BOJAN DIMITRIJEVIĆ

Zagreb: Propalo predavanje srpskog povjesničara koji zagovara rehabilitaciju Draže Mihailovića

 Koković/Facebook

Dvorana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje se proteklih pet dana održavao Treći festival povijesti Kliofest, u subotu je ostala prazna. Nitko nije došao na tribinu “Fotografija kao povijest” na kojoj je jedan od predavača trebao biti i kontroverzni srpski povjesničar Bojan Dimitrijević, zagovornik rehabilitacije Draže Mihailovića i Milana Nedića, predsjednika srpske vlade za vrijeme njemačke okupacije.

Radnička fronta pripremila je akciju kojom je namjeravala prekinuti Dimitrijevićevo predavanje kako bi upozorili na činjenicu da Vlada na čelu s HDZ-om, odnosno ministar kulture Zlatko Hasanbegović financira Dimitrijevića sa 32 tisuće kuna, dok s druge strane ukida potporu neprofitnim medijima i civilnim udrugama.

- Kakvu poruku šalje ministar Hasanbegović dodjelom financijskih sredstava svojega ministarstva? Svima su smanjena financijska sredstva osim Crkvi i, kao što to ovdje vidimo, četnicima. Obnavljaju li se to možda neka stara savezništva? - pitaju se članovi Radničke fronte.

Buru u javnosti podignula je odluka Ministarstva kulture da dodijeli ukupno 32 tisuće kuna potpore za knjige i onima čiji je autor Dimitrijević, povjesničar kojeg i u Srbiji smatraju revizionistom i rehabilitatorom četničkog pokreta.

Povijesni revizionizam

Dimitijević je autor monografije vođe četničkog pokreta i jedan od najvećih zagovornika njegove rehabilitacije, baš kao i rehabilitacije Milana Nedića. Zbog njegova svjedočenja u predmetu rehabilitacije Mihailovića niz nevladinih udruga iz Srbije tražio je podizanje kaznene prijave protiv Dimitrijevića. A zbog angažmana na rehabilitaciji Nedića Demokratska stranka ga je isključila iz svojih redova uz optužbe da relativizira fašizam te da je “neodlučan u zastupanju i obrani tekovina antifašizma”. Dimitrijević je, primjerice, o Mihailoviću izjavljivao da je “daleko od toga da je bio fašist” te da mu treba odati svaku počast i vratiti mu zasluženo mjesto koje ima u srpskoj povijesti. Za Nedića, pak, tvrdi da njegova kolaboracionistička vlast nije bila usmjerena protiv Židova i Roma, nego protiv komunista. Za razliku od Dimtrijevića, ostali srpski povjesničari smatraju upravo Nedića i kvislinški režim najodgovornijim za provođenje holokausta u toj zemlji. I naš povjesničar Hrvoje Klasić slaže se da je Dimitrijević jedan od najglasnijih u procesu rehabilitacije četničkog pokreta. - Koliko znam, dobar je i s našim Institutom za povijest, a dosta surađuje upravo s povjesničarima koji se bave ustaškim pokretom - kaže Klasnić.

Hvali Hasanbegovića

Otuda vjerojatno potječe i poznanstvo Dimitrijevića i Hasanbegovića. Pa je tako Dimitrijević, za razliku od hrvatske javnosti, pohvalio Hasanbegovićevo imenovanje ministrom kulture.

- Znam ga odlično i vrlo mi je drag kolega. Jedan vrlo lucidan tip i stvarno mi je neobično da su ga predložili za ministra - izjavio je Dimitrijević koji je smatrao i da se ministar kulture ne treba ispričavati zbog izjave da je antifašizam floskula. - To je njegovo znanstveno mišljenje - rekao je prije nekoliko mjeseci za Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36