VELIKA AKCIJA

Zagreb oblijepljen plakatima: ‘Uče li mladi o seksu od svećenika ili nastavnika? Na predavanju ili na tulumu?‘

Centar za edukaciju, obrazovanje i istraživanje (CESI) upozorava vladajuće na potrebu uvođenja seksualnog obrazovanja u škole

Plakati u Zagrebu

 CESI

Mladi uče o seksualnosti, no pitanje je od koga - "Svećenik ili nastavnik", "Ulica ili učitelj", "Na greškama ili na nastavi", "Na predavanju ili na tulumu" - dio je ovo natpisa na plakatima kojima je ovih dana oblijepljen Zagreb.

Centar za edukaciju, obrazovanje i istraživanje (CESI) pokrenuo je akciju kojom upozoravaju kako djeca i tinejdžeri u Hrvatskoj još uvijek nemaju pristup sustavnom seksualnom obrazovanju unatoč jasnim znanstvenim dokazima da za tim postoji prijeka potreba. CESI upozorava kako je krajnje vrijeme za konkretne poteze vladajućih u Gradu Zagrebu te uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kojima je Grad osnivač.

image

Plakati u Zagrebu

CESI

Kako ističu u CESI-ju, u hrvatskim školama trenutno se provodi neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme "Zdravlje" uvedene šk. god. 2019./20. koja temama seksualnosti i reproduktivnog zdravlja pristupa na neadekvatan i zastarjeli način. Ona izostavlja sve teme vezane uz rodne stereotipe i ravnopravnost, LGBTIQ+ teme, pitanja uvažavanja različitosti te promociju pozitivnih stavova o seksualnosti. S druge strane, ono što prevladava jest medikalizacija seksualnosti i konzervativan pristup obradi teme.

Crkveni stav

"U prilog tome govori i činjenica da je sat vjeronauka jedan od glavnih predmeta na kojem se uči o seksualnosti, a opće je poznat crkveni stav o, na primjer, mehaničkim i kemijskim metodama kontracepcije. Problematično je i da se u kurikulumu međupredmetne teme ‘Zdravlje‘ nigdje ne govori o rodno-uvjetovanom nasilju, uključujući seksualno nasilje. Spominje se vršnjačko nasilje dok je u nižim razredima osnovne škole predviđena tema vezana uz seksualno nasilje o primjerenim i neprimjerenim dodirima za koju je dana uputa da nastavnici sami procijene je li to relevantan sadržaj za njihove učenike/ce", ističe se u priopćenju.

image

Plakati u Zagrebu

CESI

Ovakvom provedbom međupredmetne teme "Zdravlje" u potpunosti se zanemaruju sve međunarodno relevantne smjernice, dokumenti kao i evaluacijske studije učinkovitih programa seksualne edukacije, navode u CESI-ju, uz dodatak kako UNESCO, IPPF, WHO i UNFPA u dokumentima i smjernicama vezanima uz seksualnu edukaciju ističu sveobuhvatan pristup seksualnosti koji će adresirati ne samo kontracepciju i odgovorno seksualno ponašanje, već i ostale važne aspekte seksualnosti (npr. komponentu roda - njezin utjecaj na seksualne veze i rizično seksualno ponašanje; emocije; veze; komunikaciju; seksualna prava; užitak; društvene i kulturne odrednice seksualnosti; različitost; toleranciju; diskriminaciju; rodnu ravnopravnost; rodno-uvjetovano nasilje, itd.) i staviti seksualnost u širu perspektivu osobnog i seksualnog rasta te razvoja.

Podsjećaju na istraživanje CESI-ja (2018.) na reprezentativnom uzorku mladih u dobi od 16 do 26 godina koje je pokazalo da je čak 58 posto ispitanika doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, a 70 posto njih izjavilo je da su takva ponašanja doživljavali kroz duži period. Istraživanje deSHAME Hrvatska (Centar za sigurniji Internet, 2022.) pokazuje da je 93 posto mladih svjedočilo seksualnom uznemiravanju na internetu - 49 posto djevojaka doživjelo je seksualno uznemiravanje na internetu u proteklih godinu dana, a sveukupno 50 posto mladih svjedočilo je da njihovi vršnjaci dijele seksualne sadržaje na grupnom chatu, profilu ili forumu.

image

Plakati u Zagrebu

CESI

Također, rezultati istraživanja javnog mnijenja (IPSOS za CESI, 2021.) govore u prilog visokoj podršci uvođenja sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Naime, 78 posto građana/ki smatra da u škole treba uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje, a njih 72 posto kaže da to obrazovanje treba biti obavezno. Skoro 90 posto ispitanih smatra da je glavna odgovornost države da osigura mladima pristup takvom obrazovanju. Istodobno, udruga CroMSIC je u srednjim školama, tijekom školske godine 2021./22., provela anketu među učenicima/ama te oko 40 posto ispitanika/ca izjavljuje da ne mogu niti s jednim od roditelja razgovarati o seksualnom zdravlju.

Moralizirajuće informacije

Također, mladi izjavljuju da bi željeli znati više o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama (njih 67%) te rodnoj ravnopravnosti (64%) i LGBTIQ+ zajednici (49%).

"Sve ovo ukazuje na potrebu uvođenja modela podučavanja o seksualnosti na pozitivan način, prilagođen novim generacijama i izazovima s kojima se susreću. Prevencija rizičnog ponašanja na ispravan način je ključna jer velik broj mladih na prijelazu iz djetinjstva u adolescenciju dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov fizički, društveni i emocionalni razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva (države) da mladima osigura podršku i pomoć", stoji u priopćenju.

image

Plakati u Zagrebu

CESI
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:50