RASPRAVA

Zagreb: Održan stručni skup Transfer tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu

Skupu su nazočili prorektori i dekani, prodekani za znanost i voditelji znanstvenih centara izvrsnosti
 Zvonimir Ferina Atelier Ferina Z/

U auli Sveučilišta u Zagrebu danas je održan stručni skup pod nazivom Transfer tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Cilj skupa bio je raspraviti potencijalne daljnje konkretne korake kako bi transfer tehnologije pokazao bolje rezultate, i one znanstvene i komercijalne, te otvoriti različita pitanja vezana, između ostaloga, uz transfer tehnologije i istraživanja na sveučilištima općenito, djelovanje startup i spin-off kompanija, i dr.

Voditelj rasprave bio je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu. Ističući kako Sveučilište pokreće niz inicijativa u području transfera tehnologije i inovacija, prorektor je izrazio spremnost Sveučilišta da sastavnicama pruži još snažniju podršku u ovim složenim procesima te naglasio važnost razvijanja i pokretanja projekata transfera tehnologije na razini sastavnica. Također, najavio je i osnivanje Gospodarskoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu te intenziviranje konkretne suradnje s gospodarstvom.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i voditeljica poslijediplomskoga specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo, u svom je izlaganju istaknula kako je Sveučilište razvilo pravni okvir za upravljanje intelektualnim vlasništvom.

image

Vlatka Petrović, Tomislav Josip Mlinarić i Romana Matanovac Vučković

Zvonimir Ferina Atelier Ferina Z/

Taj pravni okvir čine zaposlenici i studenti na njegovim sastavnicama kako bi se potaknuo transfer tehnologije, kreativnosti i znanja prema gospodarstvu te kako bi se stvorili novi proizvodi, usluge, procesi i postupci. „Potrebno je komercijalizirati intelektualno vlasništvo stvoreno korištenjem javnih financija i drugih resursa na dobrobit društva u procesu odgovorne komercijalizacije.“, istaknula je profesorica Matanovac Vučković

Dr. sc. Vlatka Petrović, o.d. privremenoga voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu govorila je o podršci transferu tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu, a ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Hrvoje Meštrić predstavio je nacionalne smjernice za transfer tehnologije i znanja i korespondirajućih programa i javnih poziva. Tijekom svoga izlaganja, dr. sc. Hrvoje Meštrić istaknuo je da je već osigurano 25 milijuna eura bespovratnih sredstava koji stoje na raspolaganju za transfer tehnologije te da se vrlo brzo očekuje i novih 30 milijuna eura za ovo područje.

U završnom dijelu skupa uslijedila je rasprava o mogućnostima postizanja što učinkovitijega sustava podrške transferu tehnologije i komercijalizaciji intelektualnoga vlasništva u praksi.

Skupu su nazočili prorektori i dekani, prodekani za znanost, voditelji znanstvenih centara izvrsnosti, predstavnici inkubatora, poduzetničkih i investicijskih programa, i drugi sudionici.

Također, na skupu je najavljeno raspisivanje natječaja za upis nove generacije polaznika poslijediplomskoga specijalističkoga interdisciplinarnoga studija Intelektualno vlasništvo početkom svibnja 2023. Program ovoga studija namijenjen je pojedincima iz svih struka budući da je usmjeren na stjecanje specijalističkih znanja o načinima i sadržaju pravne zaštite te upravljanju intelektualnim vlasništvom u procesu transfera tehnologije.

Detaljnije informacije o studiju Intelektualno vlasništvo dostupne su na poveznici: http://intvla.unizg.hr/index.php/osnovno/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2023 07:49