LJEVICA

‘Zagreb je naš’ prva lokalna koalicija koju je podržao Varoufakisov DiEM25

 REUTERS

Koaliciji “Zagreb je naš”, koja se natječe na zagrebačkim gradskim izborima, jučer se uime Paneuropskog pokreta DiEM25 videoporukom podrške obratio Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija i sveučilišni profesor ekonomije.

Činjenicu da je u Zagrebu osnovan široki progresivni savez pet političkih stanaka, više građanskih udruga i pojedinaca koji žele vratiti Zagreb građanima, Varoufakis je u videoporuci nazvao “sjajnom viješću”. “Vrlo smo ponosni što smo kao DiEM25 podržali ovu koaliciju. Riječ je o povijesnom koraku kojim smo prvi put podržali lokalnu koaliciju. Mislim da biste trebali biti ponosni na ono što sada radite, na pokušaj da zaustavite polagano propadanje u historijski revizionizam, u još više mjera štednje i još više očaja”, poručio je u poruci Varoufakis iz Atene.

Paneuropski pokret DiEM25 prošle su godine utemeljili Yanis Varoufakis i hrvatski filozof Srećko Horvat. Pokretu su se pridružile brojne ugledne osobe, od američkog lingvista Noama Chomskog, aktivista Juliana Assangea, britanskog redatelja Kena Loacha do gradonačelnika Napulja Luigia de Magistrisa.

Horvat ističe da DiEM25 od osnutka razvija “mrežu pobunjeničkih gradova”. Riječ je, kaže, o gradovima u kojima su na lokalnim izborima pobijedile koalicije pokreta i stranaka koje nastoje radikalno redefinirati funkcioniranje javne uprave, omogućiti veće sudjelovanje građana u upravljanju, zbrinuti socijalno ugrožene i razvijati drukčiju ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:38