VIKTOR GOTOVAC

‘Zagreb je zbog komunalaca bez covid potvrda postao kantograd! Mjera roditelj-odgojitelj? Ja je ne bih tako ukinuo‘

Novi čelnik zagrebačkog SDP-a gostovao je kod Zorana Šprajca u emisiji RTL Direkt

Viktor Gotovac

 Damjan Tadic/Cropix

Novi predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac gostovao je u ponedjeljak u emisiji RTL Direkt u kojoj je odgovarao na pitanja Zorana Šprajca. Na početku je rekao da će raditi "za dobro svih članica i članova, za dobro svih simpatizera i simpatizerki, glasačica i glasača, ali osim toga svih građana grada Zagreba".

- Ja mislim daje to nešto za što me se izabralo, da zapravo pokušamo od SDP-a napraviti jednu opciju koja će moći doprinijeti građanima grada Zagreba. Pomoći možemo jer mislim da nema više čekanja. Obnova predugo stoji, moramo ponuditi neke ideje u vezi s time. Komunalna pitanja, grad nam je dosta zapušten. Grad je i prljav, smeće se dosta ne odvozi, a meni je neprihvatljivo da bude neka isprika, da zbog toga što radnici čistoće nemaju covid potvrde smeće stoji pa se ne prikuplja i onda ga moramo gledati i na neki način uživati u "kantogradu" s punim kantama, ne samo s praznim, izjavio je Gotovac.

Na pitanje kako bi on to promijenio, odgovorio je da je to "savršeno jasno".

- Mora se ili angažirati neke ljude ili na neki način djelovati prema onim zaposlenicima koji nemaju covid potvrde, smatra Gotovac, inače ekspert za radno pravo.

Uvjerava da ideja o povratku Trga maršala Tita nije njegov marketinški trik.

- Ne, to je zaista moje osobno uvjerenje. Ja mislim da je to ono što socijaldemokracija, humanizam i u konačnici antifašizam kao nešto što SDP baštini, znači. Meni je to savršeno jasno, naravno privučena je i pozornost. Ja mislim da je to dobro, dobro je da reflektori obasiju ideje koje će dolaziti iz SDP-a. Ideje koje ćemo ostvarivati nećemo samo koristiti ovako da se uvučemo kod vas u emisiju ili neki drugi medij. Ima naravno puno drugih ideja, ima puno drugih problema, obnova, komunalna infrastuktura, Grad Zagreb je doista grad problema, kazao je.

- Moramo to promijeniti, ali i ideologija je važna. Moramo se boriti za nešto. Ne možemo mi svi skupa te stvari samo nekako onako stavljati pod tepih. Po nečemu se razlikuje SDP od HDZ-a. Recimo, ja ću sutra biti na Adolfovcu gdje će se komemorirati Aleksandru Zec i mislim da bi bila jedna briljantna ideja i da dođe premijer Plenković. Ja mislim da ako dođe da će mu rado svi oni tamo koji će sutra govoriti objasniti. To je jedna doista mučna sekvenca povijesti ovog grada, ali ako je problem samo u Aleksandri Zec, što ja mislim da nije... Mi moramo u Zagrebu komemorirati tu građanku grada Zagreba kojoj je netko uzeo život i grad. Ali ima još 400 i više djece i još mnogo više civila po cijeloj Hrvatskoj koje netko drugi nije komemorirao i ja bih ih komemorirao odmah, izjavio je Gotovac.

Zatim se vratio na pitanje odvoza otpada, o čemu je nedavno pisao Jutarnji list, odnosno o objašnjenju iz Čistoće da je odvoz otežan zbog epidemioloških razloga.

- Pa pročitali ste vjerojatno kao i ja da radnici Čistoće nemaju covid potvrde pa eto ne mogu prikupiti dovoljan broj radnika koji će to prikupljati. To je neprihvatljiva izlika. Znači, građani grada Zagreba zbog osobnih izbora nekih zaposlenika Zagrebačkog Holdinga, Čistoće, bilo koga ne smiju za onu cijenu koju plaćaju za komunalne usluge, to smeće ili bilo koju komunalnu uslugu ne dobivati, izjavio je Gotovac.

Usprotivio se i načinu ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, što je orkestrirala nova gradska uprava na čelu s Tomaševićem i platformom Možemo!, a čiji je koalicijski partner i SDP. On smatra da to nije bilo nužno.

- Apsolutno ne. Ne sviđa mi se način na koji je to ukinuto. Mislim da se takve stvari ne ukidaju preko noći i da se treba ponuditi značajnije kompenzacije. Ne možemo se ponašati kao da su to neki drugi građani koji neće ostati bez nekog dohotka. Mislim da bi bilo puno praktičnije da se zaustavila primjena te mjere, a onda da se pokušalo dogovoriti s roditeljima kako da lagano prizemlje, a ne da postanu sirotinja koja neće svojoj djeci moći priuštiti da u Zagrebu budu građani, izjavio je Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:26