SUZBIJANJE ZARAZE

Zagreb planira masovno testiranje. Bit će besplatno za sve? ‘Evo koja je poanta takvog pristupa‘

Ako ta odluka bude donesena, to zahtijeva jednu ozbiljnu logističku opremu, kaže šefica Doma zdravlja Zagreb - Centar
Testiranje
 Boris Kovacev/Cropix

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 363 nova slučaja zaraze koronavirusom, trenutno je u gradu 3558 aktivnih slučajeva, a jedan je korisnik doma za starije preminuo, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Kao što se već danima priča, Zagreb razmišlja masovno testirati građane, a kako neslužbeno doznaje RTL brzi testovi za Zagrepčane će biti besplatni.

Ipak, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar Antonija Balenović kaže kako do nje ta informacija iz zagrebačkog Stožera nije došla.

- Ako ta odluka bude donesena, to zahtijeva jednu ozbiljnu logističku opremu, jer se radi o većem broju testova i lokacija. Ako dođe do takve odluke, sve treba biti spremno da se brzo identificiraju pozitivni pacijenti, objasnila je.

- Poznato je da su antigenski testovi najučinkovitiji za građane koji imaju simptome, ali isto tako su djelotvorni i na onima koji ih nemaju. Kada se radi o masovnom testiranju poanta je da se što prije identificiraju oni koji su pozitivni i tako da se tako spriječi zaraza", rekla je gošća RTL-a Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:09