PRVA JE LIMA

Zagreb među 10 najzagađenijih gradova svijeta, kvaliteta zraka je nezdrava za osjetljive skupine

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2.5, što je čak 3,9 puta više od preporuka WHO-a.
Zagreb, arhiva
 Dragan Matic/Cropix

Zagreb je danas među 10 najzagađenijih gradova na svijetu. Trenutačno je na 9. mjestu, a prije nego što ga je prestigao vijetnamski Hanoi, zauzimao je i 8. poziciju, prema podacima švicarskog portala IQAir koji svakodnevno bilježi i objavljuje podatke o kvaliteti zraka u svjetskim metropolama.

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2.5, što je čak 3,9 puta više od one koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. PM2.5 su čestice koje čini kombinacija krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku, mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom. Nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova. Današnja kvaliteta zraka ocijenjena je nezdravom za osjetljive skupine.

Odmah iza Zagreba su susjedno Sarajevo (10. mjesto), a na 14. mjestu je Beograd. Neslavno prvo mjesto zauzima Lima u Peruu, drugi je kazahstanski Biškel, a treći Delhi u Indiji.

image
Kvaliteta zraka
IQAir

Imamo i podatke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje prati kvalitetu zraka u Republici Hrvatskoj u okviru državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka i lokalnih mreža za praćenje kvalitete zraka u županijama i gradovima koje uključuju i mjerne postaje posebne namjene.

Kvaliteta zraka u Zagrebu je loša, isto kao u Slavonskom Brodu, Kutini i Koprivnici. Prema EU indeksu, kvalitete zraka može biti ocijenjena i kao vrlo loša i izuzetno loša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:25