MJERE NA 'FRANJI TUĐMANU'

ZAGREBAČKA ZRAČNA LUKA IZDALA UPUTE ZA PUTNIKE 'Maske zamijenite svaka četiri sata, redovito perite ruke i budite ljubazni jedni prema drugima'

 
Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvorio je svoja vrata za putnike. Prvi let je bio onaj Croatia airlinesa na relaciji Zagreb - Dubrovnik, a prvi dolazni Quatar airwaysa na relaciji Doha - Zagreb
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagrebačka zračna luka "Franjo Tuđman" izdala je nova upustva svim putnicima, vezana uz globalnu epidemiju novog koronavirusa. Kako navode, nužno je nositi medicinske maske i držati socijalnu distancu od najmanje metra i pol.

- Nosite medicinske maske za lice, osigurajte njihovu pravilnu uporabu i odlaganje iskorištenih maski te ih zamijenite svaka 4 sata (osim ako ne postoje druge upute za uporabu vašeg tipa maske)

Održavajte socijalnu udaljenost od najmanje 1,5m

Redovito perite ruke, najmanje 20 sekundi sapunom i vodom ili, ukoliko to nije dostupno, koristite otopine za dezinficiranje ruku na bazi alkohola

Prilikom kihanja ili kašljanja prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom

Ograničite izravan kontakt s površinama i drugim osobama - stoji u mjerama.

Obratite se osoblju ako treba

Prije dolaska u zračnu luku također je nužno ispoštovati određena pravila.

- Ne putujte u zračnu luku ukoliko: vam je dijagnosticiran COVID-19 u posljednjih 14 dana prije vašeg leta, ste imali bilo koji od simptoma karakterističnih za COVID-19 (groznica, novo razvijeni kašalj, gubitak okusa ili mirisa, nedostatak daha) u posljednjih 8 dana prije vašeg leta, ste bili u bliskom kontaktu (na manje od dva metra i više od 15 minuta) s osobom koja ima COVID-19 u posljednjih 14 dana prije vašeg leta. Pročitajte zdravstveno-sigurnosne materijale zrakoplovne kompanije s kojom planirate putovanje te provjerite njihovu web stranicu prije putovanja

Provjerite imate li dostatnu količinu medicinskih maski za lice i otopine za dezinfekciju ruku tijekom cijelog putovanja zrakoplovom. Planirajte dovoljno vremena za vaše putovanje u zračnoj luci, uključujući prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljage za pojedini let. Preporučujemo vam da koristite online prijavu (registraciju) na let prije dolaska u zračnu luku - napisali su u objavi na svojim stranicama.

Napominju da se svi putnici mogu obratiti osoblju osjećaju li neke simptome ili trebaju više informacija.

Poštujte naše oznake za smjer kretanja kroz putnički terminal i obvezno distanciranje. Ukoliko se već niste prijavili za let, možete to učiniti putem automata za registraciju putnika (self check in) u putničkom terminalu. Nosite medicinske maske i prilikom ulaska u zrakoplov jer vam u protivnom ulazak u zrakoplov može biti onemogućen. Budite ljubazni jedni prema drugima - to je jedini način na koji ćemo ovo zajedno prebroditi - napisali su iz zračne luke.

Upustva Zračne luke:


Koje preventivne mjere su poduzete u Zračnoj luci Franjo Tuđman u svrhu prevencije širenja koronavirusa?

Kako bismo se pripremili za postupni povratak prometa, zračna luka je poduzela niz mjera koje se odnose na putnike, djelatnike i sve dionike u prometu. Uz povećanu učestalost čišćenja i dezinfekcije putničkog terminala propisanim dezinfekcijskim sredstvima, pri čemu se pokretne stepenice, rukohvati, stolice, stolovi, šalteri, toaleti, ventilacijski sustavi, POS uređaji, dizala i podovi čiste češće, obvezno je održavanje socijalne distance između djelatnika i putnika kroz cijeli putnički tok pomoću oznaka, te nošenje zaštitne maske cijelo vrijeme boravka u putničkom terminalu. Također je provedena mjera preraspodjela sjedišta u čekaonici, poštujući mjere preporučene fizičke distance. U terminalu su postavljeni plakati i informativni prikazi o higijenskim mjerama i postupcima, redovno se objavljuje zvučna najava i video obavijesti na ekranima kao podsjetnik za održavanje razmaka te pranje/dezinfekciju ruku, instalirani su beskontaktni dezinfekcijski dispenzeri na pojedinim točkama putničkog terminala, a na šalterima su postavljene zaštitne transparentne pregrade.

