NAJBOLJI PROJEKT EU

Zagrebačka županija: Promocija kulturne baštine na vinskoj cesti dugoj 200 km

Zagrebačka županija ovim je projektom dodatno osnažila ponudu vinskog i kulturnog turizma na svom području

Projekt se provodio na granici Hrvatske i Slovenije, gdje se nalazi bogata kulturno-povijesna baština uz vinsku cestu, a koja je kroz projekt postala inovativna turistička prekogranična destinacija.

In cultura veritas predloženi je EU projekt ispred Zagrebačke županije unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji koji je ušao u finale izbora za najbolji EU projekt.

Projekt se je provodio od 1. kolovoza 2018. do 30. studenoga 2020. godine. Vrijedan je 7.525.000 kuna, od čega je bespovratno iz EU bilo 6.400.000, a 1.125.000 kuna vlastita sredstva.

Projekt je financiran iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Stoljetna tradicija

Projektna ideja razvila se zahvaljujući prepoznavanju zajedničkih i nedovoljno promoviranih turističkih potencijala na prekograničnom projektnom području.

To područje naime raspolaže bogatim i pomalo zaboravljenim kulturno-povijesnim naslijeđem sačuvanim u oko 80 objekata kulturne baštine koji se nalaze uz 200 km vinskih cesta. Višestoljetna tradicija proizvodnje vina važan je sastavni dio života na ovim prostorima, a kvalitetu vina potvrđuju brojne nagrade koje krase zidove vinarija na Plešivičkoj, Zelinskoj, Samoborskoj i Šmarsko-virštanjskoj vinskoj cesti (Slovenija). Upravo na ovom području nalazi se i najstariji trs na svijetu, onaj mariborski, a lepršavo i svježe bijelo vino Kraljevina, za kojeg se vjeruje da ga je pio i slavni Beethoven, autohtona je sorta koja se proizvodi samo na zelinskom području.

Privlačnost za posjetitelje

Kao krovno tijelo za upravljanje poslovanjem muzeja, Muzejski dokumentacijski centar je proveo aktivnosti kojima je unaprjeđena ponuda četiriju muzeja uključenih u projekt s ciljem povećanja njihove privlačnosti za posjetitelje.

Digitalizirani su i na zanimljiv način opisani muzejski predmeti koji govore o tradiciji proizvodnje vina, prikazani unutar ekrana na dodir postavljenima u Gradskom muzeju Jastrebarsko, Muzeju Sveti Ivan Zelina, Samoborskom muzeju i Muzeju baroka u Šmarju pri Jelšah (Slovenija), a za njih su prvi put osigurani i brojači posjetitelja. Primjenom kreativnih i inovativnih rješenja, Muzejski dokumentacijski centar je izradio i pet spotova za promoviranje muzejske baštine i cjelovite prekogranične destinacije.

Četiri turistomata i pametne klupe postavljeni su i uz objekte kulturne baštine na slovenskom dijelu projektnog područja, a u Općini Šmarje pri Jelšah obnovljena je i opremljena Vinska klet.

Razvojna agencija Sotla je intenzivno promovirala projekt i destinaciju, a Kmetijsko gozdarski zavod Maribor educirao dionike o prezentaciji kulturne baštine uz vinske ceste na projektnom području, objavio i promovirao Monografiju vinskih sorti projektnog područja...

image
Najbolji projekt EU
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:11