POREMEĆAJ TRŽIŠTA

Zagrebačka Plinara nije poslala nove ugovore za 120.000 novih korisnika: ‘Država kaže da ima dovoljno plina...‘

Primjerice, u Rijeci je više od 7500 kupaca raskinulo tržišne ugovore s Energom i sada čeka nove ugovore od GPZO-a

Gradska plinara Zagreb opskrba

 Goran Mehkek/Cropix

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO), gradsko poduzeće na koje je zbog poremećaja na tržištu plinom palo 120.000 novih korisnika, još uvijek nije velikom dijelu tih kupaca poslalo nove ugovore na potpis, iako to, sukladno odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), moraju učiniti do kraja ovog mjeseca.

Zbog toga domaćinstva s 13 opskrbnih područja, uključujući, osim Zagreba, Rijeku, Koprivnicu, Križevce, Vrbovec i Svetu Nedelju, još ne znaju tko će im slati račune za plin i po kojoj cijeni.

Tržišna cijena

Primjerice, u Rijeci je više od 7500 kupaca raskinulo tržišne ugovore s Energom i sada čeka nove ugovore od GPZO-a. U Samoboru i Svetoj Nedelji je gotovo 10.000 domaćinstva ostalo bez Energo Metana kao svog dobavljača i palo na GPZO, u Križevcima je njih 2500 raskinulo ugovore s dobavljačem, tvrtkom Radnik, a u Vrbovcu ih je oko 3300 koji su dosad plin kupovali od tvrtke Plin Vrbovec.

Sva su ta domaćinstva dosad imala sklopljene tržišne ugovore s privatnim dobavljačima plina, ali kako zbog energetske krize dobavljači nisu mogli garantirati nižu cijenu, nego tržišnu, negdje i četiri puta višu, većina je korisnika raskinula ugovore i prešla na zagarantiranog javnog dobavljača plina, u ovom slučaju GPZO.

- Koliko znamo, na adrese korisnika plina iz Vrbovca, koji su prešli GPZO-u, nisu stigli novi ugovori, a riječ je o oko 3300 korisnika. No, država navodi da ima dovoljno plina za sve - odgovorio je za Jutarnji list Mato Jelić, predsjednik Skupštine Plina Vrbovec.

Iz Svete Nedelje navode da građani nemaju zamjerke na privatne opskrbljivače koji su korektno postupali.

- Ipak, zasad još nemamo informacija o tome koliko je ugovora potpisano s javnim opskrbljivačem. Grad Sveta Nedelja osigurat će svu potrebnu pravnu pomoć svojim građanima ako GPZO ne bude ispunjavao svoje zakonske i ugovorne obveze - naveli su.

Obračuni za listopad

Kontaktirali smo GPZO o cijeloj situaciji i pitali kada će poslati nove ugovore kupcima te koliko ih je već poslano. Također, kako će se obračunavati računi za listopad i hoće li biti dovoljno plina za njih kako je država garantirala. Do zaključenja članka nisu nam odgovorili, ali za Novi list su odgovorili: "Gradska plinara Zagreb-Opskrba je u postupku slanja ugovora o opskrbi plinom u obvezi javne usluge. Cjelokupan posao bit će završen sukladno terminima propisanim u odluci HERA-e".

To bi značilo da će svi kupci koji su raskinuli tržišne ugovore i time podnijeli zahtjev za prelazak na opskrbu u obvezi javne usluge GPZO-ove ugovore dobiti u sljedećih pet dana.

Podsjetimo, iako je Uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila ljetos da će trošak tih novih kupaca, njih 120.000, biti 100 milijuna eura, što Gradska plinara neće moći podnijeti, nedavnom odlukom Vlade osigurano je dovoljno plina za svih 120.000 kupaca. Naime, odlučeno je da će Ina sav domaći plin prodati HEP-u po najnižoj cijeni od 41 euro po megavatsatu. Otuda GPZ očekuje da će kupnjom plina od HEP-a smanjiti velike gubitke na razlici tržišne i cijene u javnoj usluzi opskrbe plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:54