis, ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar ustvrdio je kako nema potrebe da se grad stavi u novi "lockdown", no predlaže uvođenje novih mjera.

- Htio bih reći da Zagreb nije žarište. Koliko god su brojke crne, za Zagreb ne možemo govoriti o gradu žarištu. S obzirom na broj stanovnika, ove brojke jesu crne, ali ne još uvijek toliko, međutim, jesu zabrinjavajuće - rekao je Šostar, dodavši da većina zaraženih u Zagrebu ima između 40 i 60 godina. Naglasio je da nema potrebe uvoditi mjere po kvartovima jer ni jedan kvart nije žarište sam po sebi.

- Ono što nas čeka je obavezno nošenje maski i na otvorenim prostorima. Ići ćemo idući tjedan s prijedlogom da se ograniči radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata najviše do 24 sata. Ono što ćemo očito morati napraviti i što nas čeka, a u Italiji se pokazuje kao izvanredan primjer, je obavezno nošenje maski, ne samo u unutarnjim, već i na otvorenim prostorima - rekao je Šostar za Media servis.

- Činjenica da je u Zagrebu jučer gotovo 20 posto testiranih bilo pozitivno na covid, pokazatelj je da se širenje zaraze ubrzalo. Prema Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), smatra se da je tri do pet posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih prag, odnosno da se pri tim brojkama epidemija drži pod kontrolom. Veći broj od toga pokazuje da se zaraza ubrzava i da broj stvarno zaraženih može biti dosta veći od broja dijagnosticiranih - rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa RH.

Maskama protiv širenja

- Sada razmatramo zatvaranje domova za starije u Zagrebu na 14 dana. Mi smo u 11 domova s preko 3000 korisnika, u kojima Grad Zagreb ima upravljačka prava, dosad imali svega dva slučaja zaraze kod korisnika te nekoliko slučajeva kod djelatnika. Rigoroznim testiranjem i nošenjem zaštitne opreme poput maski uspjeli smo u tim domovima izbjeći širenje. U slučaju pozitivnih djelatnika testirali smo i 30-40 korisnika koji su s njima bili u kontaktu. No, kako su djelatnici nosili zaštitne maske, nisu zarazili korisnike. To je najbolji pokazatelj da su maske učinkovite - istaknuo je Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06