HRVATSKI PROIZVOD HIT U SVIJETU

ZAGREBAČKA OBITELJ DIZAJNIRALA PLIŠANU GOSPU I NAPRAVILA VELIKI BIZNIS 'Izradili smo je zbog djece, a onda su počeli pristizati upiti od svuda...'

 
supružnici Robert i Nada Rukavina s djecom i plišanim Gospama
 Privatni album

Velike, male, plišane, plastične, drvene, inspirirane likovima iz crtića, bajki…, dječje igračke popularna su i tražena roba na svjetskom tržištu, a proizvođači se, iz godine u godinu, svim silama i na što maštovitije načine trude udovoljiti šarolikim zahtjevima kupaca - jer, složit će se svi, nema roditelja koji neće htjeti ispuniti želju svojemu mezimcu.

No za razliku od zvučnih megabrendova, kojima je profit jedina misao vodilja kad je riječ o poslu, bračni par iz Zagreba osmislio je plišanu igračku “djeci i sebi za gušt“, u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima, ni ne sluteći da će ista postati apsolutni hit među Hrvatima, ali i šire. Naime, Robert Rukavina i supruga Nada, oboje 41-godišnjaci, stoje iza originalne plišane Gospe, za koju upite dobivaju čak i iz Irske, Amerike te daleke Australije.

Privatni album

Privatni album

- Ideja za izradu došla nam je još prije 10-ak, možda i više godina, kad su naša najmlađa djeca poželjela uz sebe imati Blaženu Djevicu Mariju, ali sve što smo tada imali u kući, bili je od gipsa, drveta ili plastike. Takvu igračku prvo smo tražili po svetištima, ali kad je nismo uspjeli pronaći, odlučili smo sami napraviti Gospu od pliša, koja se ne može razbiti, a ujedno je prilagođena najmlađem uzrastu. Nismo imali pojma odakle krenuti, tko se time bavi, tko može pokrenuti serijsku proizvodnju... Nakon deset godina, savim slučajno, naišao sam na ljude koji su bili spremni pokušati napraviti primjerak, koji bi poslužio za dalje. Trebala nam je skoro godina dana da uz sve dogovore i izmjene dobijemo prvu seriju gotovih plišanih Gospi - govori nam gospodin Rukavina.

Vjerovao je, dodaje, da bi interes mogao biti velik jer, kaže, zaista ima mnogo roditelja u svijetu koji odmalena žele odgajati djecu u vjeri i upoznati ih s Nebeskom Majkom. Također, plišana Gospa došla je kao nastavak vrlo popularne biblijske igre"Na putu s Marijom, majkom Isusovom", koja je isto tako nastala u Robertovoj obitelji.

Privatni album

Privatni album

Privatni album

- O izgledu igračke odlučivali smo supruga i ja, ali u stalnom dogovoru s našom djecom. Zapravo ne mogu reći da plišana Gospa izgleda onako kako sam je zamišljao, ali prepustili smo djeci da ona odluče koji primjerak im se najviše sviđa. Kada smo napokon dobili njihovu potvrdu, više se nismo dvoumili. Kao i većina plišanih igračaka, i naša Gospa najvećim djelom napravljena je u Kini, a krajnji proizvod dovršen je u Hrvatskoj. Posjeduje CE certifikat koji garantira da je igračka usklađena sa svim europskim zdravstvenim i ostalim normama te da je izrađena od najfinijeg pliša, što rezultira izrazito ugodnim osjećajem pri dodiru - objašnjava nam Robert. Plišana Gospa visoka je 30 centimetara, stoji 135 kuna, a može se kupiti u svim prodavaonicama Verbuma ili naručiti na mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Reakcije kupaca su iznad naših očekivanja. Djeca su ta koja su najsretnija, ona su s ljubavlju prihvatila plišanu Gospu, a to je upravo i bila naša želja. Osobito nam je drago čuti da se mališani ne odvajaju od nje, štoviše, čak spavaju s njom jer se tako, kažu nam roditelji, osjećaju sigurnije - rekao nam je gospodin Rukavina. Dodaje kako su supruga i on već na samom početku izrade plišane Gospe dobili mnogo ideja za izradu drugih plišanih svetaca katoličke crkve.

- Naravno, jedno su naše želje, a drugo mogućnosti. Trenutačno smo stali na prvoj ideji, ali vjerujemo kako će doći vrijeme i za neke druge projekte - zaključio je Robert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:35