Trebam li nositi zaštitnu masku u putničkom terminalu?

Molimo da planirate dolazak s maskom u putnički terminal te da nosite zaštitnu masku cijelo vrijeme boravka u putničkom terminalu.

Postoji li kakvo ograničenje količine ili veličine pakiranja dezinfekcijskog sredstva koje mogu ponijeti u zrakoplov?

U zrakoplov, u ručnoj prtljazi, možete ponijeti dezinfekcijsko sredstvo koje ne smije sadržavati više od 70% alkohola u maksimalnoj količini od 2l po putniku, u pojedinačnim pakiranjima koja ne prelaze količinu od 1/2l (max 4x1/2l dezinfekcijskog sredstva)

Je li za putovanje potrebna kakva dodatna službena potvrda?

Zračna luka ne zahtijeva nikakve dodatne službene potvrde prilikom prijave na let. Za prijavu na let dostatna je valjana zrakoplovna karta i potrebni putni dokumenti. Za sve dodatne informacije upućujemo vas da izravno kontaktirate zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate putovanje. Na poveznici niže možete pronaći kontakte zrakoplovnih prijevoznika koji prometuju u Zračnoj luci Franjo Tuđman: https://www.zagreb-airport.hr/putnici/informacije-o-letovima/zrakoplovni-prijevoznici/61

Ima li promjena prilikom prijave na let s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom?

Kako biste izbjegli gužve kod prijave na vaš let, preporučujemo vam da koristite online prijavu (registraciju) za let već u vašem domu. Tijekom plaćanja usluga u sklopu putničkog terminala preporučujemo korištenje opcije beskontaktnog plaćanja umjesto plaćanja gotovinom.

Koliko je ranije potrebno doći u zračnu luku s obzirom na vrijeme odlaska zrakoplova?

Uvijek planirajte svoj dolazak u zračnu luku najkasnije dva sata prije vašeg leta kako biste imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljage na pojedini let.

Na što moram obratiti pažnju ako danas imam let iz Zračne luke Franjo Tuđman?

Ako danas imate let iz Zračne luke Franjo Tuđman, upućujemo vas da prethodno provjerite status leta izravno sa zrakoplovnim prijevoznikom s kojim je putovanje planirano kako biste provjerili da nije došlo do otkazivanja leta ili bilo kojeg drugog odstupanja u najavljenom vremenu odlaska.

Koje su preporuke za prolazak kroz sigurnosnu kontrolu putnika i ručne prtljage?

Prilikom prolaska kroz zaštitni pregled preporuča se ostavljanje predmeta unutar ručne prtljage ili torbice koja će prolaziti kroz rendgen te samim time izbjegavanje korištenja plastičnih spremnika. Stvari poput mobilnih uređaja ili novčanika preporuča se staviti u vrećice kako bi se izbjegao nepotreban kontakt, ali i kako biste proveli što manje vremena na zaštitnom pregledu. Prilikom prolaska kroz zaštitni pregled, od putnika neće biti zahtijevano skidanje zaštitnih maski i rukavica. Putnicima se savjetuje da ručnu prtljagu svedu na minimum u cilju smanjenja rizika i što jednostavnijeg prolaska kroz sigurnosni pregled.

Kako je organizirano sjedenje u zrakoplovu uzimajući u obzir trenutne mjere opreza i situaciju s koronavirusom?

Način rasporeda putnika u zrakoplovu ovisi o internim pravilima i smjernicama, sukladno preporukama nadležnih službi, svakog zrakoplovnih prijevoznika te vas za sve dodatne informacije upućujemo da izravno kontaktirate zrakoplovnog prijevoznika s kojim planirate putovanje. Na poveznici niže možete pronaći kontakte zrakoplovnih prijevoznika koji prometuju u Zračnoj luci Franjo Tuđman:https://www.zagreb-airport.hr/putnici/informacije-o-letovima/zrakoplovni-prijevoznici/61

Koja je procedura prilikom slijetanja u Zračnu luku Franjo Tuđman? Trebaju li dolazni putnici u samoizolaciju/karantenu?

Nadležne službe granične inspekcije u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova imaju potrebne informacije za putnike koji dolaze/odlaze iz zemalja u kojima je zabilježen slučaj zaraze, a u svrhu prevencije mogućeg širenja virusa te zračna luka samoinicijativno nije u mogućnosti odrediti postupanja. Više informacija kao i najnovije podatke i preporuke za putnike možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 20:24